ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

ΡΑΕ: Τεκμηριωμένη η απόφαση για το πρόστιμο 5 εκατ. ευρώ στον ΑΔΜΗΕ

Την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο φορέων προκάλεσε η επιβολή προστίμου στον ΑΔΜΗΕ για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση της γραμμής υπερυψηλής τάσης στην Πελοπόννησο.

Ανακοίνωση, μέσω της οποίας απαντά σε δημοσιεύματα τα οποία αφορούν το πρόστιμο ύψους 5 εκατ. ευρώ που επέβαλε στον ΑΔΜΗΕ, εξέδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Σύμφωνα με τη ΡΑΕ η απόφαση πάρθηκε με γνώμονα την παραβίαση των υποχρεώσεων που συναρτώνται με την ανάπτυξη του Συστήματος, για λόγους ευστάθειας του Συστήματος, ασφάλειας του εφοδιασμού, άρσης της κατάστασης συμφόρησης και στήριξης της διείσδυσης των ΑΠΕ.

Την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο φορέων προκάλεσε η επιβολή προστίμου στον ΑΔΜΗΕ για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση της γραμμής υπερυψηλής τάσης στην Πελοπόννησο, η ολοκλήρωση της οποίας έχει ανασταλεί ύστερα από δικαστική προσφυγή μοναχών της μονής των Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων για οπτική όχληση από τους πυλώνες.

Η ΡΑΕ σημειώνει ότι «οι θεσμικοί φορείς, ιδίως όσοι ασκούν μονοπωλιακές δραστηριότητες εγγυημένης κερδοφορίας, την οποία διασφαλίζει η ΡΑΕ δια των Αποφάσεών της για το Έσοδο, καλούνται να επικεντρωθούν στην άσκηση των καθηκόντων τους σύμφωνα με το κείμενο πλαίσιο».

Η ΡΑΕ αναφέρει μεταξύ άλλων:

  • «Oι Αποφάσεις της ΡΑΕ λαμβάνονται κατόπιν ενδελεχούς διερεύνησης, είναι πλήρως τεκμηριωμένες και στέρεα αιτιολογημένες, όπως άλλωστε καταδεικνύεται και από σειρά αποφάσεων του ΣτΕ.
  • Ο εμπιστευτικός χαρακτήρας των διαδικασιών και διερευνήσεων που τελούν σε εξέλιξη, καθώς και η τήρηση στάσης αναμονής από τη ΡΑΕ λόγω του δικαιώματος υποβολής Αίτησης Αναθεώρησης, δεν επιτρέπει επί του παρόντος τη δημοσιοποίηση της Απόφασης και των θέσεων της Αρχής.
  • Ως γνωστόν, η Αρχή δεν υπεισέρχεται σε ζητήματα περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Αντικείμενο της απόφασης ΡΑΕ αποτέλεσε η παραβίαση υποχρεώσεων που συναρτώνται με την ανάπτυξη του Συστήματος, για λόγους ευστάθειας του Συστήματος, ασφάλειας εφοδιασμού, άρσης κατάστασης συμφόρησης και στήριξης της διείσδυσης των ΑΠΕ.
  • Ο εξορθολογισμός του κόστους της Αγοράς Εξισορρόπησης, που επετεύχθη με την Απόφαση ΡΑΕ 54/2021, συνιστά το πρώτο μέτρο που έλαβε η Αρχή για την αποκατάσταση συνθηκών εύρυθμης λειτουργίας των αγορών και του ανταγωνισμού. Προφανώς, η ρυθμιστική παρέμβαση δεν εξαντλείται στη λήψη της σχετικής Απόφασης. Στόχος της ΡΑΕ είναι η αντιμετώπιση των αιτιών (αλλά και των υπαιτίων) και η θεραπεία των ανεπαρκειών των αγορών.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, οι θεσμικοί φορείς, ιδίως όσοι ασκούν μονοπωλιακές δραστηριότητες εγγυημένης κερδοφορίας, την οποία διασφαλίζει η ΡΑΕ δια των Αποφάσεών της για το Έσοδο, καλούνται να επικεντρωθούν στην άσκηση των καθηκόντων τους σύμφωνα με το κείμενο πλαίσιο».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΣΕΒΕΕ: Πλήγμα για ΜμΕ οι αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας

«Την ώρα που η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρίσκεται στον "αναπνευστήρα" οι αυξήσεις στην ενέργεια το λιγότερο ως  άκαιρες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν», υποστηρίζει η ΓΣΕΒΕΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα 19% στη χονδρική τιμή ρεύματος, «ηλεκτροπληξία» στους καταναλωτές

Συνεχής η αύξηση στη χονδρική τιμή του ρεύματος από την αρχή του έτους, επιβάρυνση τον Μάιο και από τη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων. Ενεργοποιούνται οι σχετικές ρήτρες και «φουσκώνουν» οι λογαριασμοί.
ADMHE-Ypobryxia-syndesh
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικό σήμα στη διεθνή αγορά η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου

Για την κατασκευή του έργου χρειάστηκαν ειδικές μελέτες και προδιαγραφές του εξοπλισμού καθώς η διασύνδεση κατέρριψε σειρά ρεκόρ, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μήκος υπόγεια καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι κρύβει ο «πόλεμος» για το ρεύμα: Το πρωτοφανές πρόστιμο από ΡΑΕ

«Κορυφή του παγόβουνου» το πρόστιμο 5 εκατ. ευρώ στον ΑΔΜΗΕ για την αδυναμία ολοκλήρωσης του Δυτικού Διαδρόμου στην Πελοπόννησο. Πολλά και σοβαρά τα ανοικτά μέτωπα για ενεργειακή ασφάλεια και τιμές.