ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Έκρηξη» ανάπτυξης και νέων δανείων «βλέπουν» οι Έλληνες τραπεζίτες

Η αξιοποίηση των φθηνών δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κομβικός ρόλος των τραπεζών και το άνοιγμα της «στρόφιγγας» για νέα δάνεια. Τι είπαν οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία, με ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο τα επόμενα χρόνια, προβλέπουν οι τέσσερις επικεφαλής των ελληνικών συστημικών τραπεζών, καθώς η πρωτοφανής εισροή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και η αναθέρμανση των χορηγήσεων δανείων από το τραπεζικό σύστημα θα δίνουν ορμή στην οικονομική δραστηριότητα.

Οι τοποθετήσεις των τεσσάρων CEO’s στο πάνελ με θέμα “The Greek Capital Market and the Banking Sector: Outlook & Prospects” του 10ου Greek Investment Forum, που διοργανώθηκε από το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, απηχούν την αλλαγή κλίματος στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, σε δύο κατευθύνσεις:

  1. Σε ό,τι αφορά την οικονομία, η συζήτηση μετατοπίζεται από τις τακτικές άμυνας έναντι της πρωτοφανούς κρίσης της πανδημίας, στην ανάκαμψη με κύριο μοχλό το Ταμείο Ανάκαμψης και με βασική συνιστώσα τις επενδύσεις.
  2. Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, εκλείπει σταδιακά ο προβληματισμός για την κληρονομιά προβληματικών δανείων από την προηγούμενη κρίση και οι τραπεζίτες εστιάζουν την προσοχή τους στον κομβικό ρόλο που πρέπει να παίξει το τραπεζικό σύστημα στη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Καραβίας: «Κεντρικός ο ρόλος των τραπεζών για το Ταμείο Ανάκαμψης»

Στο ρόλο που έχουν να παίξουν οι τράπεζες στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας. Όπως είπε, υπάρχουν δύο στοιχεία που ξεχωρίζουν σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης: το μέγεθος των κεφαλαίων, που είναι χωρίς προηγούμενο και η απόφαση που ανακοινώθηκε από νωρίς από την ελληνική κυβέρνηση, να επιλέξει μια κατανομή που θα περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό τον ιδιωτικό τομέα και θα αξιοποιεί κονδύλια της Ε.Ε. με ιδιωτική χρηματοδότηση. Με τον τρόπο αυτό, τα 13 δισ. ευρώ των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης πρόκειται να καταλήξουν σε μια εισφορά 30 δισ. ευρώ στην οικονομία, αντιμετωπίζοντας έτσι ένα βασικό ζήτημα της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή την ανάγκη να καλυφθεί το επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε στη δεκαετία της κρίσης.

Οι τράπεζες θα έχουν κεντρικό ρόλο, από κάθε άποψη, σημείωσε ο κ. Καραβίας, καθώς σκοπός του υπουργείου Οικονομικών είναι να αναθέσει πλήρως στις τράπεζες και τις ελεγκτικές εταιρείες την αξιολόγηση επιλεξιμότητας των έργων, την αξιολόγηση των πιστώσεων, την παρακολούθηση των δανείων και τη διαχείριση των επενδυτικών προγραμμάτων. Οι τράπεζες, όπως τόνισε ο κ. Καραβίας, συνεργάζονται με το υπουργείο Οικονομικών για να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο κοινής δράσης που θα είναι προσαρμοσμένο απόλυτα στα έργα που θα κριθούν επιλέξιμα για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ η παροχή των χρηματοδοτήσεων θα γίνεται με ισότιμο τρόπο από την Ε.Ε. και τις τράπεζες, εν είδει κοινοπρακτικής χρηματοδότησης.

Ο κύριος στόχος, όπως είπε ο κ. Καραβίας, είναι να δημιουργηθεί μια διαδικασία χωρίς εμπόδια για τους επενδυτές. Η Eurobank, μάλιστα, δημιουργεί μια ειδική μονάδα σε συνεργασία με ελεγκτική εταιρεία, ώστε να έχει ο ενδιαφερόμενος επενδυτής μόνο ένα σημείο επαφής για την αξιολόγηση του σχεδίου του. Ήδη καταρτίζεται ένας σύντομος κατάλογος έργων που θα μπορούσαν να τεθούν υπό την ομπρέλα του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να υπάρχει επαρκής προετοιμασία όταν θα είναι διαθέσιμα τα πρώτα κονδύλια, προς το τέλος του έτους.

Σε αυτή τη διαδικασία, η προσοχή δεν εστιάζεται μόνο σε έναν τομέα, είπε ο κ. Καραβίας. «Προφανώς, πολλά ξενοδοχειακά έργα πληρούν τα περισσότερα από τα κριτήρια για το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο, βλέπουμε ενδιαφέρον για αρκετούς άλλους τομείς, όπως η ενέργεια, τα ακίνητα, η εφοδιαστική αλυσίδα, οι κατασκευές και τα βιομηχανικά έργα», τόνισε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι εστιάζεται η προσοχή και σε περιπτώσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων, που θα προωθούσαν τη δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρήσεων, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Με αυτά τα δεδομένα, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, η πρόκληση για την ελληνική οικονομία μετατοπίζεται από την ανάγκη εξασφάλισης κεφαλαίου και χρηματοδότησης προς τον προσδιορισμό επενδυτικών σχεδίων που είναι επιλέξιμα για απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων. Η Eurobank, κατέληξε, μετά τη συγχώνευση με την Grivalia και την έγκαιρη και την έγκαιρη μείωση του δείκτη NPE σε μονοψήφιο ποσοστό, είναι σε θέση να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. «Μπορούμε να προσφέρουμε απρόσκοπτη εξυπηρέτηση στους πελάτες μας για να συντονίσουμε την επιλέξιμη για το Ταμείο Ανάκαμψης επένδυσή τους και θα αξιοποιήσουμε την εμπειρία και την τεχνογνωσία μας», κατέληξε.

Μεγάλου: «Προτεραιότητα τα νέα δάνεια»

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, υπογράμμισε ότι είναι ήδη ισχυρό το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα και αναμένεται να ενισχυθεί με τη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών και την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Όπως είπε, το story της ελληνικής οικονομίας, το οποίο προσελκύει τους επενδυτές, είναι οι μακροοικονομικές προοπτικές, οι μεταρρυθμίσεις που έλαβαν χώρα και αυτές που θα ακολουθήσουν και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που ήδη διαφαίνεται ότι θα επιτύχει η χώρα. Η πρόσφατη επιτυχής αύξηση κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς, με υπερκάλυψη κατά τέσσερις φορές, αποτύπωσε με τον καλύτερο τρόπο την επενδυτική διάθεση έναντι της Ελλάδας, τόνισε ο κ. Μεγάλου. «Πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης στην τράπεζα και στην οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.

Έχοντας θωρακιστεί κεφαλαιακά και με το σχέδιο μείωσης των ΝPEs σε πλήρη εξέλιξη, η Τράπεζα Πειραιώς είναι έτοιμη να στηρίξει την ανάπτυξη της οικονομίας και να συμβάλλει στην πλήρη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο αποτελεί για τη χώρα μια μοναδική ευκαιρία για τη μετάβαση σε βιώσιμη ανάπτυξη, είπε ο κ. Μεγάλου, επισημαίνοντας ότι ο μεγαλύτερος μοχλός του Ταμείου είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από τραπεζικό δανεισμό.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει από τις αρχές του έτους προχωρήσει σε νέες εκταμιεύσεις ύψους 2,3 δισ.ευρώ, με στόχο τη χορήγηση νέων δανείων ύψους 5,7 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2021, καθώς προτεραιότητα της Τράπεζας είναι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παράλληλα με τη στήριξη των επενδυτικών σχεδίων μεγάλων επιχειρήσεων και την υποστήριξη των στόχων του Ταμείου Ανάκαμψης. Για την περίοδο 2021 - 2024, σχεδιάζεται η εκταμίευση νέων δανείων της τάξεως των 22 - 23 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 75% προς επιχειρήσεις.

Μυλωνάς: «Μεγάλη ευκαιρία, προσοχή στις μεταρρυθμίσεις»

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία για την οικονομία, τόνισε όμως ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε μεταρρυθμίσεις για τη διόρθωση χρόνιων αδυναμιών της ελληνικών οικονομίας.

Όπως είπε, εάν εφαρμοσθούν οι κατάλληλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, παράλληλα με τις εισροές του Ταμείου Ανάκαμψης, το αποτέλεσμα για τους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ θα είναι πολλαπλάσιο. Η κυβέρνηση έχει εντοπίσει, μέσω της έκθεσης Πισσαρίδη, τα βασικά πεδία στα οποία είναι απαραίτητο να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις τα επόμενα χρόνια, ανέφερε ο κ. Μυλωνάς, τονίζοντας ότι, ενώ έχουν υλοποιηθεί αρκετές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν και άλλες που είναι απαραίτητες για να αυξηθούν οι εισροές επενδυτικών κεφαλαίων.

Ειδικότερα, τόνισε τη σημασία μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και αποδοχή των ελληνικών προϊόντων, παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της «μαύρης οικονομίας», αλλά και μέτρων για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα, με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ο κ. Μυλωνάς τόνισε επίσης την ανάγκη μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, ώστε να επιτευχθεί ταχύτερη απόδοση δικαιοσύνης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ αναφέρθηκε στην προοπτική ανάκτησης μέρους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών καθώς και στην ανάπτυξη καταθετικών και τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων, που μπορεί να οδηγήσει σε διψήφια αύξηση των εσόδων από προμήθειες. Επίσης, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των πολλών δεδομένων που συλλέγουν οι τράπεζες και τους δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην προσφορά νέων υπηρεσιών.

Τέλος, πρόσθεσε ότι η Εθνική Τράπεζα έχει εδώ και τρία χρόνια εφαρμόσει ένα ευρύ πρόγραμμα μετασχηματισμού το οποίο αποδεικνύεται εξαιρετικά επιτυχημένο και σε συνδυασμό με άλλες ενέργειες, όπως η μείωση των κόκκινων δανείων, συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων της ΕΤΕ.

Ψάλτης: «Η μελλοντική ανάπτυξη θα βασίζεται στις επενδύσεις»

Ρυθμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο προέβλεψε για την περίοδο μετά την πανδημία ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης. Σημείωσε την αναθέρμανση της εμπιστοσύνης των κεφαλαιαγορών και τη βελτίωση του επενδυτικού προφίλ της χώρας, προσθέτοντας ότι η εισροή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) αναμένεται να συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ και στην ενίσχυση της παραγωγικότητας αλλά και να οδηγήσει τον οικονομικό, τεχνολογικό και θεσμικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

«Το RRF διαφέρει από τα ευρωπαϊκά προγράμματα του παρελθόντος», υπογράμμισε ο κ. Ψάλτης, «πρώτον διότι η μελλοντική ανάπτυξη, θα βασίζεται σε υψηλότερο ποσοστό επενδύσεων που θα υποστηρίζονται από πρόσθετη μόχλευση από το τραπεζικό σύστημα, και όχι στην αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης και δεύτερον διότι στόχος είναι η δραστική αλλαγή της τρέχουσας διάρθρωσης της οικονομίας, ουσιαστικά η αντιστροφή του status quο. Επιπλέον, ο προσανατολισμός μετατοπίζεται στην πράσινη μετάβαση, τη διείσδυση των εξαγωγών, την ερευνητική καινοτομία και την ψηφιοποίηση, καθώς και στην προοπτική συγχωνεύσεων και εξαγορών, η οποία θα αυξήσει το μέσο μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων και θα δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας».

Ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε επίσης τη βούληση της Alpha Bank να στηρίξει την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, η οποία διατυπώνεται με μεγάλη σαφήνεια στο ανανεωμένο Στρατηγικό της Σχέδιο που μεταξύ άλλων προβλέπει την άντληση κεφαλαίων ύψους 0,8 δισ. ευρώ από τους μετόχους της και τις αγορές κεφαλαίων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η έγκαιρη εξασφάλιση του αναπτυξιακού κεφαλαίου που αναμένεται να διαθέσει η τράπεζα μέσα στα επόμενα χρόνια, θα της επιτρέψει να επιτύχει νωρίτερα τους στόχους κερδοφορίας της, θα συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής της δομής και στην εφαρμογή της μερισματικής της στρατηγικής. 

«Η φιλοδοξία μας είναι σαφής. Έχοντας αντιμετωπίσει την κληρονομιά του παρελθόντος, βασιζόμενοι στον δικό μας ισολογισμό, επιλέγουμε σήμερα να επικεντρωθούμε στην αλλαγή της ‘ατζέντας’. Πιστεύουμε ότι οι αναπτυξιακές προοπτικές της Alpha Bank συνδέονται πλήρως με την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας μας και με την παροχή άμεσης και κορυφαίας ποιότητας εξυπηρέτησης στους Πελάτες μας, πράγμα που επίσης συνάδει με τον διαχρονικό ρόλο που έχει η Τράπεζά μας ως φορέας καινοτομίας στο τραπεζικό σύστημα», σημείωσε ο κ. Ψάλτης αναφερόμενος και στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Recovery Fund, Tameio Anakampsis, EU, Evropaiki Enosi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ Ευρώπης για την Ελλάδα στα οφέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τα περισσότερα κέρδη από κάθε άλλη χώρα έχει ως τώρα η Ελλάδα σε ανάπτυξη, μείωση ανεργίας, συμπίεση κόστους δανεισμού και δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου. Τι λένε για το Μαξίμου οι ειδικοί συνεργάτες της Κομισιόν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγώνας δρόμου των κατασκευαστικών για δάνεια 3 δισ. και εγγυητικές

Μεγάλες ανάγκες χρηματοδότησης τα επόμενα χρόνια για τον κλάδο, καθώς η συνολική παραγωγή θα εκτιναχθεί στα 65 δισ. και θα απαιτηθούν έως 3 δισ. από τις τράπεζες. Δυσκολίες στην έκδοση εγγυητικών. Ο ρόλος των ξένων τραπεζών.
Skylakakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δάνεια Ταμείου Ανάκαμψης: Τι άλλαξε για τη συμμετοχή των τραπεζών

Καταργείται με απόφαση Σκυλακάκη η υποχρέωση των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τουλάχιστον κατά 30% τα επενδυτικά σχέδια που θα υποστηριχθούν με τα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε ένα μήνα οι προσκλήσεις στους επενδυτές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο θα κοστίζουν στις επιχειρήσεις τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Εξαιρετικά χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού για επιχειρήσεις με υγιή οικονομική κατάσταση και καλές εξασφαλίσεις, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλονται προσαυξήσεις επιτοκίου ακόμη και 10%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Θετική η 11η αξιολόγηση με εύσημα για μεταρρυθμίσεις, «κόκκινα» δάνεια

Τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να συνεισφέρουν στο ΑΕΠ από 2,1% έως και 3,3% μέχρι και το 2026, με βασικό «αγκάθι» για την οικονομία τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.
businessdaily_recovery_fund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης: Πώς θα δοθούν τα 12,7 δισ. ευρώ

Νέος νόμος ορίζει πώς θα γίνεται η επιλογή των σχεδίων που θα λάβουν το φθηνό χρήμα. Θα προσληφθούν ειδικοί αξιολογητές που θα πληρώνονται από τις επιχειρήσεις, όταν πρόκειται για μεγάλα επενδυτικά σχέδια.