ΓΔ: 871.34 1.44% Τζίρος: 66.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Politeia Kainotomias, YPAN
Φωτο: Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Ο ανάδοχος για την Πολιτεία Καινοτομίας θα έχει προκύψει μέχρι το 2022

Στην παρούσα φάση γίνεται η αξιολόγηση των φακέλων που έχουν υποβληθεί. Στην συνέχεια, θα ξεκινήσει η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και μετά η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από την πλευρά των ενδιαφερόμενων.

Μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα προκύψει ο ανάδοχος της Πολιτείας Καινοτομίας. Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, σε συνέντευξή του που αναρτάται σήμερα στο pagenews.gr.

   Συγκεκριμένα, όπως είπε ο υφυπουργός: «Τον Απρίλιο ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος του διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού και από την αποσφράγιση των φακέλων προέκυψαν τέσσερα επενδυτικά σχήματα που συμπεριλαμβάνουν σημαντικές εταιρείες και φορείς που εξειδικεύονται στον κατασκευαστικό κλάδο και την καινοτομία. Προφανώς σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η ταύτιση του δυνητικού αναδόχου με το όραμά μας για την Πολιτεία Καινοτομίας, την γρήγορη κατασκευή του και την λειτουργία του ως ενός εμβληματικού κέντρου για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Ας μην ξεχνάμε πως δεν είναι ένα εγχείρημα «real estate», μεσιτικό, αλλά ένα εγχείρημα καινοτομίας - άρα πρέπει να διασφαλίζεται ο χαρακτήρας του, κυρίως με την στέγαση σημαντικού αριθμού νεοφυών επιχειρήσεων, τεχνοβλαστών, θερμοκοιτίδων, επιταχυντών και φυσικά εταιρειών που επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη. Τέλος, ο ανάδοχος θα πρέπει να έχει την ικανότητα και την διάθεση να διοργανώνει σημαντικές εκδηλώσεις δικτύωσης με την επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προς όφελος όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών.

   Στην παρούσα φάση γίνεται η αξιολόγηση των φακέλων που έχουν υποβληθεί. Στην συνέχεια, θα ξεκινήσει η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και μετά η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από την πλευρά των ενδιαφερόμενων. Πιστεύω πως ο ανάδοχος θα έχει προκύψει μέχρι τις αρχές του νέου έτους».

   Για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ, ανέφερε ο υφυπουργός. «Ήδη έχουμε συμφωνήσει για τη χρηματοδότηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, την ουσιαστική ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών όλων των ερευνητικών κέντρων, επιπλέον μεταρρυθμίσεις για τις επενδύσεις σε έρευνα & ανάπτυξη (R&D) και υπέρ του οικοσυστήματος καινοτομίας. Οι προτάσεις μας προς το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατατέθηκαν αναλυτικά με επιχειρηματικό πλάνο ως προς τη χρονική διάρκεια και το προβλεπόμενο κόστος υλοποίησής τους μέχρι το 2025» σημείωσε ο κ. Δήμας.

   Σχετικά με το Elevate Greece, ανέφερε ότι, μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία εγγραφής τους στο Μητρώο, σχεδόν 400 νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν περίπου 3500 εργαζόμενους. Η αξιολόγηση προχωρά με εντατικούς ρυθμούς, άρα ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς.

   «Το οικοσύστημα δείχνει να έχει 'αγκαλιάσει' από την αρχή την προσπάθεια και αυτό είναι το πιο θετικό από τα συμπεράσματα που έχουμε βγάλει» κατέληξε ο κ. Δήμας. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τράπεζες γυρίζουν σελίδα -Με σημαντικό discount οι τραπεζικές μετοχές

Οι βασικοί παράγοντες ενίσχυσης της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να είναι οι μειωμένες προβλέψεις μετά τον καθαρισμό των NPEs και η βελτίωση των εσόδων από την πιστωτική επέκταση.
Oikonomia, Economy, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Οι τέσσερις καταλύτες για την αναβάθμιση της Ελλάδας

Επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα των οίκων αξιολόγησης εντός διετίας με σημαντικά οφέλη για την οικονομία προβλέπει η Alpha Bank. Κλειδιά η αύξηση του ΑΕΠ, η μείωση χρέους, το Ταμείο Ανάκαμψης και οι μεταρρυθμίσεις.
Papamanolis-Ntozas-BEP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΕΠ: Πράσινη μετάβαση στις ΜμΕ με νέα χρηματοδοτικά προϊόντα και εργαλεία

Ο κ. Παπαμανώλης ζήτησε στήριξη των ΜμΕ, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και προϊόντα για την αποκαλούμενη "πράσινη μετάβαση", αλλά και συλλογική στήριξη του νέου παραγωγικού μοντέλου από τους παραγωγικούς φορείς.