ΓΔ: 877.24 1.10% Τζίρος: 59.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xatzitheodosiou
Φώτο: Aris Oikonomou / SOOC

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Να λυθεί το πρόβλημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου τόνισε πως εάν ένας επιχειρηματίας εστίασης απολύσει έναν εργαζόμενο που δεν θέλει να εμβολιαστεί, μπορεί να κληθεί να πληρώσει τεράστιο ποσό ως αποζημίωση.

Να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών των εργαζομένων στην εστίαση και να μην πέσει όλο το βάρος στις επιχειρήσεις ζήτησε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, που ανέφερε ότι είναι ένα σύνθετο πρόβλημα που πρέπει να λύσει η κυβέρνηση.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο κ. Χατζηθεοδοσίου είπε χαρακτηριστικά πως «η λύση στην πανδημία είναι ο πλήρης εμβολιασμός όλου του πληθυσμού. Η κυβέρνηση χρησιμοποιηθεί ως μοχλό τις επιχειρήσεις εστίασης για να υποχρεώσει τους πολίτες να εμβολιαστούν. Ποιος θα πληρώσει το κόστος; Μπορεί να αποβεί καταστροφικό, δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, εάν ένας ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος - οποίος θα δέχεται στην επιχείρησή του εμβολιασμένους - απολύσει εργαζόμενο που αρνηθεί να εμβολιαστεί, τότε ο υπάλληλος - με το ισχύον καθεστώς - μπορεί να πάει στα δικαστήρια και να κερδίσει μια τεράστια αποζημίωση.

«Είναι σύνθετο πρόβλημα στο οποίο πρέπει να βρεθεί απάντηση στη διαβούλευση που θα γίνει με το υπουργείο Ανάπτυξης μέχρι τις 15 του μηνός», τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, σημειώνοντας ότι «πρέπει να πάρει θέση η κυβέρνηση και να μην πέφτει το "μπαλάκι" στην επιχείρηση. Η κυβέρνηση και οι υπουργοί ψάχνουν να βρουν τη λύση». Εκτίμησε, δε, πως θα λυθεί το πρόβλημα και στην εστίαση, όταν βρεθεί λύση και για τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων, για τις οποίες υπάρχουν ανάλογα διλήμματα. Έθεσε και το ζήτημα του κόστους των τεστ που πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι, δυο φορές την εβδομάδα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι «ζούμε την πιο δύσκολη συγκυρία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κατάσταση είναι πραγματικά εμπόλεμη και ο πόλεμος γίνεται με έναν αόρατο εχθρό».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, παρά τα θετικά μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση ειδικά για τις επιχειρήσεις της εστίασης, το 75% των καταστημάτων έχει υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές και το 24% μικρότερες. Το 31% δηλώνει ότι βοηθήθηκε ικανοποιητικά, ενώ το 66% δηλώνει ότι δεν βοηθήθηκε. Αναφορικά με το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο, το 53% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι φοβάται για την πρώτη κατοικία.

Παράλληλα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στηρίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς η πλειονότητά τους απορρίπτει τις αλλαγές στο ζήτημα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. «Αυτό δείχνει ότι οι σχέσεις εργαζομένων -επιχειρηματιών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βασίζονται στη συνεργασία. Δεν θέλουμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δεν θέλουμε το 10ωρο».

«Το 51% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών δηλώνει ότι με τις αλλαγές καταργείται το 8ωρο. Το 53% αντιμετωπίζει θετικά το όριο για τις υπερωρίες. 'Αλλο πράγμα οι 120 ώρες υπερωρίας να γίνουν 150 και άλλο να υποχρεώνουμε τον εργαζόμενο να δουλεύει 10 ώρες την ημέρα για να πάρει μετά ρεπό. Θέλουμε κοινωνική ειρήνη, όχι συγκρούσεις», είπε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου συμπλήρωσε ότι «οι νέες ρυθμίσεις, δεν εξυπηρετούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αλλά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και μάλιστα αθέμιτα απέναντι στους μικρούς».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Petsas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέτσας: Μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως από το φθινόπωρο μόνο όσοι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα μπορούν να εισέλθουν σε κλειστούς χώρους διασκέδασης. Οι σκέψεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.
adonis georgiadis-anaptyxis-katastimata
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Όποια περιοριστικά μέτρα ληφθούν θα αφορούν ανεμβολίαστους

Μέσα στην εβδομάδα θα συζητηθεί κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση προ δυο εβδομάδων για τους αμιγείς και μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
adonis-georgiadis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Στόχος μας να κάνουμε γιορτές με ανοιχτά μαγαζιά

Ο υπουργός Ανάπτυξης συναντήθηκε με επιχειρηματίες της εστίασης και τους κάλεσε να τηρήσουν τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για να αποδυναμωθεί η πανδημία. Τι απαντά η ΠΟΕΣΕ και τι ζητά από την κυβέρνηση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ρολά» κατεβάζει σήμερα η εστίαση, ποια τα αιτήματα του κλάδου

«Σε αντίθεση με άλλους χώρους συνάθροισης (βλ. Εκκλησία, γήπεδα, ΜΜΜ), ο κλάδος της εστίασης έχει να επιδείξει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού παρόλο το κόστος και την ταλαιπωρία στην λειτουργία των επιχειρήσεων», αναφέρει η ομοσπονδία του κλάδου.