ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Εγκαταλείπουν οι ξένοι τις έρευνες για πετρέλαιο στην Ελλάδα

Βαρύ πλήγμα στο ερευνητικό πρόγραμμα η αναμενόμενη έξοδος της ισπανικής Repsol από το μπλοκ του Ιονίου. Διαθέσεις για αποχώρηση δείχνουν και τα ΕΛΠΕ αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις.

Κρέμεται από μία κλωστή το πρόγραμμα ερευνών για υδρογονάνθρακες στον ελληνικό χώρο με τα ΕΛΠΕ και την Energean να το «κρατάνε ζωντανό» μετά την αποχώρηση των ξένων παικτών.

Το πιο πρόσφατο «χτύπημα» έρχεται από την ισπανική Repsol που –παρότι δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση– όλα δείχνουν ότι αποχωρεί από  την ελληνική αγορά υδρογονανθράκων καθώς φεύγει και από τελευταίο μπλοκ στο οποίο είχε παρουσία. Πρόκειται για το μπλόκ του Ιονίου όπου διατηρεί το 50% με το υπόλοιπο να το διατηρούν τα ΕΛΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι η Repsol είχε ήδη αποχωρήσει τους προηγούμενους μήνες και από τα οικόπεδα της Αιτωλοακαρνανίας και των Ιωαννίνων.

Η κίνηση της Repsol ακολουθεί την πορεία γενικότερα της αγοράς, καθώς η πανδημία έφερε τα πάνω - κάτω στις έρευνες για υδρογονάνθρακες παγκοσμίως. Από τη μία οι τιμές του πετρελαίου δέχτηκαν μεγάλες πιέσεις, ενώ επίσης πολλές εταιρείες αλλά και κράτη έκαναν τη στροφή σε πράσινες επενδύσεις, επιδιώκοντας να αλλάξουν το ενεργειακό τους μείγμα με μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ.

Ο ισπανικός κολοσσός έχει ανακοινώσει πως, μετά τη ζημιά που έχει υποστεί από τις παραπάνω συνθήκες, αποχωρεί από τις μισές χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται, ενώ σχεδιάζει να μειώσει τις επενδύσεις σε ετήσια βάση στην έρευνα και παραγωγή πετρελαίου από 2,4 δισ. ευρώ το 2019 σε 1,6 δισ. ευρώ το 2025.

ΕΛΠΕ και Energean συνεχίζουν να διατηρούν μία σειρά από παραχωρήσεις στη χώρα, ωστόσο τα περιθώρια κινήσεων των παικτών της αγοράς στενεύουν.

Ειδικότερα, τα ΕΛΠΕ θα πρέπει –εφόσον επιβεβαιωθεί η αποχώρηση της Repsol– να ανακοινώσουν τη θέση τους αναφορικά με το οικόπεδο αυτό στο οποίο διατηρούν το 50%. Ωστόσο, μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις της διοίκησης για στροφή σε πράσινες μορφές ενέργειας, φαίνεται πώς το μέλλον των ερευνών στο συγκεκριμένο οικόπεδο είναι το λιγότερο, αβέβαιο.

Τα ΕΛΠΕ προχωρούν σε μια στρατηγική επανατοποθέτηση της εταιρείας ενόψει της μετάβασης στις ΑΠΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, με επενδύσεις 3,5 έως 4 δισ. ευρώ έως το 2025, ο όμιλος των ΕΛΠΕ θα μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και θα επενδύσει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 

Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισης, σήμερα ο όμιλος έχει εξάρτηση από τα περιθώρια διύλισης και το δολάριο, ενώ ακόμη και ο καλύτερος διευθύνων σύμβουλος έχει περιορισμένη επίδραση στα αποτελέσματα. «Πρέπει να δημιουργηθούν νέοι επιχειρηματικά πυλώνες που θα επηρεάζουν την κερδοφορία», είπε ο κ. Σιάμισιης, προτάσσοντας τη στροφή στην πράσινη ενέργεια και σε νέες τεχνολογίες, όπως το υδρογόνο, η δέσμευση διοξειδίου, το πράσινο υδρογόνο και τα βιοκαύσιμα.

Από τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΠΕ επιβεβαιώθηκε, εξάλλου, ότι υπάρχει προβληματισμός για το μέλλον των δραστηριοτήτων σε έρευνες υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο. Όπως είπε, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετές εταιρείες που είχαν ξεκινήσει στην Ελλάδα προγράμματα έρευνας αποχώρησαν ή σκέφτονται σοβαρά την αποχώρηση για λόγους στρατηγικούς ή για λόγους προοπτικών. «Αυτό δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε», είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας την αποχώρηση της Repsol και της Edison από ελληνικές περιοχές ερευνών.

Τα ΕΛΠΕ εξετάζουν αυτές τις δραστηριότητες, είπε ο κ. Σιάμισιης, χωρίς όμως να έχουν ωριμάσει, σε αυτή την φάση, οι αποφάσεις για το μέλλον, ώστε να μπορούν να γίνουν ανακοινώσεις. Όσον αφορά τις έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές, όπως στην Κρήτη, ο κ. Σιάμισιης εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του, σημειώνοντας ότι οι μεγάλες εταιρείες επενδύουν πλέον πολύ λιγότερο σε τέτοιες έρευνες.

Άλλωστε ήδη από την αποχώρηση της Repsol από δύο οικόπεδα, τα ΕΛΠΕ φαίνονταν ήδη πρόθυμα όχι απλώς για αλλαγές πλάνου αλλά και ακόμη και για αποεπένδυση. Η διοίκηση εξετάζει την αποχώρηση από δύο χερσαία οικόπεδα στις περιοχές «Άρτα-Πρέβεζα» και «Β.Δ. Πελοπόννησος», όπου ο όμιλος είναι ο αποκλειστικός μισθωτής, καθώς και από ένα θαλάσσιο οικόπεδο Δυτικά του Πατραϊκού Κόλπου, όπου έχει το 50%. Ο όμιλος φέρεται να είναι δυσαρεστημένος από τις καθυστερήσεις των ερευνών από το Δημόσιο και να εκφράζει ανησυχία για τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Ο όμιλος έχει παρουσία και σε άλλα οικόπεδα («Κυπαρισσιακός Κόλπος-περιοχή 10, Ιόνιο», Δυτικά και Βορειοδυτικά της Κρήτης και «μπλοκ 2», Δυτικά της Κέρκυρας) και μέχρι στιγμής δεν εξετάζεται η αποχώρηση και από αυτά, ωστόσο οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για την πορεία του ομίλου στις έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Από την άλλη, η Εnergean, θα ξεπεράσει φέτος τις ζημιές των 32 εκ. ευρώ από την εκμετάλλευση του Πρίνου, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό για το 2021 που υπέβαλε η εταιρία στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ). Ζημιές που έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες 200 εκ. ευρώ. Ωστόσο, η εταιρεία αναμένεται να προωθήσει επενδύσεις που συνολικά θα αγγίξουν τα 23 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόγραμμα ερευνών παραμένοντας στα Ιωάννινα, αναζητώντας νέο συνέταιρο εκεί μετά και από την τελευταία παράταση που πήρε στις αρχές του μήνα για ένα εξάμηνο, ως τις 3 Οκτωβρίου 2021 ώστε να ολοκληρώσει την πρώτη φάση του βασικού σταδίου ερευνών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι σχεδιάζουν τα ΕΛΠΕ και η Total για τις έρευνες υδρογονανθράκων

Απόσυρση από χερσαία οικόπεδα εξετάζει η διοίκηση των ΕΛΠΕ λόγω καθυστερήσεων και τοπικών αντιδράσεων, ενώ η Total επιβεβαιώνει ότι θα προχωρήσει τις έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκαταλείπει η ισπανική Repsol τις έρευνες για πετρέλαιο στα Ιωάννινα

Σοβαρό πλήγμα στο πρόγραμμα αξιοποίησης φυσικών πόρων της χώρας, ως αποτέλεσμα της απόφασης του ομίλου να περικόψει τις διεθνείς επενδύσεις. Η Energean θα αναζητήσει νέο εταίρο για τις έρευνες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο αγωγός πετρελαίου Ελλάδας - Β. Μακεδονίας, τα ΕΛΠΕ και ο Αμερικανός «κουμπάρος»

Χρόνιες νομικές διαμάχες των ΕΛΠΕ με τις κυβερνήσεις των Σκοπίων, πολωμένο πολιτικό σκηνικό, αλλά και διαφορετικές γεωπολιτικές συγκυρίες, οδήγησαν στον παροπλισμό εδώ και σχεδόν μια δεκαετία του έργου μεταφοράς αργού πετρελαίου από την Ελλάδα προς τα Σκόπια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλλες δύο περιοχές μετά τον Πρίνο εξετάζονται για αποθήκευση CO2

Κερδίζουν έδαφος διεθνώς τα έργα carbon capture and storage και προσελκύουν σημαντικές επενδύσεις. Προχωρά ο σχεδιασμός της Energean για τον Πρίνο, ενώ εντοπίστηκαν άλλες δύο περιοχές στη Μακεδονία. Ποια είναι τα εμπόδια.
Commission_Clean_Transition
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξετάζει η Κομισιόν τη λύση του Green Pool για την ενεργοβόρο βιομηχανία

Την ελληνική πρόταση για φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ στις ενεργοβόρες βιομηχανίες επανέφερε ο Ευ. Μυτιληναίος στη συνάντηση διαλόγου της Κομισιόν με τους εκπροσώπους του τομέα για την πράσινη μετάβαση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Macquarie το 50% της ελληνικής Enel, κλείνει το deal εντός Ιουλίου

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις των Ιταλών με τους Αυστραλούς για το τίμημα της συμφωνίας. Μεγάλες αλλαγές στην οικονομική κατάσταση της Enel Green Power Ελλάδος το 2022, δάνειο 430 εκατ. από ελληνικές τράπεζες.