ΓΔ: 957.6 0.63% Τζίρος: 80.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Tourismos, Turism, Ellada
Φώτο: Unsplash

Το αμερικανικό όνειρο για τον τουρισμό: Στα ύψη η κίνηση από τις ΗΠΑ

Στοιχεία που μεταδίδει το Bloomberg δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις χώρες με αύξηση διαθέσιμων θέσεων (+29%) στις πτήσεις σε σχέση με τον Αύγουστο 2019.

Το στοίχημα της προσέλκυσης τουριστών από τις ΗΠΑ κερδίζει ο ελληνικός τουρισμός και τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε το πρακτορείο Bloomberg, καθώς η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στους τρεις προορισμούς για τους οποίους οι διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις ξεπερνούν -και μάλιστα κατά πολύ- το επίπεδο της ίδιας περιόδου του 2019.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι Αμερικανοί κάνουν λιγότερα διεθνή ταξίδια σε σχεδόν κάθε προορισμό εν μέσω της πανδημίας Covid-19. Αλλά δεν είναι μειωμένη η κίνηση σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς. Το Bloomberg ανέλυσε τη χωρητικότητα των αεροπορικών πτήσεων σε περισσότερους από 30 παγκόσμιους προορισμούς από τις ΗΠΑ και διαπιστώνει ότι για ελάχιστους προορισμούς τα στοιχεία παραπέμπουν σε αύξηση των ταξιδιών.

Για την εβδομάδα που άρχισε στις 16 Αυγούστου, αναφέρει το πρακτορείο, οι διαθέσιμες θέσεις αεροπλάνων για το Μεξικό αυξήθηκαν κατά 30% και για την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 29%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από την πανδημία του 2019, σύμφωνα με στοιχεία της OAG. Ο όγκος προς την Κροατία έχει σχεδόν τριπλασιαστεί.

Πώς εξηγείται, όμως, ότι η τουριστική κίνηση από τις ΗΠΑ, που ήταν τον Ιούλιο 2021 η 9η μεγαλύτερη αγορά για την Ελλάδα με βάση τις αφίξεις, παραμένει αυξημένη ακόμη και σε σχέση με το 2019, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα κατατάσσεται από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) στις περιοχές υψηλού κινδύνου, λόγω υψηλού αριθμού κρουσμάτων, για τις οποίες συνιστάται στους πολίτες να μην ταξιδεύουν;

Το πλεονέκτημα που φαίνεται ότι έχει η Ελλάδα είναι ότι επιβάλλει σχετικά χαλαρούς περιορισμούς στην είσοδο επισκεπτών από τις ΗΠΑ, σε σχέση με άλλες χώρες. Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, αυτά τα μέρη, όπου καταγράφεται αύξηση των διαθέσιμων θέσεων για πτήσεις, έχουν κάτι κοινό: είναι τρεις από τους πιο ανοιχτούς προορισμούς για ταξιδιώτες που προέρχονται από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις αξιολογήσεις του Bloomberg.

Τα νεότερα στοιχεία του Bloomberg συνάδουν απόλυτα με αντίστοιχα στοιχεία, επίσης από την OAG, που δημοσίευσαν πρόσφατα οι Financial Times και έδειξαν ότι σε ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία του μετά το ξέσπασμα της πανδημίας φτάνει αυτόν τον Αύγουστο ο ελληνικός τουρισμός, καθώς για πρώτη φορά σε αυτή την περίοδο ακραίων δυσκολιών οι αεροπορικές αφίξεις θα ξεπεράσουν το επίπεδο του ίδιου μήνα του 2019, που ήταν και η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του τουρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων για θέματα πολιτικής αεροπορίας OAG, συνολικά στην Ευρώπη αυτόν τον Αύγουστο οι κρατήσεις εισιτηρίων για πτήσεις είναι περίπου 31% χαμηλότερα από το επίπεδο του Αυγούστου 2019. Όμως, στην Ελλάδα οι κρατήσεις στις διεθνείς πτήσεις όχι μόνο έχουν φτάσει στο επίπεδο του Αυγούστου 2019, αλλά είναι και 2% μεγαλύτερες, καθώς καταγράφεται ισχυρή ζήτηση από Γερμανία (αύξηση 25%), Ελβετία (26%) και Γαλλία (31%).

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν, μάλιστα, ότι, παρά τα προβλήματα που δημιουργούν οι καταστροφικές πυρκαγιές και στον τουρισμό, η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη με άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς στη Μεσόγειο, καθώς εκπέμπει σταθερά το μήνυμα ότι είναι ανοικτή στους ξένους επισκέπτες. Για παράδειγμα, όπως σημειώνουν οι FT, οι κρατήσεις πτήσεων για την Ισπανία είναι 25% χαμηλότερα από το επίπεδο του Αυγούστου 2019.

Οι αναλυτές βλέπουν ότι η τουριστική σεζόν θα είναι καλύτερη από τις αρχικές προσδοκίες. Όπως έχει γράψει το Business Daily, αισιόδοξες εκτιμήσεις για την φετινή τουριστική σεζόν διατυπώνουν οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας σε νέα μελέτη, εκτιμώντας ότι είναι πιθανή η ανάκτηση του 50% των εσόδων του 2019, καθώς η Ελλάδα ξεχωρίζει ως η χώρα με την ισχυρότερη ανάκαμψη ζήτησης στη μεσογειακή αγορά.

Τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του κλάδου, τονίζεται στη μελέτη, είναι ενθαρρυντικά, καθώς η αντιπαραβολή της πορείας των φετινών τουριστικών αφίξεων και εισπράξεων (ως ποσοστά του 2019) έναντι των αντίστοιχων περσινών δείχνει  σημαντική ανάκτηση των κεκτημένων του 2019.

Εστιάζοντας στον κρίσιμο δείκτη των διεθνών αεροπορικών αφίξεων, ο Ιούνιος 2021 ανέκτησε το 1/3 του επιπέδου 2019 (έναντι ποσοστού ανάκτησης 3% για τον Ιούνιο 2020) και ο Ιούλιος 2021 φαίνεται να προσέγγισε ανάκτηση κοντά στα 2/3 του επιπέδου 2019 (έναντι ποσοστού ανάκτησης 29% για τον Ιούλιο 2020).

Αν υποθέσουμε ότι τα υγειονομικά δεδομένα θα ακολουθήσουν μια ανάλογη με την περσινή πορεία, αναφέρει η Εθνική, τότε το 2021 θα κλείσει με ποσοστό ανάκτησης της τάξης του 50% του επιπέδου 2019. Δεδομένης της υψηλής συσχέτισης των αεροπορικών αφίξεων με τις τουριστικές εισπράξεις (με συντελεστή άνω του 90%), ένα αντίστοιχο ποσοστό ανάκτησης (δηλαδή, 50% του 2019) θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένας εφικτός στόχος για τις εισπράξεις της χρονιάς.

Ενισχυτικά στην υλοποίηση του παραπάνω στόχου λειτουργούν δύο στοιχεία που συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι η Ελλάδα έχει φέτος τα εχέγγυα να κερδίσει μερίδιο στην (ομολογουμένως ακόμα υπό πίεση και υψηλή αβεβαιότητα) διεθνή τουριστική αγορά:

  • Συνυπολογίζοντας τα υγειονομικά δεδομένα, τις τάσεις στην αεροπορική κίνηση και τις προτιμήσεις των τουριστών (όπως αποτυπώνονται στις αναζητήσεις και τις κρατήσεις), η Ελλάδα ξεχωρίζει ως η χώρα με την ισχυρότερη ανάκαμψη ζήτησης στη μεσογειακή αγορά.
  • Ακολουθώντας μια προσέγγιση 360ο και εστιάζοντας στις βασικές αγορές προέλευσης για τον ελληνικό τουρισμό, παραδοσιακές ευρωπαϊκές αγορές (όπως η Γερμανία) φαίνεται να αποτελούν σημαντικούς πυλώνες ζήτησης στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, παίρνοντας τη σκυτάλη από λιγότερο παραδοσιακές αγορές (όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ) που λειτούργησαν ενισχυτικά στο δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου.

Η ενδεχόμενη επίτευξη υψηλού μεριδίου για τον ελληνικό τουρισμό το 2021 (υπό την επιφύλαξη απρόβλεπτων επιδημιολογικών εξελίξεων) θα αποτελέσει ουσιαστικά επιστροφή του κλάδου στην αναπτυξιακή πορεία της περιόδου 2012-2019 όπου καταγράφηκε σημαντική αύξηση τόσο σε όρους τουριστικών αφίξεων (+101%) όσο και εισπράξεων (+75%) -με επίτευξη αυξημένης διείσδυσης σε όλες τις βασικές αγορές (ευρωπαϊκές και μη).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

nisia-tourismos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα ελληνικά νησιά στα καλύτερα του κόσμου, στην κορυφή βρέθηκε η Μήλος

Συνεχίζονται οι διακρίσεις για τα ελληνικά νησιά που συγκεντρώνουν την προτίμηση των τουριστών, καθώς εκτός από την Μήλο, η Φολέγανδρος βρέθηκε στην δεύτερη θέση των καλύτερων νησιών στον κόσμο και την Ευρώπη. Ποια άλλα νησιά βρέθηκαν στην 20αδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στ. Ντιπάρτμεντ: Σύσταση αποφυγής ταξιδιών στην Ελλάδα λόγω κορονοϊού

Υπενθυμίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ανακοίνωση του είχε προαναγγείλει ότι η αναθεώρηση των ταξιδιωτικών οδηγιών θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των χωρών που θα βρεθούν στην κατηγορία 4.
Kikilias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κικίλιας: Τον χειμώνα χτίζονται οι πρωταθλητές του καλοκαιριού

Ο υπουργός Τουρισμού συμμετείχε στην εκδήλωση της ίδρυσης του Co-Lab του Ομίλου TUI στη Ρόδο και είπε ότι στόχος όλων είναι να γίνει το νησί υπόδειγμα βιώσιμου τουριστικού προορισμού που θα αντιγράψει όλος ο κόσμος.