ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αποπληρώνουν επιχειρηματικά δάνεια με φθηνή ρευστότητα από το κράτος

Πολλές επιχειρήσεις αξιοποίησαν τη χρηματοδότηση που έλαβαν από κρατικά προγράμματα με επιδοτούμενα επιτόκια για να αποπληρώσουν «ακριβότερα» τραπεζικά δάνεια.

Στην αποπληρωμή τραπεζικών δανείων με τη φτηνή κρατική βοήθεια που έχουν λάβει στο πλαίσιο των κρατικών προγραμμάτων στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας προχωρούν πολλές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές.

Το φαινόμενο έχει θορυβήσει τις τράπεζες, οι οποίες διαθέτουν υψηλή ρευστότητα και την οποία επιθυμούν να μετασχηματίσουν σε νέα δάνεια, ενώ παράλληλα δέχονται κριτική από την κυβέρνηση για τις φτωχές επιδόσεις τους στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, προκύπτει ότι τον περασμένο Ιούλιο, παρά την ανέλπιστη επιτάχυνση του τουρισμού και γενικότερα την καλή πορεία της οικονομίας, οι καθαρές ροές νέων δανείων προς τις επιχειρήσεις ήταν -341 εκατ. ευρώ, δηλαδή, τα δάνεια που αποπληρώθηκαν ήταν περισσότερα από τα νέα δάνεια που εκταμιεύτηκαν σε επιχειρήσεις.

Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν στο Business Daily ότι η εικόνα αυτή έχει επιδεινωθεί τον Σεπτέμβριο.

Όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών οι εταιρίες δέχθηκαν πολύ μεγάλη τόνωση ρευστότητας μέσω των κρατικών προγραμμάτων στήριξης, έχοντας εισπράξει περί τα 8 δισ. ευρώ μέσω των 7 κύκλων επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ παράλληλα έχουν χορηγηθεί επιδοτούμενα δάνεια, με εξαιρετικά ελκυστικούς όρους, ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ μέσω του ΤΕΠΙΧ και άλλων εγγυοδοτικών προγραμμάτων.

Παράλληλα η πορεία της οικονομίας, ειδικά την εφετινή χρονιά, είναι πολύ καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων. Η δυναμική ανάκαμψη βοηθά τις επιχειρήσεις να βρουν πιο γρήγορα το βηματισμό τους.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων έχει προχωρήσει στην πλήρη αποπληρωμή των δανείων τους προς τις τράπεζες, κάνοντας χρήση κυρίως των χαμηλότοκων επιδοτούμενων δανείων που έχουν λάβει μέσω του ΤΕΠΙΧ. Πολύ λογικά, εκμεταλλεύτηκαν την ευνοϊκή συγκυρία αξιοποιώντας τη χρηματοδότηση που έλαβαν με κρατική εγγύηση (και πολύ χαμηλή τιμολόγηση) για να αποπληρώσουν «ακριβότερα» τραπεζικά δάνεια.

Η τάση αυτή προβληματίζει τις τράπεζες, καθώς η αύξηση των χορηγήσεων νέων δανείων αποτελεί προτεραιότητα για να διευρύνουν τα έσοδά τους και κυρίως να αντικαταστήσουν με νέα υγιή επιτοκιακά έσοδα αυτά που χάνονται λόγω της πώλησης μεγάλων πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων σε servicers -σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurobank Equities, αυτή η απώλεια εσόδων τόκων φτάνει φέτος το 1 δισ. ευρώ. Η αποπληρωμή δανείων σε συνδυασμό με την έκδοση ομολογιακών δανείων που πραγματοποιούν επιχειρήσεις έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης για νέα δάνεια σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ασκεί μεγάλες πιέσεις στις τράπεζες για την αύξηση των πιστώσεων προς την οικονομία.

Η κατάσταση προβληματίζει και την κυβέρνηση η οποία επιθυμεί η κρατική βοήθεια να «πέσει» στην αγορά και τα επιδοτούμενα δάνεια να μετασχηματιστούν σε επενδύσεις, προσλήψεις και επέκταση δραστηριοτήτων κάτι που μέχρι στιγμής δεν γίνεται. Η αμυντική στάση των επιχειρήσεων αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στη συσσώρευση καταθέσεων, ζήτημα που ανέδειξε το Business Daily την προηγούμενη εβδομάδα.

Συνολικά από το Δεκέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα (Ιούλιος ΄21), οι καταθέσεις των επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί κατά +51% και διαμορφώνονται στα 35,28 δισ. ευρώ ενώ οι καταθέσεις των νοικοκυριών, στο ίδιο διάστημα, έχουν ενισχυθεί κατά +12,6% και διαμορφώνονται στα 131,37 δισ. ευρώ.

Παροδικό φαινόμενο

Επιτελικά στελέχη τραπεζών αναγνωρίζουν το πρόβλημα και τις δυσκολίες στην αύξηση των πιστώσεων, ωστόσο, θεωρούν ότι πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο. Εκτιμούν ότι από το 2022 πολλά επενδυτικά σχέδια θα μπουν σε φάση υλοποίησης ακολουθώντας την δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας και οι επιχειρήσεις θα κινηθούν πιο δυναμικά αξιοποιώντας τόσο τις συσσωρευμένες καταθέσεις όσο και τον τραπεζικό δανεισμό. Στην κατεύθυνση αυτή, εκτιμούν, θα συμβάλουν αποφασιστικά και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρέχουν» τα επιχειρηματικά δάνεια, πόλεμος και ακρίβεια δεν ανακόπτουν επενδύσεις

Ξεπέρασαν τα 8 δισ. ευρώ οι εκταμιεύσεις νέων επιχειρηματικών δανείων στο α' τρίμηνο. Ακόμα καλύτερες επιδόσεις από τις τράπεζες Απρίλιο - Μάιο. Δεν ανακόπτουν τις επενδύσεις ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση. Αισιοδοξία για το 2022.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πανάκριβα τα επιτόκια δανεισμού επιχειρήσεων - νοικοκυριών στην Ελλάδα

Στο 2,65% το μέσο επιτόκιο για μεγάλες επιχειρήσεις έναντι 1,2% στην ευρωζώνη. Χειρότερη η εικόνα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. «Κόκκινα» δάνεια και αναποτελεσματικός πτωχευτικός οι βασικές αιτίες για το χάσμα. Τι επισημαίνει η Έκθεση Πισσαρίδη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρευστότητα 9 δισ. από τις τράπεζες σε επιχειρήσεις μέσα στο α' 6μηνο

Μελέτη της Oliver Wyman που υποβλήθηκε στην κυβέρνηση εκτιμά τις πρόσθετες ανάγκες ρευστότητας, λόγω κορονοϊου, σε 6 - 8 δισ. Κατατίθενται αιτήσεις για πολλαπλάσια ποσά, το 65% από προβληματικές επιχειρήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα χαμένα δισ. των ανακεφαλαιοποιήσεων και η «εξαΰλωση» 33 δισ. το 2015

Οι απώλειες των τραπεζικών μετοχών στο διάστημα Δεκέμβριος 2014 Δεκέμβριος 2015 ανήλθαν σε... -99%. Η χρηματιστηριακή αξία των συστημικών τραπεζών από τα 33,4 δισ. (Ιούνιος 2014) σχεδόν μηδενίστηκε μετά τη διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι συμβαίνει με τα στεγαστικά: Γιατί δεν δανείζουν για ακίνητα οι τράπεζες

Το 2019 - 2023 οι καθαρές ροές δανείων σε επιχειρήσεις ήταν 24,6 δισ. έναντι -6,8 δισ. για στεγαστικά. Μήνυμα από την ΤτΕ με τη θέσπιση ελαστικότερων ορίων χορηγήσεων σε σχέση με την τρέχουσα πολιτική των τραπεζών.
επιτοκια, rates, ecb, εκτ, τραπεζες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλά επιτόκια και φέτος «βλέπουν» οι τράπεζες, αισθητές μειώσεις από το 2025

Μικρή αποκλιμάκωση του Euribor το τρέχον έτος και σημαντικότερη μείωση τη διετία 2025 - 2026 προβλέπουν οι τραπεζικές διοικήσεις στα νέα επιχειρησιακά τους σχέδια. Στο 2,40% - 2,70% θα πέσει το Euribor 3μήνου το 2026.