ΓΔ: 877.33 1.11% Τζίρος: 12.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:58:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τέλος χρόνου για τέσσερις υποχρεώσεις των φορολογούμενων στην εφορία

Εκπνέει η προθεσμία σήμερα για την τρίτη δόση φόρου εισοδήματος, την αναβίωση 100 - 120 δόσεων, τις δηλώσεις COVID των ιδιοκτητών ακινήτων και την υποβολή δικαιολογητικών για την επιδότηση δαπανών.

Τέσσερις εκκρεμότητες με την εφορία πρέπει να κλείσουν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, καθώς τελειώνει ο χρόνος για την καταβολή της τρίτης δόσης του φόρου εισοδήματος, την επανένταξη των οφειλών στις 100 η 120 δόσεις, την υποβολή των δηλώσεων COVID για τα «κουρεμένα» ενοίκια καθώς και των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την επιδότηση των παγίων δαπανών.

Παράλληλα σήμερα εκπνέει η προθεσμία για τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς δικαιολογητικά.

Αναλυτικότερα η λίστα των υποχρεώσεων περιλαμβάνει:  

  • Πληρωμή της τρίτης δόσης του φόρου εισοδήματος συνολικού ύψους 270 εκ. ευρώ για τους φορολογούμενους με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Το υπόλοιπο ποσό που εκτιμάται γύρω στα 1,6 δισ. ευρώ θα πρέπει να εξοφληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις με τη τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου   
  • Αναβίωση των 100 και 120 δόσεων για τους οφειλέτες που επλήγησαν  από την πανδημία και έχασαν τις παλαιές ρυθμίσεις την περίοδο από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 202. Για την επανένταξη θα πρέπει εντός της ημέρας να υποβάλουν αίτηση στο mybusinessSupport καταβάλλοντας παράλληλα  δύο δόσεις μαζί του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου. 
  • Υποβολή των δηλώσεων COVID από τους ιδιοκτήτες που έχουν λάβει προκαταβολικά τις αποζημιώσεις για τα μειωμένα ενοίκια του Ιουλίου καθώς και υποβολή των αρχικών η των διορθωτικών δηλώσεων COVID για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2021. Το ίδιο ισχύει και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία υπεκμισθώνονται που είτε πρέπει να υποβάλουν αρχικές δηλώσεις είτε να κάνουν διορθώσεις.
  • Κατάθεση των δικαιολογητικών από επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών και τα οποία είναι τα εξής:

α) Υπεύθυνη δήλωση του λογιστή της επιχείρησης που να βεβαιώνει ότι η επιχείρηση την 31.12.2019 (ανάλογα με την νομική μορφή και το είδος βιβλίων της επιχείρησης) είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων ζημιών, είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως εμφαίνεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών. Η δήλωση δεν απαιτείται στην περίπτωση ανεξάρτητων ατομικών επιχειρήσεων καθώς και στην περίπτωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

β) Εάν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση θα πρέπει να βεβαιώνεται ότι τα τελευταία δύο έτη ο δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια της επιχείρησης δεν ήταν υψηλότερος του 7,5 και ο δείκτης κάλυψης χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησης (EBITDA interest coverage ratio) δεν ήταν κάτω του 1,0.

γ) Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας.

Στο μεταξύ, σήμερα είναι η τελευταία ημέρα για την υποβολή των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ χωρίς να συνοδεύονται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Το μέτρο που εφαρμόστηκε για διάστημα τριών μηνών διευκόλυνε φορολογούμενους και συμβολαιογράφους στις αγοραπωλησίες ακινήτων οι οποίες βρίσκονται σε ανοδική τροχιά εν όψει των νέων αντικειμενικές τιμών που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

forologia, foroi, logistes, oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γονικές παροχές και δωρεές με ένα «κλικ» χωρίς επίσκεψη στην εφορία

Μέσα στον Δεκέμβριο ενεργοποιείται η ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty για να ολοκληρώνονται γονικές δωρεές και παροχές από το γραφείο του συμβολαιογράφου. Διευκρινιστική εγκύκλιος για τα προβλήματα του νέου νόμου.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεμπλοκάρει η εφαρμογή της ρύθμισης για γονικές παροχές και δωρεές

Κατεπείγουσα εγκύκλιος από την ΑΑΔΕ στις εφορίες για να ξεπεραστούν τα προβλήματα ερμηνείας και εφαρμογής που δημιουργούσαν προστριβές με τους φορολογούμενους. Οι νέες διατάξεις και η διαδικασία εφαρμογής τους.
forologia, foroi, logistes, oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελευταία ευκαιρία για διορθώσεις στα δηλωμένα στοιχεία ακινήτων

Ως τις 29 Οκτωβρίου μπορούν οι φορολογούμενοι να διορθώσουν λάθη στα στοιχεία των ακινήτων τους για να αποφύγουν επιβαρύνσεις. Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Προβληματισμός για τις φορολογικές δηλώσεις, πιέσεις για νέα παράταση

Λογιστές και φοροτεχνικοί ζητούν νέα παράταση επικαλούμενοι φόρτο υποχρεώσεων αλλά αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο επισημαίνοντας ότι έχει εξαντληθεί κάθε χρονικό περιθώριο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με λίγα κλικ οι μεταβιβάσεις ακινήτων: 30 ερωτήσεις και απαντήσεις

Με το νέο καθεστώς μπαίνει τέλος στις χειρόγραφες, χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες και πλέον η διεκπεραίωση των υποθέσεων θα είναι απλή, γρήγορη και θα ολοκληρώνεται σε 9 βήματα.