ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Τσαγκαρόπουλος: Οι εκκρεμείς συντάξεις χηρείας θα μπορούσαν να έχουν εκδοθεί

«Θα μπορούσαν ήδη να είχαν εκδοθεί από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, καθώς από τον Σεπτέμβριο ψηφίστηκε σχετική νομοθετική διάταξη που το επιτρέπει», δήλωσε ο πρόεδρος του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου.

«Οι 444 εκκρεμείς συντάξεις χηρείας του ΝΑΤ, θα μπορούσαν ήδη να είχαν εκδοθεί από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, καθώς από τον Σεπτέμβριο ψηφίστηκε σχετική νομοθετική διάταξη που το επιτρέπει (άρθρο 78 ν. 4826/2021)» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος, σε απάντηση, όπως επισημαίνει, «διαφόρων ανακριβών κειμένων και αναρτήσεων αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις του ΝΑΤ».

Σύμφωνα με τον κ. Τσαγκαρόπουλο, «οι περιπτώσεις αυτές είχαν ήδη, αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, προετοιμαστεί από τις υπηρεσίες του ΝΑΤ και ήταν έτοιμες να αποσταλούν στον ΕΦΚΑ. Αυτό, όμως, δεν μπόρεσε να γίνει.... Και αυτό, γιατί, μετά από συνεννόηση που είχαν οι υπηρεσίες του ΝΑΤ με την υπηρεσία της Β' Διεύθυνσης Απονομής του ΕΦΚΑ, έγινε γνωστό στο ΝΑΤ, ότι θα πρέπει πριν από την προώθηση των σχετικών στοιχείων, να εκδοθεί σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος, διαφορετικά δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί ο υπολογισμός των συντάξεων από τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.

Σημειώνεται ότι αυτές οι "συνεννοήσεις", μέχρι σήμερα, δεν γίνονται με ανταλλαγή πρωτοκολλημένων εγγράφων, αλλά κατά βάση τηλεφωνικά ή και με άμεση διά ζώσης επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των υπαλλήλων του ΝΑΤ και του e-ΕΦΚΑ, τους οποίους, μέχρι πριν από έναν χρόνο, τους χώριζαν μόνο μερικά γραφεία εντός του ίδιου κτιρίου που φιλοξενούσε τις υπηρεσίες της Β΄ Διεύθυνσης Απονομής του e-ΕΦΚΑ».

«To κρίσιμο και ουσιώδες για τις χήρες δικαιούχους, είναι ότι το αρχείο είναι έτοιμο και, ύστερα από τη σχετική τοποθέτηση του ίδιου του υπουργού, θα προωθηθεί εντός των επόμενων ημερών στον e-ΕΦΚΑ με επικαιροποιημένα και τα στοιχεία τυχόν οφειλών» διευκρινίζει ο κ. Τσαγκαρόπουλος, προσθέτοντας ότι τα προβλήματα στα οποία αναφέρεται η Β' Διεύθυνση Απονομής Συντάξεων του e-ΕΦΚΑ, καλό θα ήταν να γνωστοποιηθούν πρώτα στο ΝΑΤ και τους υπαλλήλους του, για να επιλυθούν, αν και εφόσον υπάρχουν.

«Με δεδομένο ότι όλοι υπηρετούμε τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση της χώρας, θα πρέπει αυτά τα ζητήματα να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή εντός των υπηρεσιών και με γνώμονα πάντα το συμφέρον των ασφαλισμένων» τονίζει ο πρόεδρος του ΝΑΤ. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Άνοιξε η πλατφόρμα σχετικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων

Η ενημέρωση αφορά την εκκαθάριση των αναδρομικών, την πορεία επεξεργασίας τους και τον επανυπολογισμό τους. Οι συνταξιούχοι θα πιστοποιούνται στην πλατφόρμα με τους προσωπικούς κωδικούς TaxisNet.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αποζημιώσεις σε δικηγόρους-λογιστές για ταχύτερη απονομή συντάξεων

Υπενθυμίζεται πως έχουν υποβληθεί πάνω από 3.600 αιτήσεις δικηγόρων και λογιστών, ενώ για τους 1.200 από αυτούς ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες ημέρες η εκπαίδευση και η πιστοποίησή τους, προκειμένου να ενταχθούν στη διαδικασία απονομής συντάξεων εντός του Οκτωβρίου.
Syntaxeis, Syntaxiouxoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους με τον «ατομικό κουμπαρά»

Με το νομοσχέδιο εισάγονται στοιχεία κεφαλαιοποιητικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας που είναι υπόχρεοι επικουρικής ασφάλισης και εθελοντικά για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους έως 35 ετών.
Giannitsis-Tasos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τ. Γιαννίτσης: Περισότερη διαγενεακή δικαιοσύνη φέρνει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα

Όπως τονίζει σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα υπάρχει το πρόβλημα της αστάθειας των αγορών ωστόσο η τελική εικόνα εξαρτάται του πόσο στέρεο είναι το εθνικό συνταξιοδοτικό σύστημα και η οικονομία συνολικά.