ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Λογότυπο ΕΦΚΑ σε λάπτοπ
Η οθόνη λάπτοπ παρουσιάζει το λογότυπο του ΕΦΚΑ σε εσωτερικό χώρο.

Τσαγκαρόπουλος: Οι εκκρεμείς συντάξεις χηρείας θα μπορούσαν να έχουν εκδοθεί

«Θα μπορούσαν ήδη να είχαν εκδοθεί από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, καθώς από τον Σεπτέμβριο ψηφίστηκε σχετική νομοθετική διάταξη που το επιτρέπει», δήλωσε ο πρόεδρος του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου.

«Οι 444 εκκρεμείς συντάξεις χηρείας του ΝΑΤ, θα μπορούσαν ήδη να είχαν εκδοθεί από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, καθώς από τον Σεπτέμβριο ψηφίστηκε σχετική νομοθετική διάταξη που το επιτρέπει (άρθρο 78 ν. 4826/2021)» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος, σε απάντηση, όπως επισημαίνει, «διαφόρων ανακριβών κειμένων και αναρτήσεων αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις του ΝΑΤ».

Σύμφωνα με τον κ. Τσαγκαρόπουλο, «οι περιπτώσεις αυτές είχαν ήδη, αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, προετοιμαστεί από τις υπηρεσίες του ΝΑΤ και ήταν έτοιμες να αποσταλούν στον ΕΦΚΑ. Αυτό, όμως, δεν μπόρεσε να γίνει.... Και αυτό, γιατί, μετά από συνεννόηση που είχαν οι υπηρεσίες του ΝΑΤ με την υπηρεσία της Β' Διεύθυνσης Απονομής του ΕΦΚΑ, έγινε γνωστό στο ΝΑΤ, ότι θα πρέπει πριν από την προώθηση των σχετικών στοιχείων, να εκδοθεί σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος, διαφορετικά δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί ο υπολογισμός των συντάξεων από τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.

Σημειώνεται ότι αυτές οι "συνεννοήσεις", μέχρι σήμερα, δεν γίνονται με ανταλλαγή πρωτοκολλημένων εγγράφων, αλλά κατά βάση τηλεφωνικά ή και με άμεση διά ζώσης επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των υπαλλήλων του ΝΑΤ και του e-ΕΦΚΑ, τους οποίους, μέχρι πριν από έναν χρόνο, τους χώριζαν μόνο μερικά γραφεία εντός του ίδιου κτιρίου που φιλοξενούσε τις υπηρεσίες της Β΄ Διεύθυνσης Απονομής του e-ΕΦΚΑ».

«To κρίσιμο και ουσιώδες για τις χήρες δικαιούχους, είναι ότι το αρχείο είναι έτοιμο και, ύστερα από τη σχετική τοποθέτηση του ίδιου του υπουργού, θα προωθηθεί εντός των επόμενων ημερών στον e-ΕΦΚΑ με επικαιροποιημένα και τα στοιχεία τυχόν οφειλών» διευκρινίζει ο κ. Τσαγκαρόπουλος, προσθέτοντας ότι τα προβλήματα στα οποία αναφέρεται η Β' Διεύθυνση Απονομής Συντάξεων του e-ΕΦΚΑ, καλό θα ήταν να γνωστοποιηθούν πρώτα στο ΝΑΤ και τους υπαλλήλους του, για να επιλυθούν, αν και εφόσον υπάρχουν.

«Με δεδομένο ότι όλοι υπηρετούμε τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση της χώρας, θα πρέπει αυτά τα ζητήματα να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή εντός των υπηρεσιών και με γνώμονα πάντα το συμφέρον των ασφαλισμένων» τονίζει ο πρόεδρος του ΝΑΤ. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο ΕΦΚΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνταξιοδότηση με διαδοχική ασφάλιση, τα όρια ηλικίας και οι προϋποθέσεις

Τη διαδικασία συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων που έχουν διαδοχική ασφάλιση σε διάφορα Ταμεία, τα οποία έχουν απορροφηθεί από τον ΕΦΚΑ, και ο τελευταίος φορέας ασφάλισης είναι το πρώην Δημόσιο, διευκρινίζει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις και τα όρια ηλικίας.
λογότυπο ΕΦΚΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Ο ΕΦΚΑ περνά σε ψηφιακή εποχή για ταχύτερες συντάξεις

Ο ΕΦΚΑ εισέρχεται σε ψηφιακή εποχή με νέο πληροφοριακό σύστημα έως το τέλος του καλοκαιριού, στοχεύοντας στη μείωση γραφειοκρατίας, γρηγορότερη απονομή συντάξεων και καλύτερη εξυπηρέτηση πολιτών, σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας.
15 Αυγούστου ημερολόγιο
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

E-ΕΦΚΑ: Ημερομηνίες πληρωμής συντάξεων Ιουνίου 2026

Ο e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι οι συντάξεις Ιουνίου 2026 θα καταβληθούν την Τρίτη 26 Μαΐου σε μη μισθωτούς (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) και όλους όσους συνταξιοδοτήθηκαν από 1/1/2017, ενώ θα πληρωθούν και οι επικουρικές ιδιωτικού τομέα.
Λογότυπο ΕΦΚΑ
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

E-ΕΦΚΑ: Ημερομηνίες πληρωμής συντάξεων για τον Μάιο 2026

Ο e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι οι συντάξεις Μαΐου 2026 θα πληρωθούν στις 24 Απριλίου. Την ημέρα αυτή θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις για μη μισθωτούς, μισθωτούς και όλες τις νέες συντάξεις που δόθηκαν μετά το 2017.