ΓΔ: 867.8 0.98% Τζίρος: 88.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Pliromi, Sales, Ekptoseis
Φωτο: Shutterstock

«Φρενάρουν» τον τζίρο στο εμπόριο τα νέα μέτρα για ανεμβολίαστους

Να καταργηθεί η υποχρέωση των εμπόρων να ελέγχουν τα τεστ των πελατών ζητούν οι έμποροι. Από το Σαββατοκύριακο άρχισε η πτώση πωλήσεων και έφθασε ακόμη και το 40% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, χωρίς να επιβαρυνθεί ο εμπορικός κόσμος και δη οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, είναι το αίτημα του κλάδου προς την κυβέρνηση, με αφορμή την εφαρμογή των νέων μέτρων ελέγχου των ανεμβολίαστων καταναλωτών που τέθηκαν σε ισχύ από το περασμένο Σάββατο. Το μέτρο θεωρείται ότι δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τις υπεραγορές, σε μία πολύ κρίσιμη μάλιστα στιγμή, εν μέσω εκπτώσεων αλλά και εν όψει της Black Friday και των εορτών. 

Πηγές της αγοράς σημειώνουν στο BD ότι από το περασμένο Σάββατο, οπότε και τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα, η αγοραστική κίνηση είναι πολύ μειωμένη, σε ποσοστό που μπορεί να υπερβαίνει ακόμη και το 40% -σε κάποιες περιοχές και για κάποιες κατηγορίες ειδών- συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο διάστημα. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν μάλιστα ότι οι απώλειες αυτές δεν δύνανται να καλυφθούν από τις ηλεκτρονικές αγορές, οι οποίες επιδεικνύουν μεν αξιοσημείωτη δυναμική τους τελευταίους μήνες, χωρίς όμως να αποτελούν ακόμη μετρήσιμη δύναμη για τους τζίρους ειδικά των μικρότερων εμπορικών επιχειρήσεων. 

«Η πτώση που καταγράφηκε το Σάββατο συνεχίζεται και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, ίσως και σε μεγαλύτερο ποσοστό», είναι το σχόλιο του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Στ. Καφούνη, στο BD, καθώς όπως ο ίδιος υπογραμμίζει, διαπιστώνονται σημαντικές διακυμάνσεις ανά περιοχή και ανά κλάδο. Ο ΕΣΑ έχει χαρακτηρίσει τα νέα μέτρα άδικα για έναν τόσο σοβαρό κλάδο όπως το λιανεμπόριο, ανεφάρμοστα λόγω πολλών πρακτικών προβλημάτων, καθώς και παράγοντα δημιουργίας αθέμιτου ανταγωνισμού. Μάλιστα, ο ΕΣΑ κατέθεσε μία πρόταση, η οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ισορροπήσει προσωρινά την υγειονομική ανάγκη με την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς. 

Αναλυτικότερα, ζητήθηκε η ευθύνη της εισόδου εντός των καταστημάτων ανεμβολίαστων καταναλωτών, χωρίς τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, να βαρύνει αποκλειστικά τα συγκεκριμένα άτομα και όχι την εμπορική επιχείρηση, η οποία «σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να μπορέσει να κάνει αδιάλειπτο έλεγχο, ειδικά εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους ή μικρές επιχειρήσεις». Εκτιμάται μάλιστα ότι αυτό το μέτρο θα καλύψει τις υγειονομικές ανάγκες χωρίς να δημιουργεί συνθήκες αναστάτωσης ή τον κίνδυνο να επιβληθούν πρόστιμα που θα διακινδυνεύσουν ακόμη και την βιωσιμότητα μικρών επιχειρήσεων.

Εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου πάντως επισημαίνουν ότι η χρονική στιγμή επιβολής των μέτρων είναι άκαιρη, δεδομένων των αυξήσεων τιμών με τις οποίες έρχεται πλέον αντιμέτωπος ο καταναλωτής, τόσο σε τιμολόγια ρεύματος όσο και σε είδη πρώτης ανάγκης. Τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με τον φόβο που καλλιεργείται σε αρκετούς συμπολίτες μας σε σχέση με τη διασπορά του ιού δημιουργούν ένα «κοκτέιλ» αρνητικής ψυχολογίας που τελικώς θα έχει σημαντική επίδραση και στους τζίρους στο λιανεμπόριο. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι, με αυτά τα δεδομένα, η χρονιά θα κλείσει με σημαντική κάμψη άνω των 20% που ήταν για κάποιους εκπροσώπους του εμπορίου η αρχική πρόβλεψη των πωλήσεων φέτος έναντι του 2019.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάτω από τον πήχη του '19 ρίχνει η Όμικρον τον τζίρο στις γιορτές

Η τρέχουσα εβδομάδα παραμένει κρίσιμη, ωστόσο οι προηγούμενες ημέρες απέτυχαν να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες του εμπορικού κόσμου, ενώ το κλίμα επιβάρυνε η μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων.
Agores, Pliromi, Sales, Ekptoseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις εκπτώσεις προσβλέπουν οι έμποροι, επιφυλακτικοί οι καταναλωτές

Η αβεβαιότητα κυριαρχεί στην αγορά, ενώ έρευνα δείχνει ότι το 43% των Ελλήνων καταναλωτών θα δαπανήσουν λιγότερα φέτος για ένδυση και υπόδυση και το 23% αναζητά είδη με χαμηλότερη τιμή.