ΓΔ: 888.93 1.10% Τζίρος: 8.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:45:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kostas Skrekas, Kivernisi
Φωτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Στα ύψη οι τιμές ρεύματος, στην Αίγυπτο ο Κ. Σκρέκας για φθηνό φυσικό αέριο

Η τιμή χονδρικής πλησιάζει επικίνδυνα τα 300 ευρώ/MWh, με το υπ. Ενέργειας να συγκαλεί σήμερα σύσκεψη της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να βρεθεί λύση για το θέμα.

Καθώς η χονδρική τιμή του ρεύματος συνεχίζει την ανοδική της πορεία, ο υπ. Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, θα βρεθεί στην Αίγυπτο προκειμένου να κλείσει συμφωνίες για φθηνό φυσικό αέριο. 

Βάσει των επίσημων στοιχείων που υπάρχουν στην Ελλάδα η μέση τιμή εκκαθάρισης στην Αγορά Επόμενης Ημέρας είναι στα 281,03 ευρώ/MWh, με τον Νοέμβριο να ξεκινά με το σύστημα να έχει φορτίο 148.347 MWh, το οποίο αυξήθηκε με γεωμετρική πρόοδο φθάνοντας σήμερα στα  175.446 MWh.

Αποτέλεσμα της ανόδου είναι οι τιμές χονδρικής να αρχίσουν να αυξάνονται από τη Δευτέρα όπου είχαν φθάσει στα  257,85 ευρώ/MWh (+14,68%), χθες «ανέβηκαν» στα 270,65 ευρώ/MWh (+4,97%) και σήμερα διαμορφώνονται στα 281,03 ευρώ/MWh (+3,8%). Ως εκ τούτου το επίιπεδο των 300 ευρώ/MWh μοιάζει πλέον ορατό και ταυτόχρονα προοιωνίζει περαιτέρω αύξηση και στις τιμές λιανικής. 

Στο μείγμα παραγωγής, το φυσικό αέριο έχει 45,8%, οι ΑΠΕ 34,2%, ο λιγνίτης 8,5%, οι εισαγωγές 6,7% και τα υδροηλεκτρικά 1,5%. Την ίδια στιγμή, σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται πανευρωπαϊκά, καθώς η Σερβία έχει 310 ευρώ, η Ελβετία 309 ευρώ, η Γαλλία 295 ευρώ, η Γερμανία 273 ευρώ και η Βουλγαρία 272 ευρώ.

Η παραπάνω πορεία αυξάνει την ανησυχία για τον χειμώνα και το υπουργείο Ενέργειας συγκαλεί σήμερα σύσκεψη της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων με θέμα την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.

Η επίσκεψη Σκρέκα στην Αίγυπτο

Οι προοπτικές προμήθειας φυσικού αερίου από την Αίγυπτο και την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, για την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή αγορά, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει αύριο Πέμπτη στο Κάιρο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ο κ. Σκρέκας μεταβαίνει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, προκειμένου να συμμετάσχει στην υπουργική σύνοδο του φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Στο πλαίσιο της συνόδου πρόκειται να συναντηθεί με τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Tarek El Molla, με τον οποίο αναμένεται να υπογραφεί και μνημόνιο κατανόησης για την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας Αιγύπτου στον τομέα του φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα θα διερευνηθούν οι προοπτικές ανάπτυξης της συνεργασίας των δύο χωρών στην προμήθεια αερίου και από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου με αξιοποίηση των εγκαταστάσεων υγροποίησης του αερίου που διαθέτει η Αίγυπτος. Έτσι το αέριο μπορεί να μεταφέρεται με πλοία μεταφοράς LNG για να διοχετεύεται στην ελληνική και την περιφερειακή αγορά. Στο τραπέζι βρίσκεται, επίσης, η επέκταση της συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο πλαίσιο του διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη από πλευράς Αιγύπτου για την παραχώρηση θαλάσσιων περιοχών ("οικοπέδων").

Στην ελληνική αποστολή θα συμμετέχει και αντιπροσωπεία της ΔΕΠΑ. Σημειώνεται ότι στις εργασίες του φόρουμ για το φυσικό αέριο θα συμμετάσχουν ως παρατηρητές η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostas Skrekas, Kivernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Επέκταση στρατηγικής σχέσης με την Αίγυπτο και στο φυσικό αέριο

Το Μνημόνιο Κατανόησης Ελλάδας-Αιγύπτου ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή εξειδικευμένων συμφωνητικών συνεργασίας, ανάμεσα σε ελληνικές και αιγυπτιακές εταιρείες, όπως τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, την ΕΔΕΥ και τη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προχωρά η σύνδεση Ελλάδας - Β. Μακεδονίας με αγωγό φυσικού αερίου

Η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού υπεγράφη παρουσία του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt και της διευθύνουσας συμβούλου του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά η κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου στη Φλώρινα

Το έργο αξίας 20,2 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει την κατασκευή 102 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου στον οικιστικό ιστό και την βιομηχανική περιοχή της Φλώρινας. Πού θα δοθεί προτεραιότητα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σδούκου: Έρχεται το θεσμικό πλαίσιο για τα σημεία ανεφοδιασμού LNG

Στη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την ίδρυση σημείων ανεφοδιασμού με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) προχωράνε τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών, προχωρούν στη δημιουργία του