ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
Φωτο: Shutterstock

Πενταψήφιος αριθμός και επιδότηση για την επανασύνδεση ρεύματος

Από σήμερα μπαίνει σε λειτουργία το τηλεφωνικό κέντρο για την υποστήριξη ευάλωτων καταναλωτών. Καταργούνται οι επιδοτήσεις σε όλους το 2022, με υπουργική απόφαση θα καθοριστούν οι νέοι δικαιούχοι.

Έναρξη από σήμερα θα κάνει ο πενταψήφιος αριθμός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την άμεση επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ το υπουργείο επεξεργάζεται τα νέα κριτήρια που θα ισχύσουν από το 2022 για την παροχή επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος, καθώς νομοθετήθηκε η κατάργηση των επιδοτήσεων σε όλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα είναι η επίσημη πρώτη της Γραμμής Ενεργειακής Αλληλεγγύης (15902) που εντάσσεται στα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο των δράσεών του για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας εν μέσω αφενός της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης και αφετέρου των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν.

Το ΥΠΕΝ θα καλύπτει το κόστος της επανασύνδεσης για τους πολίτες που θα λαμβάνουν έγκριση για τα αιτήματά τους, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός της έκτακτης αυτής στήριξης θα ανέλθει σε 40 εκατ. ευρώ και θα εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, «δημιουργούμε πενταψήφιο αριθμό, έκτακτης ενεργειακής ανάγκης, για νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα ούτε θέρμανση και μέσα σε λίγες ώρες από την κλήση, θα φροντίζουμε να αποκατασταθεί η παροχή ηλεκτροδότησης, με τα τέλη επανασύνδεσης να επιβαρύνουν το Κράτος, το οποίο θα αναλάβει και ένα μέρος των χρεών του νοικοκυριού».

Η τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης που θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ θα έχει ως σκοπό την υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κίνδυνο διακοπής ή διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών τους στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Στις περιπτώσεις αυτές, το αίτημα επανασύνδεσης θα εξετάζεται από τις  κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου που ανήκει ο πολίτης και, στη συνέχεια, θα γίνεται άμεσα μεταφορά του στον ΔΕΔΔΗΕ ώστε να προχωρά άμεσα η επανασύνδεση.

Τέλος στις επιδοτήσεις για όλους

Στο 1 δισ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό για την απορρόφηση των αυξήσεων της ενέργειας, τόνισε χθες μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως είπε τα 700 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο ενεργειακής μετάβασης, ενώ άλλα 300 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ και άλλους παρόχους. Ο κ. Σκρέκας άφησε «ανοιχτό παράθυρο» για την ανακοίνωση νέων μέτρων για περαιτέρω ενίσχυση της επιδότησης, ενώ σημείωσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να μένει αμέτοχη στο ράλι των τιμών ενέργειας και πρέπει να παρέμβει με θέσπιση μέτρων. 

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ανακοινωθήκαν τα νέα μέτρα για τις επιδοτήσεις λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα, για τον Δεκέμβριο, αυξάνεται η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, για όλους τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στη Χαμηλή Τάση.

Το ύψος της στήριξης διαμορφώνεται από 130 ευρώ/MWh, σε 165 ευρώ/MWh για τις πρώτες 300 kWh. Ως εκ τούτου η επιδότηση ανέρχεται πλέον σε 49,5 ευρώ τον μήνα από 39 ευρώ τον μήνα (αύξηση 27%). Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η στήριξη τον Δεκέμβριο αυξάνεται σε 185 ευρώ/MWh από 150 ευρώ/MWh. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 55,5 ευρώ τον μήνα από 45 ευρώ τον μήνα.

Ωστόσο, για το 2022 μπαίνει τέλος στο μέτρο της οριζόντιας επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος για τις καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες, καθώς αντίκειται στις οδηγίες που έδωσε η Κομισιόν μέσω της εργαλειοθήκης μέτρων που έχει δημοσιεύσει, όπου καθίσταται σαφές στις κυβερνήσεις πως αντίκειται στους ευρωπαϊκούς κανόνες για τον ανταγωνισμό η παροχή οριζόντιων ενισχύσεων και επιτρέπεται μόνο η στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών, δηλαδή αυτών που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας.

Τροπολογία που εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας δίνει τέλος στις οριζόντιες επιδοτήσεις, χωρίς όμως να προσδιορίζει ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι επιδότησης το 2022. Αυτό θα καθοριστεί αργότερα με Κοινή Απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία,

«Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών καθορίζονται οι δικαιούχοι καταναλωτές, λαμβάνοντας υπόψη οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, τις κατηγορίες πελατών, το είδος των τιμολογίων προμήθειας, το ύψος επιδότησης σε ευρώ ανά μεγαβατώρα, η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησής της, ο χρόνος εκκαθάρισης, η Περίοδος κατανάλωσης, ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων, ανώτατα όρια επιδότησης ανά επιχείρηση, η διαδικασία ελέγχου σώρευσης κρατικών ενισχύσεων και οι συναφείς με αυτές προϋποθέσεις, η διαδικασία τυχόν ανάκτησης ενίσχυσης αν αυτό απαιτηθεί, οι αρμόδιοι για τα ανωτέρω Φορείς, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη χορήγηση της επιδότησης».

Τέλος, υπάρχει ειδική μέριμνα για τη στήριξη των αγροτών, με πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για την κατανάλωση των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Η επιδότηση θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί. Στην παραπάνω έκπτωση θα ενταχθούν και τα ξηραντήρια καπνού μετά από αίτηση στον οικείο προμηθευτή. Η έκπτωση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με πιστωτικό λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ τις επόμενες ημέρες. Το συνολικό ύψος της πρόσθετης επιδότησης στους αγρότες θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεστ αντοχής στην αγορά του ρεύματος με 1.000 αποκοπές την ημέρα

Ανησυχητική αύξηση από τον Απρίλιο στον αριθμό των νοικοκυριών όπου κόβεται το ρεύμα με εντολές των παρόχων στον ΔΕΔΔΗΕ. Φόβοι ότι θα φτάσουμε στο επίπεδο αρνητικού ρεκόρ του 2012. Πόσο μειώνουν τις επιβαρύνσεις οι επιδοτήσεις.
Revma, Reuma, Timologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Απογειώνονται» οι επιδοτήσεις στο ρεύμα, έρχεται ενίσχυση για βενζίνη

Στα ύψη αναμένεται να εκτιναχθεί τον Απρίλιο η επιδότηση των λογαριασμών λόγω των ρεκόρ στην τιμή. Ενίσχυση σε ευάλωτους για τη βενζίνη εξετάζει η κυβέρνηση. Αυξάνονται οι κίνδυνοι για τον προϋπολογισμό.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνουν πάλι την επιδότηση στο ρεύμα μετά το άλμα τιμής τον Οκτώβριο

Ανακοινώσεις σήμερα από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα για μεγαλύτερη επιδότηση στους λογαριασμούς και αναστολή πληρωμών ρυθμιζόμενων χρεώσεων για δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου και επιχειρήσεις.
logariasmos_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Ματαιώνονται τα σχέδια για πληρωμή λογαριασμών σε δόσεις

Το μέτρο βρίσκεται στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν και εξετάστηκε από την κυβέρνηση αλλά δεν θα εφαρμοστεί για να μην προκληθούν σοβαρά προβλήματα στους παρόχους. Αυξήσεις έως 170% βλέπουν οι καταναλωτές.