ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:08:08 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ποιοι επαγγελματίες θα πληρώσουν 20% αυξημένες εισφορές

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Οι μη μισθωτοί που δήλωναν πολύ χαμηλά εισοδήματα στην εφορία θα επιβαρυνθούν από τη μεταρρύθμιση που έρχεται, ενώ κερδισμένοι θα είναι όσοι δήλωναν μεγαλύτερα εισοδήματα και επιβαρύνονταν με μεγάλες εισφορές.

Όσους μη μισθωτούς δηλώνουν σήμερα στην εφορία πολύ χαμηλά εισοδήματα (αρκετοί όχι ειλικρινά...) θα «τσιμπήσει» η μεταρρύθμιση που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, καθώς αυτοί θα επιβαρυνθούν με αύξηση 20% στη μηνιαία εισφορά τους. Αντίθετα, όσοι δηλώνουν μεγαλύτερα εισοδήματα και μέχρι τώρα πλήρωναν πολύ υψηλές εισφορές θα δουν ελαφρύνσεις, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το ποσό που θα πληρώνουν, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που θέλουν να πάρουν.

Στη βασική κλίμακα των εισφορών η αύξηση θα είναι 20%, αφού από τα 175 ευρώ που είναι σήμερα, θα φτάσει στα 210 ευρώ. Σήμερα, το 85% των μη μισθωτών, στους οποίους υπάρχει, κατά κανόνα, και μεγάλη έφεση στην φοροδιαφυγή, δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και πληρώνουν τη βασική εισφορά, λόγω της σύνδεσης των εισφορών με το εισόδημα, που καθιέρωσε ο νόμος Κατρούγκαλου. Με το νέο σύστημα, ένας επαγγελματίας που δηλώνει (ειλικρινά ή όχι) εισόδημα μόλις 7.800 ευρώ υπολογίζεται ότι θα δει να αυξάνεται η ετήσια επιβάρυνσή του κατά 420 ευρώ το χρόνο.

Από τις επιβαρύνσεις αυτές, φαίνεται ότι γλιτώνουν οι αγρότες, για τους οποίους δεν αναμένονται αλλαγές σε σύγκριση με τα ισχύοντα. Ουσιαστικά οι όποιες αυξήσεις είναι περιορισμένες, αφού τα όρια που θα τεθούν, θα έχουν ως αφετηρία τα 120 ευρώ, από 114 ευρώ που είναι σήμερα.

Η κυβέρνηση επιλέγει τη λύση των ασφαλιστικών κλάσεων, δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία στους μη μισθωτούς να επιλέξουν όποια κατηγορία ασφάλισης θέλουν. Έτσι αποσυνδέει την καταβολή εισφορών από το ύψος του εισοδήματος της προηγούμενης χρονιάς, που θεσμοθέτηση ο ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο Κατρούγκαλου, διάταξη που κρίθηκε αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Με το νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών, θα ισχύσει μια πολύ χαμηλή κλίμακα για όσους έχουν μέχρι 5 έτη ασφάλισης, με εισφορά 126 ευρώ το μήνα. Για τους υπόλοιπους, καθιερώνονται έξι κλάσεις:

 • Α επίπεδο: 210 ευρώ
 • Β επίπεδο: 252 ευρώ
 • Γ επίπεδο: 302 ευρώ
 • Δ επίπεδο: 363 ευρώ
 • Ε επίπεδο: 435 ευρώ
 • ΣΤ επίπεδο: 566 ευρώ

Ζητούμενο, πάντως, θα είναι τα ποσοστά αναπλήρωσης που επίσης θα θεσμοθετηθούν στο νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, βάσει των οποίων θα προκύψουν οι συντάξεις του μέλλοντος, σύμφωνα με τις νέες εισφορές. Οι πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας θέλουν, σε πρώτη φάση, για την κατώτατη ασφαλιστική κλάση το ποσοστό αναπλήρωσης να μην υπερβαίνει το 76%. Αυτό σημαίνει ότι για τα 30 χρόνια προϋπηρεσίας, η σύνταξη που προκύπτει είναι κοντά στα 590 ευρώ.

  Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  xatzidakis, energeia
  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  «Τρύπα» 251 εκατ. στην έκδοση συντάξεων, σε ιδιώτες μάνατζερ περνά ο ΕΦΚΑ

  Μεγάλη υστέρηση διαπιστώνουν οι Θεσμοί στις δεσμεύσεις για έκδοση συντάξεων, με στασιμότητα στους αριθμούς. Φέρνει μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα και 600 άτομα προσωπικό το υπουργείο Εργασίας στον ΕΦΚΑ.
  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  Θρίλερ με τις εκκρεμείς συντάξεις: 100 άτομα πρέπει να εκδώσουν 48.000

  Ομάδα κρούσης αποτελούμενη από 100 συνταξιούχους του ΕΦΚΑ καλείται να «ξεβαλτώσει» την απονομή συντάξεων με ταχύτητες που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και γεννούν αμφιβολίες για την επιτυχία της προσπάθειας.
  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  «Νάρκη» η αύξηση σχεδόν κατά 50% των καθυστερούμενων συντάξεων

  Η μαζική υποβολή αιτήσεων από αυτοαπασχολούμενους αυξάνει απειλητικά τις απλήρωτες συντάξεις και προκαλεί ανησυχίες των Θεσμών. Επανέρχονται στην υπηρεσία συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  Σε 5 δόσεις η ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών από την εκκαθάριση του 2019

  Με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας θα κατατεθεί τροπολογία εντός της εβδομάδας, βάσει της οποίας οι δύο δόσεις γίνονται πέντε, για να διευκολυνθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες, με το χρεωστικό υπόλοιπο.
  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  Έως τις 24 Ιουλίου η ηλεκτρονική αίτηση επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας

  Αποσυνδέεται ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών από τον εκάστοτε κατώτατο βασικό μισθό. Η κατάταξη σε μία από τις κατηγορίες είναι υποχρεωτική και γίνεται με ελεύθερη επιλογή μετά από υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης.