ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ρεύμα: Καλά, αλλά όχι αρκετά τα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος και ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, Αντώνης Κοντολέων αποτιμούν στο Business Daily τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που έθεσε σε ισχύ η κυβέρνηση.

Απαραίτητα και στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αλλά όχι αρκετά για να λύσουν στην ουσία του το ζήτημα. Αυτό υπογραμμίζουν, μιλώντας στο Business Daily, εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας, τονίζοντας πως η διατήρηση ανταγωνιστικού κόστους στην ενέργεια είναι αναγκαία για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, των τιμών αλλά και την ίδια τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Όπως σημειώνει στο BD ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), κ. Αθανάσιος Σαββάκης «τα πρόσφατα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για την ενίσχυση των επιχειρήσεων λόγω της κατακόρυφης αύξησης του κόστους ενέργειας, αποτελούν σαφώς θετική απόφαση και συμβάλλουν κατά το δυνατόν στη διατήρηση της εγχώριας και διεθνούς ανταγωνιστικότητας των προϊόντων που παράγουν οι ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις».

 

Ωστόσο ο κ. Σαββάκης σημειώνει ότι το πρόβλημα του υψηλού κόστους ενέργειας και του μη εξορθολογισμού των τιμολογίων για τις επιχειρήσεις παραμένει. «Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουμε να δοθεί προτεραιότητα από την Κυβέρνηση στη μελέτη εκείνων των προϋποθέσεων που θα μειώσουν τα τιμολόγια για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, συμβάλλοντας έτσι καταλυτικά στη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων στη βιομηχανία και τη μεταποίηση», υπογραμμίζει.

Ως αντανακλαστική απάντηση στην ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις της στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου χαρακτηρίζει τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών ενέργειας, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο κ. Γιάννης Μπρατάκος.

Ιωάννης Μπρατάκος, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών - ΕΒΕΑ

 

«Μπροστά όμως στην ένταση και την καθολικότητα του προβλήματος, είναι αναγκαία η λήψη στοχευμένων παρεμβάσεων, για την οριστική θωράκιση των επιχειρήσεων. Πρόκειται για ένα ζήτημα που απαιτεί μόνιμη επαγρύπνηση. Καθώς η ελλιπής αντιμετώπιση, μπορεί να τροφοδοτήσει εκ νέου τις πληθωριστικές τάσεις σε αγαθά και προϊόντα, μέσα από τη μετακύλιση του κόστους στον καταναλωτή», σημειώνει μιλώντας στο ΒD.

Aπό την πλευρά των μεγάλων, ενεργοβόρων καταναλωτών, o Αντώνης Κοντολέων, πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) σημειώνει ότι τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση και θα αποτελέσουν αντιστάθμισμα, έως έναν βαθμό των τιμών της ενέργειας που έχουν εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες.

«Πληρώνουμε τετραπλάσια τιμή συγκριτικά με τους Ευρωπαίους παίκτες», σημειώνει ο κ. Κοντολέων υπογραμμίζοντας ότι είναι αναγκαίο οι τιμές να είναι ανταγωνιστικές στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Όπως εξηγεί, παρά τα μέτρα, η κατάσταση παραμένει δύσκολη καθώς μία τιμή της τάξης των 80-85 ευρώ/MWh στο φυσικό αέριο μετά την έκπτωση δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική ή βιώσιμη για τη βιομηχανία και ειδικά για τους πιο «μικρούς» παίκτες του κλάδου. Όπως σημειώνει, είναι απαραίτητο να υπάρξει και συνέχιση της ενίσχυσης για να μην κινδυνεύσουν επιχειρήσεις να βρεθούν τελικά εκτός αγοράς.

Τι ζήτησαν τα σούπερ μάρκετ

Για τα σούπερ μάρκετ, η ενέργεια αποτελεί το 20% των εξόδων λειτουργίας τους. Στο πλαίσιο αυτό, όπως έγραψε το BD, οι εκπρόσωποι του οργανωμένου λιανεμπορίου της χώρας ζήτησαν από την κυβέρνηση να συνεχιστεί το χρηματοδοτικό πακέτο και τους επόμενους μήνες πέραν του Ιανουαρίου που θα διαθέσει με στόχο την ελάφρυνση νοικοκυριών και εταιρειών από το υψηλό ενεργειακό κόστος μέσω επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος και αερίου.

Ειδικότερα, ζήτησαν ένα μέρος της αύξησης του ενεργειακού κόστους να εξακολουθήσει να καλύπτεται από την Πολιτεία με μεγαλύτερη επιδότηση μέχρις ότου αποκλιμακωθεί η ενεργειακή κρίση και εκείνοι με τη σειρά τους δεσμεύθηκαν ότι θα συνεχίσουν την προσπάθεια που γίνεται σε συνεργασία με τις προμηθευτικές εταιρείες για να συγκρατηθούν οι τιμές στα προϊόντα.

Η στήριξη θα συνεχιστεί

Δίνοντας μία εικόνα των προθέσεων της κυβέρνησης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της ΚΕΕΕ και του ΕΕΑ, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου ότι η στήριξη της κυβέρνησης προς την επιχειρηματική κοινότητα θα συνεχιστεί για όσο διαρκέσει η κρίση.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες, ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι, παρά τα μέτρα, οι επιχειρήσεις αδυνατούν να απορροφήσουν ένα τόσο μεγάλο κόστος, ενώ παράλληλα μειώνεται και το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε, επιπλέον μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, μείωση ΦΠΑ από το 13% στο 6% στα είδη πρώτης ανάγκης, «πάγωμα» φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αύξηση των δόσεων από τις 72 στις 120 και χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πώς ενισχύονται οι επιχειρήσεις

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αξιοποιώντας τα έσοδα από τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης όλες ανεξαρτήτως οι επιχειρήσεις σε υψηλή, μέση και χαμηλή τάση, θα λάβουν ειδική επιδότηση για το κόστος της ενέργειας για τον μήνα Ιανουάριο. Παρότι δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, η συνέχιση των μέτρων και τον Φεβρουάριο θεωρείται σχεδόν βέβαιη καθώς δε διαφαίνεται άμεση αποκλιμάκωση της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης.

Για το ρεύμα η επιδότηση θα ανέλθει στο 50% του αυξημένου κόστους και αφορά όλη τη μηνιαία κατανάλωση. Η μοναδιαία τιμή της επιδότησης ορίζεται σε 65€/MWh, ενώ το σύνολο του μέτρου επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο εκτιμάται σε 133 εκατ. ευρώ. Από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει και η αναστολή της πληρωμής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τη στήριξη των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση. Από τον Φεβρουάριο και μετά, εξετάζεται, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η επιδότηση να είναι προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο ανάλογα με την βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στην λειτουργία της επιχείρησης.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, η επιδότηση για το Ιανουάριο επεκτείνεται σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων και για τον Ιανουάριο του 2022 η επιδότηση ανέρχεται στα 30 €/MWh. Η συνολική ενίσχυση θα ανέλθει σε 51εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απρίλιο η απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών: Το σχέδιο για τις επιδοτήσεις

Οι ευάλωτοι θα λάβουν τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις, σύμφωνα με την φόρμουλα που εφαρμόστηκε και στο Εξοικονομώ. Στην πρώτη γραμμή για απόσυρση τα παλιά κλιματιστικά. Έως 600 ευρώ ανά συσκευή η επιδότηση στην Κύπρο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά στέγης θα αρχίσει από τον Φεβρουάριο

Αναμένεται άμεσα η δημοσίευση της υπουργικής απόφασης, σταθερή η τιμή πώλησης του ρεύματος για συμβάσεις 20ετίας. Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν μόνο φυσικά πρόσωπα. Πόσο μειώνει τον λογαριασμό ρεύματος το net metering.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πενταψήφιος αριθμός και επιδότηση για την επανασύνδεση ρεύματος

Από σήμερα μπαίνει σε λειτουργία το τηλεφωνικό κέντρο για την υποστήριξη ευάλωτων καταναλωτών. Καταργούνται οι επιδοτήσεις σε όλους το 2022, με υπουργική απόφαση θα καθοριστούν οι νέοι δικαιούχοι.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο ορόσημο για τα φωτοβολταϊκά στέγης: Το α' τρίμηνο 2022 η απόφαση

Τον Φεβρουάριο, το νωρίτερο, μετατίθεται η δημοσίευση της κρίσιμης απόφασης του υπουργού Ενέργειας για τους όρους που θα επιτρέψουν σε καταναλωτές ρεύματος να γίνουν παραγωγοί. Πότε και ποιους συμφέρει.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνουν πάλι την επιδότηση στο ρεύμα μετά το άλμα τιμής τον Οκτώβριο

Ανακοινώσεις σήμερα από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα για μεγαλύτερη επιδότηση στους λογαριασμούς και αναστολή πληρωμών ρυθμιζόμενων χρεώσεων για δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου και επιχειρήσεις.
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Μπαταρίες, ΑΠΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνοπτικές διαδικασίες στα έργα ΑΠΕ, «ξεκλειδώνουν» επενδύσεις 10 δισ.

Νομοθετική πρωτοβουλία για να πέσουν οι χρόνοι έγκρισης από πέντε χρόνια σε 14 μήνες. Νέο πλαίσιο για τις επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας. Έρχεται ρύθμιση για τα υπεράκτια αιολικά.