ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: ΓΑΙΟΣΕ

Μεγάλη επένδυση στη Θεσσαλονίκη με ΣΔΙΤ στο πρώην «Στρατόπεδο Γκόνου»

Το σχέδιο βασίζεται και στις εξαγγελίες Μητσοτάκη, σύμφωνα με τις οποίες στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης θα υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο για χρήσεις εμπορευματικού κέντρου, μεταποίησης και ζώνης ελευθέρου εμπορίου.

Επένδυση που θα αγγίξει τα 300 εκατ. ευρώ έχει αναλάβει να προχωρήσει η μονάδα επιτάχυνσης διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ (Project Preparation Facility – PPF) για την αξιοποίηση του μεγάλου ακινήτων των 672 στρεμμάτων στην Θεσσαλονίκη που στέγαζε στο παρελθόν το «Στρατόπεδο Γκόνου». 

Το ακίνητο είναι ιδιοκτησίας του υπουργείου Οικονομικών και έχει παραχωρηθεί κατά χρήση στην ΓΑΙΑΟΣΕ η προηγούμενη διοίκηση της οποίας προχώρησε διαγωνισμό αξιοποίησης που αποδείχθηκε πως είχε σχεδιαστεί στο…γόνατο! Έτσι η σημερινή διοίκηση της εταιρείας, που πλέον ελέγχεται από το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ), ανέθεσε στο ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στη χωροταξική και χρηματοοικονομική ωρίμανση ενός νέου σχεδίου για την αξιοποίηση του μεγάλου ακινήτου.

Το σχέδιο βασίζεται και στις εξαγγελίες που είχε κάνει το 2019 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με τις οποίες στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Κ16 μέχρι την περιοχή του Αγίου Δημητρίου, θα υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο για χρήσεις εμπορευματικού κέντρου, μεταποίησης και ζώνης ελευθέρου εμπορίου. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται πως θα αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της περιοχής στην οποία βρίσκεται και το πρώην Στρατόπεδο Γκόνου όπως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η Εγνατία Οδός, το σιδηροδρομικό δίκτυο που αναβαθμίζεται και κυρίως η εγγύτητα προς τη βαλκανική ενδοχώρα.

Η πρώτη απόπειρα αξιοποίησης του ακινήτου, με προκήρυξη διαγωνισμού από την ΓΑΙΑΟΣΕ, είχε αποτύχει όχι μόνο εξαιτίας της απουσίας σχετικών μελετών. Μέχρι και για …ξεχασμένες βόμβες και άλλα εκρηκτικά έψαχναν επί μήνες στο πρώην στρατόπεδο ενώ ο διαγωνισμός ήταν σε εξέλιξη. Τελικά εκδηλώθηκε αρχικό ενδιαφέρον από δύο ομίλους χωρίς να περάσει ποτέ η διαδικασία στο τελικό στάδιο. Έτσι ο διαγωνισμός ακυρώθηκε και τώρα ξαναγράφεται από την αρχή με τη συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ.

Επί χρόνια καθυστερεί και ο πρώτος διαγωνισμός που προχώρησε η προηγούμενη διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ και αφορά στο μεγάλο εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο. Η σύμβαση παραχώρησης που εγκρίθηκε από τη Βουλή συνάντησε την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θεώρησε πως περιείχε προνομιακούς όρους για την κοινοπραξία ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ – Goldair που είχε καταθέσει και τη μοναδική δεσμευτική προσφορά. Τελικά η σύμβαση άλλαξε και αυτή την περίοδο βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθεί εκ νέου προς έγκριση στη Βουλή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι χρωστούν οι Έλληνες και οι εταιρείες: Αρχίζει η ηλεκτρονική καταγραφή

Σε λειτουργία το Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους για τα χρέη προς εφορία, ταμεία, τράπεζες, δήμους και εταιρείες ενέργειας. Τα στοιχεία θα καταγράφονται ανωνυμοποιημένα για στατιστική παρακολούθηση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο» για 9 έργα ενεργειακής απόδοσης, σε Βιομηχανικές Περιοχές

Η δράση, με φορείς υλοποίησης τη ΓΓ Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, συνιστά άλλο ένα βήμα προς την ενδυνάμωση της βιομηχανικής παραγωγής, στο πλαίσιο της «πράσινης» και ψηφιακής μετάβασης της βιομηχανίας.
N_Papathanasis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εκτελέστηκε στο 100% το 2023

«Το 2023 η ελληνική οικονομία κατέγραψε σημαντικές επιδόσεις ενώ η απορρόφηση των εθνικών και κοινοτικών πόρων οδήγησε στην επιτυχή εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων», τόνισε ο Ν. Παπαθανάσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοπρασίες και drones για την καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αποδοτικότερη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Στις αρχές του 2024 θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και τις παραλίες.
Kostis Xatzidakis, Kostis Hatzidakis, Ypourgeio Oikonomias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Πάνω από 3 δισ. για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημοσίου και της οικονομίας μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας και να οδηγήσει υψηλότερα τη χώρα.