ΓΔ: 822.15 -0.21% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: ΓΑΙΟΣΕ

Μεγάλη επένδυση στη Θεσσαλονίκη με ΣΔΙΤ στο πρώην «Στρατόπεδο Γκόνου»

Το σχέδιο βασίζεται και στις εξαγγελίες Μητσοτάκη, σύμφωνα με τις οποίες στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης θα υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο για χρήσεις εμπορευματικού κέντρου, μεταποίησης και ζώνης ελευθέρου εμπορίου.

Επένδυση που θα αγγίξει τα 300 εκατ. ευρώ έχει αναλάβει να προχωρήσει η μονάδα επιτάχυνσης διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ (Project Preparation Facility – PPF) για την αξιοποίηση του μεγάλου ακινήτων των 672 στρεμμάτων στην Θεσσαλονίκη που στέγαζε στο παρελθόν το «Στρατόπεδο Γκόνου». 

Το ακίνητο είναι ιδιοκτησίας του υπουργείου Οικονομικών και έχει παραχωρηθεί κατά χρήση στην ΓΑΙΑΟΣΕ η προηγούμενη διοίκηση της οποίας προχώρησε διαγωνισμό αξιοποίησης που αποδείχθηκε πως είχε σχεδιαστεί στο…γόνατο! Έτσι η σημερινή διοίκηση της εταιρείας, που πλέον ελέγχεται από το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ), ανέθεσε στο ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στη χωροταξική και χρηματοοικονομική ωρίμανση ενός νέου σχεδίου για την αξιοποίηση του μεγάλου ακινήτου.

Το σχέδιο βασίζεται και στις εξαγγελίες που είχε κάνει το 2019 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με τις οποίες στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Κ16 μέχρι την περιοχή του Αγίου Δημητρίου, θα υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο για χρήσεις εμπορευματικού κέντρου, μεταποίησης και ζώνης ελευθέρου εμπορίου. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται πως θα αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της περιοχής στην οποία βρίσκεται και το πρώην Στρατόπεδο Γκόνου όπως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η Εγνατία Οδός, το σιδηροδρομικό δίκτυο που αναβαθμίζεται και κυρίως η εγγύτητα προς τη βαλκανική ενδοχώρα.

Η πρώτη απόπειρα αξιοποίησης του ακινήτου, με προκήρυξη διαγωνισμού από την ΓΑΙΑΟΣΕ, είχε αποτύχει όχι μόνο εξαιτίας της απουσίας σχετικών μελετών. Μέχρι και για …ξεχασμένες βόμβες και άλλα εκρηκτικά έψαχναν επί μήνες στο πρώην στρατόπεδο ενώ ο διαγωνισμός ήταν σε εξέλιξη. Τελικά εκδηλώθηκε αρχικό ενδιαφέρον από δύο ομίλους χωρίς να περάσει ποτέ η διαδικασία στο τελικό στάδιο. Έτσι ο διαγωνισμός ακυρώθηκε και τώρα ξαναγράφεται από την αρχή με τη συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ.

Επί χρόνια καθυστερεί και ο πρώτος διαγωνισμός που προχώρησε η προηγούμενη διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ και αφορά στο μεγάλο εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο. Η σύμβαση παραχώρησης που εγκρίθηκε από τη Βουλή συνάντησε την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θεώρησε πως περιείχε προνομιακούς όρους για την κοινοπραξία ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ – Goldair που είχε καταθέσει και τη μοναδική δεσμευτική προσφορά. Τελικά η σύμβαση άλλαξε και αυτή την περίοδο βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθεί εκ νέου προς έγκριση στη Βουλή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Skylakakis, Skilakakis, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο το «Ελλάδα 2.0»

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι μετά την έναρξη του πολέμου έχουν αλλάξει εντελώς τα δεδομένα, τονίζοντας ότι η πράσινη μετάβαση αποτελεί την καλύτερη οικονομική επένδυση που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι συμμαχίες κατασκευαστικών με funds για τη μεγάλη «μάχη» της Αττική Οδού

Έντονο ενδιαφέρον για τη σύμβαση παραχώρησης που αναμένεται να φέρει στο κράτος έσοδα 2,5 με 3 δισ. ευρώ. Πώς διαμορφώνονται τα σχήματα ελληνικών και ξένων εταιρειών που θα μπουν στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.
navagio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποινική δίκη για την επένδυση από τον εμίρη του Κατάρ στη Ζάκυνθο

Επτά εμπλεκόμενοι στην πώληση έκτασης 14.500 στρεμμάτων κοντά στη διάσημη παραλία «Ναυάγιο» παραπέμπονται σε δίκη για δύο κακουργηματικές πράξεις. Φέρεται να πωλήθηκε η έκταση από πρόσωπο που δεν ήταν ιδιοκτήτης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκό πακέτο χρηματοδότησης 6,5 δισ. για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Μέσω του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και οι συστημικές τράπεζες θα υποστηρίξουν χρηματοδοτικά επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία.