ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bank_building
Πηγή: Shutterstock

Τιτλοποιήσεις δανείων άνω των 30 δισ. με το σχέδιο «Ηρακλής»

Συστημική λύση που έχει τη στήριξη των αγορών και των τραπεζών, ενώ θα φέρει έσοδα στο Δημόσιο, χαρακτηρίζει το σχέδιο «Ηρακλής» ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Ζαββός. Αύξηση χρηματοδοτήσεων προβλέπουν κορυφαίοι τραπεζίτες.

«Κόκκινα» δάνεια ύψους άνω των 30 δισ. ευρώ θα τιτλοποιήσουν οι τράπεζες, με κρατικές εγγυήσεις 12 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας το σχέδιο «Ηρακλής», ώστε να μπορέσουν και πάλι να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, όπως τόνισε σήμερα, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανού Επιμελητηρίου, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός.

Παρουσιάζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου «Ηρακλής», ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι πρόκειται για μια συστημική λύση που έχει τη στήριξη των αγορών, απολαμβάνει τεράστιας εμπιστοσύνης των διεθνών οίκων και δεν επηρεάζει τον φορολογούμενο. «Είναι μια ξεκάθαρη επιλογή της κυβέρνηση να παρουσιάσει μια ρεαλιστική πρόταση, που υποστηρίζεται από τους επενδυτές και από τις ίδιες τις τράπεζες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Με την υιοθέτηση του σχεδίου «Ηρακλής» θα ξεπεράσει το 40% η μείωση των «κόκκινων» δανείων, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και τη βιομηχανία, ανέφερε ο κ. Ζαββός, ενώ επισήμανε ότι το σχέδιο θα αποτελέσει έναυσμα για την αναγέννηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, ώστε να βρει το ρόλο που του αρμόζει στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά την παροχή των εγγυήσεων, ύψους 12 δισ. ευρώ, από το Δημόσιο, ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το Δημόσιο θα έχει όφελος από τις προμήθειες που θα καταβάλλουν οι τράπεζες, ενώ οι τράπεζες θα επωφεληθούν από το χαμηλό ύψος αυτών προμηθειών.

Μεταρρύθμιση για την Κεφαλαιαγορά

Ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση του ρόλου της Κεφαλαιαγοράς στη χρηματοδότηση των επενδύσεων, προαναγγέλλοντας την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον «Ηρακλή», που, όπως τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα έχει ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Η Κεφαλαιαγορά χρειάζεται θεσμικές αλλαγές για να «παίξει και πάλι το ρόλο που της αρμόζει», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά «έχει βγάλει κακό όνομα» από ορισμένες περιπτώσεις και χρειάζεται θεσμική θωράκιση και καινοτόμα διαχείριση.

Αισιοδοξία από Ζαννιά, Μεγάλου και Μυλωνά

Κορυφαίοι τραπεζίτες εξέφρασαν, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, την αισιοδοξία τους για την πορεία του τραπεζικού τομέα και για τη συμβολή του στη χρηματοδότηση της οικονομίας και, πρωτίστως, των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων.

Ο πρόεδρος της Eurobank, Γιώργος Ζαννιάς, επισήμανε ότι η οικονομία έχει επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, υπάρχει σημαντική πρόοδος και είναι αναγκαίο να αυξηθεί το εισόδημα των τραπεζών, ώστε να μπορούν να δανειοδοτούν. Σήμερα, ανέφερε, θέλοντας να τονίσει τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος από τη διαχείριση προβληματικών δανείων στην παροχή νέων χρηματοδοτήσεων, δεν θα πρέπει να ασχολούμαστε με τις bad banks, αλλά με την ανάπτυξη των good banks. Το σχέδιο «Ηρακλής», ανέφερε, δίνει σημαντική ώθηση, καθώς εκτιμάται ότι θα μειώσει το κόστος πιστωτικού κινδύνου (cost of risk) από το 2% σε 0,6% - 0,7%, αυξάνοντας τα κέρδη των τραπεζών. Ιδιαίτερα για την Eurobank, o κ. Ζαννιάς προέβλεψε ότι αυτή η βελτίωση αποτελεσμάτων θα φανεί ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2020. Με αυτό τον τρόπο, το σχέδιο «Ηρακλής» βοηθά στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στο turnaround των τραπεζών, πρόσθεσε ο κ. Ζαννιάς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, τόνισε ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός ενάρετου κύκλου αισιοδοξίας, καθώς η προσπάθεια αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος βρίσκεται σε εξέλιξη και θα βοηθηθεί από την ανάπτυξη, η οποία ακόμη δεν έχει έλθει σε όλο το φάσμα. Όπως προέβλεψε, ο ρυθμός ανάπτυξης θα αυξηθεί από 2% σε ποσοστό ίσως και υψηλότερο του 3% το 2021. Οι τράπεζες, όπως σημείωσε, έχουν αποκαταστήσει το επίπεδο των κεφαλαίων τους, με τον ευρύ δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να διαμορφώνεται στο 18%, ενώ, την ίδια ώρα, γίνονται μεγάλες επενδύσεις από σημαντικά ονόματα, που αγοράζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως η Intrum, με αποτέλεσμα να ενδυναμώνεται η δευτερογενής αγορά προβληματικών δανείων. Σε αυτό το πλαίσιο, το σχέδιο «Ηρακλής» έχει ρόλο game changer, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μεγάλου, για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, που θα επιτρέψει να αυξήσουν οι τράπεζες το ενεργητικό που αποδίδει έσοδα τόκων. Θα επανέλθουν στη χρηματοδότηση σοβαρών σχεδίων, όπως αυτό του Ελληνικού, το οποίο αποτελεί τρανή απόδειξη ότι οι τράπεζες μπορούν πλέον να χρηματοδοτούν όσα project αξίζει να χρηματοδοτηθούν.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Παύλος Μυλωνάς, τόνισε ότι οι τέσσερις βασικές προκλήσεις σήμερα για το τραπεζικό σύστημα είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η ρευστότητα και η παροχή νέας χρηματοδότησης. Το 2020, προέβλεψε ο κ. Μυλωνάς, τα «κόκκινα» δάνεια θα μειωθούν περισσότερο από 50%, από το επίπεδο των 75 δισ. ευρώ, καθώς οι τιτλοποιήσεις θα προσελκύσουν σημαντικούς επενδυτές. Ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι είναι σημαντική η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την αφερεγγυότητα και ειδικότερα η αλλαγή του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα, ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη. Σήμερα, είπε χαρακτηριστικά, για να τονίσει το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στην πλευρά της ζήτησης δανείων, μόνο δέκα επιχειρήσεις στην Ελλάδα μπορούν να χρηματοδοτηθούν με ασφάλεια. Οι πάγιες επενδύσεις στην οικονομία πρέπει να αυξηθούν από 10% στα προ κρίσης επίπεδα του 24% του ΑΕΠ, επισήμανε ο κ. Μυλωνάς. Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό ανέφερε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να τον ακολουθησουν οι τράπεζες. Η μορφή των καταστημάτων θα αλλάξει άρδην, προέβλεψε ο κ. Μυλωνάς, καθώς οι τράπεζες καλούνται να γίνουν σύμβουλοι νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ το back office θα πρέπει να λειτουργεί από μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών συναλλαγών. Πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση, τόνισε ο κ. Μυλωνάς. «Αν δεν το κάνουμε εμείς θα το κάνουν άλλοι, από το εξωτερικό. Οι digital banks θα πάρουν τη δουλειά των ελληνικών τραπεζών», είπε χαρακτηριστικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Πώς το «βουνό» των μη εξυπηρετούμενων δανείων έγινε... «λοφάκι»

Οι τράπεζες μείωσαν το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 83,9 δισ. ή -80% σε σχέση με το τέλος του 2016. Καθοριστική η συμβολή του σχεδίου Ηρακλής. Με μονοψήφιο δείκτη «κόκκινων» δανείων το 2022.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπλοκή με τις εγγυήσεις του «Ηρακλή», σκληρό πρέσινγκ από τη Eurostat

Να προστεθούν στο δημόσιο χρέος οι κρατικές εγγυήσεις για τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει ζητήσει η Eurostat. Η δύσκολη διαπραγμάτευση και τα επιχειρήματα της κυβέρνησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δύο βασικές προκλήσεις για το success story του «Σχεδίου Ηρακλής»

Πρόκληση για το σύνολο της οικονομίας αποτελεί ο αντίκτυπος της πανδημίας σε επιχειρήσεις και τράπεζες, αλλά και η ορθή εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα, όπως τόνισε ο κ. Ν. Σαρδελάς, διευθύνων εταίρος της Sardelas Petsa Law Firm
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ζαββός: Eξαιρετικά επιτυχημένη η πορεία του σχεδίου Ηρακλής

Ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην επιτυχημένη πορεία του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ και στα μονοψήφια πλέον ποσοστά των «κόκκινων» δανείων» που επιτυγχάνουν οι περισσότερες συστημικές τράπεζες.
bank, trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρεις αλλαγές για τον «Ηρακλή ΙΙ» και... λίφτινγκ στον πτωχευτικό

Πώς αντιμετωπίζεται με νέο νομοσχέδιο η σοβαρή εμπλοκή στις ανακτήσεις δανείων. Μπαίνουν και οι συμβάσεις leasing σε τιτλοποιήσεις. Στον εξωδικαστικό και τα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου. Μέχρι 75% το «κούρεμα» οφειλών στο Δημόσιο.