ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σχέδιο για τον ενεργειακό εφοδιασμό σε περίπτωση «μπλόκου» από Ρωσία

Τι θα συζητηθεί στη σύσκεψη στο Μαξίμου, πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες αν κλείσει τη στρόφιγγα η Gazprom. Κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στις κινήσεις των Ρώσων ετοιμάζει η Κομισιόν.

Τον γρίφο της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, τις ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλούν οι χθεσινές αποφάσεις της Ρωσίας και τον τρόπο με τον οποίο θα στηρίξει η Ελλάδα τη Βουλγαρία μετά τη διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Μόσχα θα αντιμετωπίσει σήμερα το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Την ίδια ώρα διαμορφώνεται ένα χαοτικό σκηνικό στην ενεργειακή σκηνή της Ευρώπης με αναφορές για επιχειρήσεις που έχουν ενδώσει στις απαιτήσεις του Πούτιν, ενώ η Κομισιόν απαντάει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για κάθε σενάριο και καλεί σε ενότητα και αλληλεγγύη.

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κιρίλ Πέτκοφ. Ανέφερε στον ομόλογό του ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα. Όπως είναι γνωστό, ήδη υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες για χρήση του Σταθμού της Ρεβυθούσας ενώ το καλοκαίρι θα τεθεί σε λειτουργία ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB).

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής η Πολωνία σταμάτησε να λαμβάνει φυσικό αέριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της πολωνικής εταιρείας φυσικού αερίου PGNiG που ανέφερε σήμερα «την πλήρη αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Gazprom στο πλαίσιο του συμβολαίου του (αγωγού) Γιαμάλ».

«Η κατάσταση δεν επηρεάζει την τρέχουσα παροχή στους πελάτες της PGNiG οι οποίοι λαμβάνουν αέριο βάσει της ζήτησης», επεσήμανε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. «Η αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου αποτελεί αθέτηση συμβολαίου και η PGNiG επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να ζητήσει αποζημίωση και θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο και συμβατικό μέσο για να το πράξει», τόνισε η πολωνική εταιρεία. Παράλληλα, μετά από τις εξελίξεις η Πολωνία σχεδιάζει να ολοκληρώσει τον πλωτό της τερματικό σταθμό LNG το 2025, νωρίτερα απ' ό,τι προγραμματιζόταν το 2027.

Η προειδοποίηση της Ρωσίας ότι σταματά τις προμήθειες αερίου στη Βουλγαρία, επειδή δεν ικανοποιείται το αίτημά της να αλλάξει ο τρόπος πληρωμής του, αποτελεί σοβαρή παραβίαση του ισχύοντος συμβολαίου και ισοδυναμεί με εκβιασμό, δήλωσε σήμερα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ και σημείωσε ότι η Βουλγαρία επανεξετάζει αυτή τη στιγμή όλα τα συμβόλαιά της με την Gazprom, περιλαμβανομένων αυτών για τη διαμετακόμιση του ρωσικού αερίου προς τη Σερβία και την Ουγγαρία. Η Βουλγαρία έχει πληρώσει για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου για τον Απρίλιο και η αναστολή τους θα αποτελούσε αθέτηση του υφιστάμενου συμβολαίου με τη ρωσική εταιρεία Gazprom, δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοβ. 

Την ίδια ώρα, ενδιαφέρον προκαλεί δημοσίευμα του Bloomberg που αναφέρει ότι ήδη 10 ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ανοίξει λογαριασμό στην Gazprombank ακολουθώντας τη διαδικασία που όριζε ο Βλ. Πούτιν στο διάταγμά του ενώ ήδη 4 έχουν ολοκληρώσει την πληρωμή για τις προμήθειες σε ρούβλια. Ήδη είχαν υπάρξει δημοσιεύματα που ήθελαν και την αυστριακή εταιρεία OMV να έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση να ολοκληρώσουν τις πληρωμές σε ρούβλια, πληροφορίες που ωστόσο στη συνέχεια διαψεύσθηκαν από τον ίδιο τον Αυστριακό καγκελάριο, Καρλ Νεχάμερ.

Μετά τη χθεσινή εκτόξευση κατά 17% της τιμής του φυσικού αερίου του ολλανδικού συμβολαίου παράδοσης Μαΐου που αποτελεί δείκτη για την ευρωπαϊκή αγορά, σήμερα η επίδραση των νέων συνθηκών είναι περιορισμένη με αύξηση χαμηλότερη του 3% ως αποτέλεσμα της περιορισμένης κατανάλωσης λόγω περιόδου. 

Φον ντερ Λάιεν: H ΕΕ ετοιμάζει «συντονισμένη απάντηση» κατά της Ρωσίας

Η EE «είναι προετοιμασμένη» για την διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου και ετοιμάζει «μία συντονισμένη απάντηση», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την διακοπή της τροφοδοσίας της Πολωνίας και της Βουλγαρίας με ρωσικό φυσικό αέριο.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Επιτροπής στη δήλωσή της αναφέρει τα εξής: «Η ανακοίνωση της Gazprom ότι σταματά μονομερώς την παράδοση φυσικού αερίου σε πελάτες στην Ευρώπη είναι μια ακόμη προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως μέσο εκβιασμού. Αυτό είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο. Και δείχνει για άλλη μια φορά την αναξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή φυσικού αερίου.

Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο. Είμαστε σε στενή επαφή με όλα τα κράτη-μέλη. Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε εναλλακτικές παραδόσεις και τα καλύτερα δυνατά επίπεδα αποθήκευσης σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα κράτη - μέλη έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα τέτοιο σενάριο και συνεργαστήκαμε μαζί τους σε συντονισμό και αλληλεγγύη. «Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται συνεδρίαση της ομάδας συντονισμού για το φυσικό αέριο. Σχεδιάζουμε τη συντονισμένη απάντησή μας στην ΕΕ.

Θα συνεχίσουμε επίσης να εργαζόμαστε με διεθνείς εταίρους για να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές ροές. Και θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με ευρωπαίους και παγκόσμιους ηγέτες για να διασφαλίσω την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι είμαστε ενωμένοι και σε πλήρη αλληλεγγύη με τα κράτη μέλη που επηρεάζονται ενόψει αυτής της νέας πρόκλησης. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να βασίζονται στην πλήρη υποστήριξή μας».

Ποιο το ελληνικό σχέδιο

Η ελληνική ΔΕΠΑ, όπως και όλες οι εταιρείες που συναλλάσσονται με την Gazprom βρίσκονται τώρα αντιμέτωπες με τον γρίφο που έχει θέσει η Ρωσία, αναμένοντας να δουν πώς ακριβώς θα απαντήσουν στη νέα αυτή πραγματικότητα. Όπως αναφέρεται από κύκλους της ΔΕΠΑ, η εταιρεία προς το παρόν δεν μπορεί να κάνει πολλά εκτός από το να περιμένει να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Η ΔΕΠΑ βρίσκεται σε επικοινωνία με το ΥΠΕΝ για το θέμα, ενώ η επόμενη προγραμματισμένη πληρωμή τοποθετείται στις 25 Μαΐου, κάτι που σημαίνει ότι, μέχρι τότε, θα έχουν υπάρξει ήδη κινήσεις από άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες και θα έχει φανεί ποια κατεύθυνση παίρνει η υπόθεση.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας της χώρας σε περίπτωση που σταματήσουν οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία, το ελληνικό σχέδιο που είχε αποφασιστεί προβλέπει ότι όλες οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα μπουν σε λειτουργία για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Όπως είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα υπάρξει προσωρινή αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη την επόμενη διετία, με αύξηση της εξόρυξης κατά 50%, ώστε να μειωθεί βραχυπρόθεσμα η εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Υπογράμμισε ωστόσο ότι αυτό δεν ανατρέπει στο ελάχιστο τον σχεδιασμό για την πράσινη μετάβαση, ούτε αλλάζει τα πραγματικά δεδομένα για τον λιγνίτη. Προκειμένου να υπάρξει αύξησης της παραγωγής ενέργειας, η νέα μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα 5 θα λειτουργήσει ως λιγνιτική μέχρι το 2028, ενώ αν χρειάζεται θα μείνουν ανοικτές για μεγαλύτερο διάστημα και οι παλιότερες λιγνιτικές μονάδες του Αγίου Δημητρίου 5 και της Μελίτης.

Παράλληλα, οι εγκαταστάσεις τη Ρεβυθούσας σήμερα διαθέτουν ικανότητα αποθήκευσης 225.000 κ.μ. LNG  από τα 2,5 δισ. κυβικών μέτρων LNG που χρειάζεται ετησίως η χώρα, ενώ προετοιμάζεται να τεθεί σε λειτουργία ήδη πριν από την επόμενη χειμερινή περίοδο μία επιπλέον πλωτή δεξαμενής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας που θα διπλασιάσει σχεδόν την αποθηκευτική δυνατότητα των εγκαταστάσεων και θα αυξήσουν την ευελιξία της αλυσίδας εφοδιασμού με ΥΦΑ. Δηλαδή, θα υπάρχει η δυνατότητα υποδοχής πλοίων σε περιόδους που οι σταθερές δεξαμενές είναι γεμάτες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιστέκεται στον εκβιασμό του Πούτιν η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας

Παρά το νέο, ξαφνικό κλείσιμο του Nord Stream, η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε. Αποκλιμακώνονται και οι τιμές στην προθεσμιακή αγορά ρεύματος της Γερμανίας. Ποια είναι τα αναχώματα που δημιουργούνται απέναντι στη Ρωσία.
Gazprom-Rosia-Kievo-aerio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγουν τη στρόφιγγα οι Ρώσοι αλλά για αέριο με... σταγονόμετρο

Με πολύ χαμηλή δυναμικότητα θα επανέλθει σε λειτουργία ο Nord Stream, δύσκολη η αναπλήρωση αποθεμάτων. «Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας», λέει ο Πούτιν. Σχέδιο για εξοικονόμηση παρουσιάζει αύριο η Κομισιόν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλείνει τη στρόφιγγα του αερίου η Μόσχα, σε νέα φάση η ενεργειακή κρίση

Πολωνία και Βουλγαρία αντιμετωπίζουν από σήμερα τη διακοπή παροχής αερίου επειδή δεν πλήρωσαν σε ρούβλια. Κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα η 25η Μαΐου. Εγκρίθηκε η παρέμβαση Ισπανίας - Πορτογαλίας για το ρεύμα.
Gazprom-Rosia-Kievo-aerio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θρίλερ με τα ρούβλια για φυσικό αέριο: Ποια γραμμή δίνει η Κομισιόν

Λογαριασμό σε συνάλλαγμα αλλά όχι σε ρούβλια στην Gazprombank μπορούν να ανοίξουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες εμπορίας αερίου, σύμφωνα με την Επιτροπή. Άγνωστο αν θα ικανοποιηθεί το Κρεμλίνο από αυτή τη λύση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκβιάζει με... τη στρόφιγγα ο Πούτιν, σχέδιο «Β» με λιγνίτη και LNG

Από σήμερα σε ισχύ το διάταγμα για υποχρεωτική πληρωμή σε ρούβλια για το φυσικό αέριο, «όχι» στον εκβιασμό λέει η Ευρώπη. Τι προβλέπει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση.