ΓΔ: 788.41 -2.13% Τζίρος: 48.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:10:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Revma
Φώτο: Shutterstock

Τεστ αντοχής στην αγορά του ρεύματος με 1.000 αποκοπές την ημέρα

Ανησυχητική αύξηση από τον Απρίλιο στον αριθμό των νοικοκυριών όπου κόβεται το ρεύμα με εντολές των παρόχων στον ΔΕΔΔΗΕ. Φόβοι ότι θα φτάσουμε στο επίπεδο αρνητικού ρεκόρ του 2012. Πόσο μειώνουν τις επιβαρύνσεις οι επιδοτήσεις.

Τα «απόνερα» της ενεργειακής κρίσης που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι και των αυξήσεων που έφερε στους λογαριασμούς η ρήτρα αναπροσαρμογής φαίνεται πως αρχίζουν να φαίνονται όλο και πιο έντονα στην κοινωνία με την αύξηση των διακανονισμών πληρωμής αλλά και τις εντολές διακοπής ρεύματος να αυξάνονται σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Μιλώντας στο Business Daily, ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, κ. Γιώργος Αδαμίδης κάνει λόγο για έως 1.000 εντολές διακοπής ρεύματος καθημερινά ενώ τονίζει ότι από πέρυσι τον Αύγουστο, όταν και η ΔΕΗ που κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της λιανικής εισήγαγε τη ρήτρα αναπροσαρμογής, υπάρχει μία αύξηση των διακανονισμών κατά 70% και μία αυξητική τάση στις εντολές διακοπής αλλά και στις αποκοπές.

Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις μετά από δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Κώστα Μανιάτη, που είπε ότι από την 1η Απριλίου έως τις 21 Απριλίου έχουν δοθεί 26.500 περίπου εντολές, έχουν εκτελεστεί 6.000 - 6.500 και ακολουθούν περίπου 21.000 τις επόμενες μέρες. Όπως ανέφερε, μόνο στην Αττική κόβεται το ρεύμα σε 500 σπίτια την ημέρα.

Μετά από αναφορές και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας απάντησε ότι διακοπές ηλεκτροδότησης πελατών με ανεξόφλητους λογαριασμούς, όπως και επανασυνδέσεις μετά από διακανονισμούς γίνονται κάθε χρόνο, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να το ξεχνάει. Μάλιστα αναφέρθηκε στο 2017, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν είχαμε 233.000 διακοπές. Το 2018, επίσης επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε 220.000 διακοπές. Το 2021, μεσούσης της ενεργειακής κρίσης, έγιναν 38% λιγότερες αποκοπές, δηλαδή 168.000 διακοπές ηλεκτροδότησης.

Ωστόσο, ο κ. Αδαμίδης προσθέτει μία σημαντική παράμετρο στο ζήτημα τονίζοντας ότι τους χειμερινούς μήνες, δηλαδή έως και τα τέλη Μαρτίου δεν γίνονται κατά κανόνα αποκοπές λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών. Με αυτό το δεδομένο, η εικόνα αυτή των πρώτων τριών βδομάδων που άρχισε και πάλι η διαδικασία των αποσυνδέσεων ρεύματος, ο κ. Αδαμίδης οδηγείται στο συμπέρασμα ότι αν συνεχιστεί με ίδιους ρυθμούς η σημερινή κατάσταση θα οδηγηθούμε σε αύξηση των αποκοπών ανάλογη με αυτή του 2012, την περίοδο δηλαδή που είχε θεσμοθετηθεί ο φόρος ακινήτων ΕΕΤΗΔΕ (που στη συνέχεια έγινε ο ΕΝΦΙΑ) και είχε ενσωματωθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, οδηγώντας χιλιάδες καταναλωτές σε αδυναμία αποπληρωμής των λογαριασμών του ρεύματος με αποτέλεσμα σε πολλές χιλιάδες από αυτούς να κοπεί η σύνδεση.

Με την τιμή χονδρικής του ρεύματος να παραμένει τον Απρίλιο κοντά στα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα και παρά τις κρατικές επιδοτήσεις, οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας που πιέζουν ακόμα περισσότερο τον ήδη πιεσμένο από τις γενικότερες αυξήσεις, οικογενειακό προϋπολογισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαίο ότι, όπως επισημαίνει πηγή μη καθετοποιημένης εταιρείας, οι διακανονισμοί έχουν ήδη τριπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες και, παρότι έως σήμερα εξυπηρετούνται, οι επόμενοι μήνες θα δείξουν αν θα υπάρξει ένα νέο κύμα απλήρωτων λογαριασμών. Όπως τονίζει, μπορεί η ρύθμιση να δημιουργεί μια απαίτηση άτοκων δόσεων, όμως η μη έγκαιρη αποπληρωμή τους οδηγεί σε πρόσθετη επιβάρυνση καταβολής τόκων από τους υπόχρεους καταναλωτές. Επιπρόσθετα, αυξάνονται και οι χρόνοι αποπληρωμής μετά τη λήξη του λογαριασμού και για εκείνους που δεν χρειάζονται τη λύση του διακανονισμού. Ήδη υπολογίζεται ότι 5% των καταναλωτών αποπληρώνουν τον λογαριασμό 7 ημέρες μετά τη λήξη του. Όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη χωρίς τις κρατικές επιδοτήσεις, όχι μόνο για την ικανότητα αλλά κυρίως και για την διάθεση αποπληρωμής από πλευράς καταναλωτών.

Παράλληλα, έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι διαμαρτυρίες προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τις χρεώσεις από τη ρήτρα αναπροσαρμογής με τον αριθμό των παραπόνων που συγκεντρώνονται κάθε εβδομάδα να είναι τετραψήφιος. Ενώ, την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές κινητοποιούνται ώστε να καταθέσουν συλλογικές αγωγές κατά των προμηθευτών ενέργειας για τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Στο γενικότερο αυτό, ασφυκτικό πλαίσιο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει τη στήριξη προς καταναλωτές και επιχειρήσεις για όσο διάστημα χρειαστεί. Μάλιστα, σε δηλώσεις του χθες ο υπουργός ενέργειας τόνισε ότι η κυβέρνηση δίνει τη μεγαλύτερη επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναλογικά με τα οικονομικά μεγέθη της χώρας. Ενώ, όπως είπε, και τον Μάιο οι επιδοτήσεις θα καλύψουν έως και το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Σε ανάλυση της VaasaETT, ερευνητικού οίκου που παρέχει στοιχεία και στην Κομισιόν, σημειώνεται ότι οι επιδοτήσεις που έχουν δοθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο στη χώρα μας έχουν καλύψει έως και το 30% της αύξησης. Όπως αναφέρει, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που εισήγαγε έκτακτα μέτρα για την προστασία των νοικοκυριών, επιδοτώντας τους λογαριασμούς ρεύματος ανάλογα με το επίπεδο κατανάλωσης. Προβλέφθηκε αποζημίωση 30 € / MWh για τις πρώτες 300 kWh που καταναλώθηκαν τον Σεπτέμβριο. Αυτό αυξήθηκε σε 60 € / MWh για τον Οκτώβριο, σε 130 € / MWh για τον Νοέμβριο και σε 165 € / MWh για τον Δεκέμβριο. Τον Ιανουάριο, η επιδότηση αναπροσαρμόστηκε ώστε να καλύπτει μόνο τους λογαριασμούς ρεύματος των κύριων κατοικιών. Το μέτρο οδήγησε σε μείωση της τιμής τελικού χρήστη κατά 12% τον Σεπτέμβριο, κλιμακούμενη τους επόμενους μήνες έως και στο 30%.

revma
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα γίνει το «κούρεμα» άνω του 50% στη λιανική τιμή του ρεύματος

Ενεργοποιείται τον Ιούλιο το νέο σύστημα για την αγορά ενέργειας που θα «κόβει» τα υπερκέρδη των παραγωγών και θα αξιοποιούνται για την επιδότηση των καταναλωτών. Στόχος, να πέσει η τιμή λιανικής από 0,23 στα 0,15 ευρώ/κιλοβατώρα.
Revma, Reuma, Timologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Απογειώνονται» οι επιδοτήσεις στο ρεύμα, έρχεται ενίσχυση για βενζίνη

Στα ύψη αναμένεται να εκτιναχθεί τον Απρίλιο η επιδότηση των λογαριασμών λόγω των ρεκόρ στην τιμή. Ενίσχυση σε ευάλωτους για τη βενζίνη εξετάζει η κυβέρνηση. Αυξάνονται οι κίνδυνοι για τον προϋπολογισμό.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πενταψήφιος αριθμός και επιδότηση για την επανασύνδεση ρεύματος

Από σήμερα μπαίνει σε λειτουργία το τηλεφωνικό κέντρο για την υποστήριξη ευάλωτων καταναλωτών. Καταργούνται οι επιδοτήσεις σε όλους το 2022, με υπουργική απόφαση θα καθοριστούν οι νέοι δικαιούχοι.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνουν πάλι την επιδότηση στο ρεύμα μετά το άλμα τιμής τον Οκτώβριο

Ανακοινώσεις σήμερα από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα για μεγαλύτερη επιδότηση στους λογαριασμούς και αναστολή πληρωμών ρυθμιζόμενων χρεώσεων για δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου και επιχειρήσεις.
logariasmos_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Ματαιώνονται τα σχέδια για πληρωμή λογαριασμών σε δόσεις

Το μέτρο βρίσκεται στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν και εξετάστηκε από την κυβέρνηση αλλά δεν θα εφαρμοστεί για να μην προκληθούν σοβαρά προβλήματα στους παρόχους. Αυξήσεις έως 170% βλέπουν οι καταναλωτές.