ΓΔ: 789.87 1.37% Τζίρος: 37.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:18:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
tap-fysiko aerio-ellada-italia-alvania-energeia
Φώτο: TAP

Αναλυτικές οδηγίες ετοιμάζει η ΕΕ για τις πληρωμές φυσικού αερίου

Αναζητείται η λύση στον γρίφο για τις πληρωμές σε ρούβλια. Εντός του μήνα τα μέτρα για τη μείωση των τιμών της ενέργειας, αύριο το σχέδιο για εμπάργκο στο πετρέλαιο.

Αναλυτικές οδηγίες για το τι μπορούν να κάνουν οι εταιρείες σύμφωνα με τους κανόνες κυρώσεων της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις της Ρωσίας για πληρωμή με ρούβλια του φυσικού αερίου θα δώσει η Κομισιόν, ανακοίνωσε σήμερα η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον μετά από αίτημα διάφορων χωρών κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Όπως τόνισε, η ΕΕ δεν έχει στην κατοχή της πληροφορίες για εταιρείες που έχουν ήδη ανοίξει δεύτερο λογαριασμό σε ρούβλια σε ρωσική τράπεζα ώστε να προχωρήσουν στην αποπληρωμή των συμβολαίων σύμφωνα με τα όσα ζητούσε στο διάταγμά του ο Βλ. Πούτιν.

Παράλληλα, από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επισήμανε την ανάγκη άμεσης λήψης συντονισμένων μέτρων σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών, ιδίως των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από τις εκρηκτικές αυξήσεις στο κόστος ενέργειας.

Επανέφερε, επίσης, τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επιβολή πλαφόν στις χονδρεμπορικές αγορές ενέργειας και τη σύσταση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης, για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και τη σταθεροποίηση των τιμών σε προσιτά επίπεδα. Αναφορικά με το ζήτημα τον τιμών, όπως σημειώθηκε κατά τη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης, οι αναλυτικές προτάσεις της Κομισιόν στη βάση του σχεδίου Repower EU αναμένονται εντός του Μαΐου. 

Όπως σημειώθηκε στη συνέντευξη τύπου, οι πληρωμές φυσικού αερίου, σύμφωνα με τη Γαλλίδα υπουργό περιβάλλοντος, Μπαρμπαρά Πομπιλί θα συνεχίσουν να γίνονται σε ευρώ ή δολάρια όπως προβλέπεται στα συμβόλαια. Η ΕΕ, τόνισε, εργάζεται για ένα σχέδιο κοινών προμηθειών που θα ενισχύσει την αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη - μέλη, θα περιορίσει την αύξηση των τιμών και θα θωρακίσει την  ενεργειακή ασφάλεια.

Όπως σημείωσε από την πλευρά της η κ. Σίμσον, το διάταγμα Πούτιν αποτελεί μία προσπάθεια διχοτόμησης της ΕΕ που θα απαντηθεί συλλογικά και με αλληλεγγύη τονίζοντας ότι είναι συννομο το να απορρίψουν οι εταιρείες τις απαιτήσεις της Μόσχας, ενώ η αποπληρωμή σε ρούβλια αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Όπως είπε, δεν μπορεί κανείς να έχει εμπιστοσύνη, ειδικά σε αυτή τη φάση, στη Ρωσία και στη Gazprom ενώ ανέφερε πως για την ώρα οι προμήθειες συνεχίζονται προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία μέσω Ελλάδας και Γερμανίας. Αναφερόμενη στο επίπεδο πληρότητας για την ώρα σε προμήθειες φυσικού αερίου τόνισε ότι οι αποθήκες βρίσκονται στο 32% και οι προμήθειες συνεχίζονται ώστε να φθάσουν στο 80% που προβλέπεται για φέτος πριν την έναρξη της νέας χειμερινής περιόδου. Η Σίμσον είπε, επίσης, ότι η ΕΕ στοχεύει στην ενημέρωση των σχεδίων ετοιμότητας για το φυσικό αέριο και εξετάζει μέτρα με σκοπό τον περιορισμό της ζήτησης.

Κ. Σκρέκας: Ζητάμε ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση

Ο κ. Σκρέκας μετέφερε τη θέση της Ελλάδας και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για αλληλεγγύη προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, στις οποίες έχει διακοπεί η τροφοδοσία με φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Όπως είπε, η Ελλάδα είναι σε ετοιμότητα να στηρίξει τη Βουλγαρία και από την πρώτη ημέρα της διακοπής της τροφοδοσίας έχει ξεκινήσει να διοχετεύει ποσότητες φυσικού αερίου στη γειτονική χώρα. 

Όπως είπε, «στο σημερινό έκτακτο Συμβούλιο τόνισα στους ομολόγους μου ότι πρέπει άμεσα να αναλάβουμε συλλογική δράση για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών, οι οποίοι δοκιμάζονται από τη διεθνή ενεργειακή κρίση που εντείνεται από τον αποτρόπαιο πόλεμο στην Ουκρανία. Οι ασφυκτικές πιέσεις που βιώνουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές ενέργειας απειλούν την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη. Τώρα, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ, να συμφωνήσουμε σε μια συλλογική στρατηγική με στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας».

Παράλληλα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να εκπέμψουμε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης για την προστασία της ενεργειακής μας ασφάλειας, των πολιτών και των οικονομιών μας. Κάλεσα τους ομολόγους μου να υιοθετήσουμε μια ρεαλιστική και προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική για τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο. «Η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, η υλοποίηση κρίσιμων ενεργειακών υποδομών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή μας ανταγωνιστικότητα και η συνεργασία με γειτονικές χώρες για τη διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων προμήθειας ενέργειας, αποτελούν τη μόνη λύση για να υπερβούμε αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση» κατέληξε. 

Η ΕΕ προετοιμάζει 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Τα σενάρια για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να εξαιρέσει την Ουγγαρία και τη Σλοβακία από ένα εμπάργκο αγοράς ρωσικού πετρελαίου, το οποίο η Κομισιόν προετοιμάζει, καθώς η Επιτροπή είναι επιφυλακτική για το πόσο εξαρτημένες είναι αυτές οι δύο χώρες από το ρωσικό αργό πετρέλαιο, δήλωσαν σήμερα δύο αξιωματούχοι της ΕΕ. Η Κομισιόν αναμένεται να ολοκληρώσει αύριο Τρίτη τις εργασίες της για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει απαγόρευση αγοράς ρωσικού πετρελαίου, οι εξαγωγές του οποίου αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων της Μόσχας.

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα συνυπογράψει κυρώσεις που θα αφορούν τον τομέα της ενέργειας. Η Σλοβακία είναι επίσης μία από τις χώρες της ΕΕ που εξαρτάται περισσότερο από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Για να διατηρήσει ενωμένο το ευρωπαϊκό μπλοκ των 27, η Επιτροπή ενδέχεται να προσφέρει στη Σλοβακία και την Ουγγαρία «εξαίρεση ή μια μακρά μεταβατική περίοδο», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Το εμπάργκο πετρελαίου είναι πιθανό να εφαρμοστεί σταδιακά ούτως ή άλλως, πιθανότατα να τεθεί σε πλήρη ισχύ μόνο από τις αρχές του επόμενου έτους, έχουν αναφέρει αξιωματούχοι.

Η Ευρώπη είναι ο προορισμός για σχεδόν τις μισές εξαγωγές αργού και πετρελαϊκών προϊόντων της Ρωσίας - παρέχοντας στη Μόσχα μια τεράστια πηγή εσόδων που χώρες όπως η Λετονία και η Πολωνία λένε ότι πρέπει να περικοπεί, για να σταματήσει η Μόσχα να χρηματοδοτεί τη στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν πληρώσει στη Ρωσία σχεδόν 20 δισεκατομμύρια ευρώ από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Συνολικά, η ΕΕ εξαρτάται από τη Ρωσία για το 26% των εισαγωγών πετρελαίου της, αλλά αυτή η εξάρτηση ποικίλλει μεταξύ των κρατών μελών.

Η Σλοβακία και η Ουγγαρία, και οι δύο στη νότια διαδρομή του αγωγού Ντρουζμπά που μεταφέρνει ρωσικό πετρέλαιο στην Ευρώπη, εξαρτώνται ιδιαίτερα, καθώς έλαβαν αντίστοιχα το 96% και το 58% των εισαγωγών αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία πέρυσι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ, ανέφερε τις τελευταίες ημέρες ότι θα μπορούσε να διαχειριστεί ένα εμπάργκο πετρελαίου, έχοντας αρχικά αντισταθεί υπό τον φόβο του οικονομικού κόστους. Με 555.000 βαρέλια την ημέρα, η Γερμανία εισήγαγε το 35% του αργού πετρελαίου της από τη Ρωσία το 2021, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες το μείωσε στο 12%, ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας σε μια ενημέρωση για την ενεργειακή ασφάλεια χθες Κυριακή. Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ διαβεβαίωσε χθες ότι το Βερολίνο τάσσεται υπέρ της επιβολής εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πετρέλαιο το οποίο εξάγει η Ρωσία. Η Γερμανία, δήλωσε η Μπέρμποκ στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, είναι πλέον «έτοιμη» να αντεπεξέλθει χωρίς να αγοράζει αργό από τη Ρωσία για αρκετά χρόνια.

Το πακέτο κυρώσεων της ΕΕ πρόκειται να παρουσιαστεί στους πρεσβευτές των κυβερνήσεων της ΕΕ την Τετάρτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλη Ιουλίου θα λειτουργήσει ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου

Ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε το ρόλο της Ελλάδας στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο νέος αγωγός θα έχει μεταφορική ικανότητα 3 δισ. κυβικών μέτρων αερίου το χρόνο με δυνατότητα αναβάθμισης στα 5 δισ..
ypen
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Ποιες οι κινήσεις για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας

Η Ευρώπη πρέπει να κάνει βήματα με τόλμη, ρεαλισμό και ταχύτητα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σημείωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας στη Βουλή, παρουσία της Επιτρόπου Ενέργειας της Ε.Ε.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

LNG: Η εναλλακτική της Ε.Ε για να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο έχει ορισμένες ιδιότητες που ευνοούν τους σχεδιασμούς των 27 της Ε.Ε για να περιορίσουν την ενεργειακή εξάρτηση των χωρών τους από τη Μόσχα. Τι σημαίνει αυτή η προοπτική για το κλίμα και το περιβάλλον.