ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ypourgeio Perivallontos kai Energeias, Skrekas
Ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Σκρέκας. Πηγή: ΥΠΕΝ

Σκρέκας: Η κυβέρνηση έχει σχέδιο αποφυγής ενός ενεργειακού μπλακ άουτ

Στα σχέδια και τις παρεμβάσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει μια έκτακτη ανάγκη στον τομέα της ενέργειας, ενόψει και του καλοκαιριού αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός.

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει παρεμβάσεις ώστε να αντιμετωπίσει μία έκτακτη ανάγκη που μπορεί να προκύψει στο Ενεργειακό και να διατηρήσει την επάρκεια στη χώρα, έδωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», στο OPEN TV.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα έχει εκπονήσει σχέδιο αντιμετώπισης ενός ενεργειακού μπλακ άουτ, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι «έχουμε μπροστά μας μία τουριστική περίοδο, περιμένουμε πολλούς τουρίστες. Πρέπει με κάθε τρόπο να έχουμε διασφαλίσει την επάρκεια για όλο αυτό το διάστημα».

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, τόνισε: «Τον επόμενο μήνα θα τοποθετηθεί νέα δεξαμενή αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου, θα διπλασιάσουμε τη χωρητικότητα της Ρεβυθούσας και θα μπορούμε να υποδεχόμαστε ταυτόχρονα δύο πλοία».

Δεύτερον, «Θα ετοιμάσουμε τέσσερις μονάδες φυσικού αερίου που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια ώστε να χρησιμοποιούν diesel», ώστε αν χρειαστεί να μπορούν να αντικατασταθεί το φυσικό αέριο με diesel».

Αναφορικά με τα αποθέματα diesel της χώρας, ο υπουργός Ενέργειας επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες έξι μηνών, «Έχουμε αποθέματα diesel στις δεξαμενές των δύο μεγάλων διυλιστηρίων στη χώρα, που διαρκούν καταρχήν έξι μήνες», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται ώστε να μην υπάρξει ποτέ καμία διακοπή. Ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στην οικιακή χρήση, ο υπουργός το χαρακτήρισε «ακραία περίπτωση».

«Στην ακραία περίπτωση συζητάμε για παρεμβάσεις σε άλλους οικονομικούς και κοινωνικούς κλάδους. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην χρειαστεί να κάνει διακοπές», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.

«Έχουμε κάνει ό,τι είναι εφικτό ώστε να μην έχουμε καμία διακοπή σε κανέναν τομέα της χώρας. Βεβαίως, μιλάμε για έναν πόλεμο, κανείς δεν μπορεί να είναι στο μυαλό του Πούτιν».

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «όταν μία χώρα έχει πρόβλημα ενεργειακού εφοδιασμού, επηρεάζονται και οι γειτονικές χώρες, αυτό είναι δεδομένο».

Σχετικά με τα δεδομένα που συνέλεξε η ΡΑΕ από τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και τον τρόπο που θα επιστραφούν στους καταναλωτές μέρος των υπερ-εσόδων, ο κ. Σκρέκας είπε: «Η ΡΑΕ κάνει καλά στη δουλειά της, Τα στοιχεία που έχει δώσει είναι αυτά που χρειαζόμαστε για να προσδιορίσουμε τα υπερ-έσοδα των εταιρειών. Η ΡΑΕ έχει υπολογίσει ποια είναι τα υπερ-έσοδα, ποια είναι τα περιθώρια στη δραστηριότητα της προμήθειας, από κει θα προκύψει το τελικό ποσό που θα είναι δίκαιο για τους πολίτες. Υπάρχει ένα πόσο που έχει προσδιοριστεί ως υπερ-έσοδο, απομένει να συνυπολογιστούν και τα σταθερά τιμολόγια (σ.σ.: να αφαιρεθούν οι εκπτώσεις των εταιρειών) ώστε να βγει το τελικό αποτέλεσμα. Έχουμε ανακοινώσει ότι αυτά τα χρήματα έχουν συνυπολογιστεί και θα στηρίξουν τις αναδρομικές επιδοτήσεις που θα παρέχουμε στους καταναλωτές», ενώ διευκρίνισε ότι οι καταναλωτές θα «δουν χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Revma, Reuma, Timologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάροχος άλλαξε τη ρήτρα αναπροσαρμογής μετά από αγωγή καταναλωτών

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η ΕΚΠΟΙΖΩ θα στραφεί και κατά άλλων προμηθευτών που κάνουν χρήση ρητρών αναπροσαρμογής και έχουν παράνομα μετατρέψει σταθερά τιμολόγια σε κυμαινόμενα.
Revma, Reuma, Timologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο κλάδος της εστίασης ζητά ρύθμιση για σταθερή χρέωση κιλοβατώρας

Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης αναφέρει, ότι οι πάροχοι ρεύματος διαταράσσουν την ελληνική, και την ενωσιακή έννομη τάξη με την αυθαίρετη μεταβολή των χρεώσεων, και η συμπεριφορά παρόχων και προμηθευτών ενέργειας εγείρει σοβαρά νομικά ζητήματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Παπαθανάσης: Η ρήτρα αναπροσαρμογής καταργείται τον Ιούλιο

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση και στις επιπτώσεις στους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τονίζοντας πως έχουν ήδη ληφθεί μέτρα στήριξης ύψους 4 δισ. ευρώ.
logariasmos_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ομαδική αγωγή κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής καταθέτουν οι έμποροι

Οι έμποροι, οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι επιχειρήσεις συμφώνησαν να εξετάσουν τη λύση ομαδικής αγωγής ενώ ταυτόχρονα θα ασκηθούν και ασφαλιστικά μέτρα για να καλυφθούν μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση όσοι κινδυνεύουν με διακοπές ρεύματος.