ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτό: Shutterstock

Ράλι 11,4% στις τιμές οικοδομικών υλικών, απειλή για τις επενδύσεις

Μεγάλη αύξηση και τον Μάιο στις τιμές των οικοδομικών υλικών, με ανατιμήσεις έως 80% και διψήφια ποσοστά αύξησης σε οκτώ κατηγορίες. Κινδύνους για τις επενδύσεις σε ακίνητα «βλέπει» η Τράπεζα της Ελλάδος.

Συνεχίστηκε τον Μάιο η εκρηκτική αύξηση των τιμών οικοδομικών υλικών, που η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να «φρενάρει» τις επενδύσεις σε ακίνητα. Ο ρυθμός αύξησης του δείκτη οικοδομικών υλικών της ΕΛΣΤΑΤ έφτασε το 11,4%.

Ειδικότερα, σημειώθηκαν διψήφια ποσοστά ανατιμήσεων σε: Ηλεκτρική ενέργεια (80,1%), Πετρέλαιο κίνησης- Diesel (37,6%), Τούβλα (21,7%), Σίδηρο οπλισμού (18,6%), Αγωγούς χάλκινους (18,4%), Πλαστικούς σωλήνες (14,4%), Παρκέτα (12,5%), Ξυλεία οικοδομών (11,2%).

Πόσο αυξήθηκαν τα επιμέρους υλικά

ylikPin

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών παρουσίασε αύξηση 11,4% τον Μάιο 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2021, έναντι αύξησης 3% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2021 με το 2020.

Το ράλι του δείκτη οικοδομικών υλικών

ylik

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 1,1% τον Μάιο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του Απριλίου 2022, έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών το 2021.

Τι εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος

Ανησυχία για ενδεχόμενο «φρένο» στην επενδυτική δραστηριότητα της αγοράς ακινήτων εκφράζει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Έκθεση του Διοικητή για το 2021 ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που προκαλεί η τρέχουσα υγειονομική κρίση, που συνεχίζει να επηρεάζει εν μέρει τη λειτουργία της αγοράς, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις, το αυξημένο κόστος της ενέργειας και τις επιβαρύνσεις στις τιμές.

«Οι επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων, οι οποίες προς το παρόν απορροφώνται σε μεγάλο βαθμό από επενδυτές, ιδιοκτήτες και κατασκευαστές, ενδέχεται να αρχίσουν σταδιακά να αποτυπώνονται στα νέα έργα και στις τιμές των ακινήτων, ιδίως εφόσον διαφανεί ότι οι επιβαρύνσεις θα έχουν διάρκεια που θα επηρεάσει τη μεσοπρόθεσμη αποτίμηση των ακινήτων» σημειώνει η ΤτΕ.

Πιο αναλυτικά, οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά ακινήτων, αν και παραμένουν θετικές για το υψηλών προδιαγραφών τμήμα της, φαίνεται πλέον να επηρεάζονται από την όξυνση της αβεβαιότητας, λέει η ΤτΕ, που σημειώνει ότι εφόσον διατηρηθούν οι παραπάνω αυξήσεις εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε μείωση των καθαρών αποδόσεων των επενδύσεων και συμπίεση του περιθωρίου κεφαλαιακών υπεραξιών για τους επενδυτές και τους ιδιοκτήτες.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει την ανάγκη για αντιστάθμιση των επιβαρύνσεων και επιβραδύνσεων με μεταρρυθμίσεις για τη στήριξη της αγοράς ακινήτων:

  • «Η εμπλοκή πλήθους υπηρεσιών, διαδικασιών και δικαιολογητικών στις μεταβιβάσεις ακινήτων, αλλά και οι καθυστερήσεις στην εκδίκαση και επίλυση νομικών εκκρεμοτήτων αποτελούν παράγοντες οι οποίοι διαχρονικά αναστέλλουν ή καθυστερούν επενδύσεις και χρήζουν άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης», αναφέρει η έκθεση και εξηγεί ότι παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών στην κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, στον τομέα των μεταβιβάσεων και επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία χρειάζονται περαιτέρω σημαντικές τομές για την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών που θα καθιστούν την αγορά πιο φιλική προς τους επενδυτές, ειδικά σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας.

Ωστόσο, η ΤτΕ σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια του 2021 αλλά και το α΄ τρίμηνο του 2022, μετά από πολλές διακυμάνσεις, η αγορά διένυσε μια περίοδο θετικών προσδοκιών για την ομαλοποίηση των συνθηκών και περαιτέρω ανάπτυξη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκε κατά 8,7% η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα τον Οκτώβριο

Στο δεκάμηνο του 2023 η συνολική οικοδομική δραστηριότητα έχει αυξηθεί κατά 9% σε οικοδομικές άδειες, κατά 15,6% σε επιφάνεια και κατά 19,6% σε όγκο έναντι του 2022. Σημαντική η άνοδος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας.