ΓΔ: 823.09 2.35% Τζίρος: 50.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Στο πόντιουμ ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Γ. Χαντζηνικολάου.

Τρ. Πειραιώς: Στόχος η ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα

Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γεώργιος Χαντζηνικολάου, ο αγροδιατροφικός τομέας καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο ως σημαντικός πυλώνας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα ως πυλώνα ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας και ειδικότερα η υψηλή προστιθέμενη αξία του κατεξοχήν εθνικού προϊόντος, του ελαιόλαδου αναδείχθηκε στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Τράπεζα Πειραιώς και η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Ελαιόλαδου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στην Σπάρτη, την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022.

«Ο αγρο-διατροφικός τομέας καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, ως ένας σημαντικός πυλώνας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Για να γίνει αυτός ο στόχος πραγματικότητα, πρέπει να ανταποκριθούμε σε τέσσερις μείζονος σημασίας προκλήσεις: τη δημιουργία συνεργειών μέσω της συνεργασίας, την υιοθέτηση μεθόδων ευφυούς ή ψηφιακής γεωργίας, τη μεγέθυνση του αγροτικού κλήρου και την ηλικιακή ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού», επισήμανε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Γεώργιος Χαντζηνικολάου

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτης Νίκας, ευχαρίστησε την Τράπεζα Πειραιώς για τη συνεργασία και τις πρωτοπόρες δράσεις της, προσθέτοντας ότι “Αποτελεί παράδειγμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας, παράδειγμα συμπεριφοράς για τη γενικότερη αναβάθμιση της κοινωνίας μας”, ενώ αναφερόμενος στα θέματα του πρωτογενή τομέα επισήμανε την εγκατάλειψη της υπαίθρου, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται σοβαρή πολιτική γης, επί της ουσίας υποστήριξη του αγροτικού κόσμου, προστασία στο αγροτικό προϊόν, αλλά και εκπαίδευση”.

Με αφορμή την έκδοση: «Ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα: 200 χρόνια ιστορίας Προκλήσεις & προοπτικές», ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν, υπό την επίβλεψη του οποίου συντάχθηκε η μελέτη, παρουσίασε τις προκλήσεις και τις προτάσεις για το μέλλον του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα. Οι ερευνητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παναγιωτόπουλος και Ελευθέριος Νέλλας αναφέρθηκαν στη συμβολή της Επανάστασης του 1821 στην ανάπτυξη της γεωργίας και του ελαιόλαδου στην εθνική οικονομία, αντίστοιχα.

Εκτενής αναφορά στη χρηματοδοτική στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα έγινε από τον Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς κ. Αλκιβιάδη Αλεξάνδρου, ο οποίος μεταξύ άλλων στάθηκε στο γεγονός ότι: «Η Τράπεζα παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο χρηματοδοτικής  στήριξης, το οποίο καλύπτει κάθε ανάγκη και προσφέρει τον καταλληλότερο συνδυασμό λύσεων στοχεύοντας απόλυτα στις λειτουργικές, αλλά και τις επενδυτικές ανάγκες των αγροτών και των συνεταιρισμών, με στόχο τη δημιουργία βιώσιμων και κερδοφόρων επιχειρήσεων». 

H εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια εποικοδομητική συζήτηση, που συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου αρμόδιος σε θέματα πρωτογενή τομέα κ. Στάθης Αναστασόπουλος, με τη συμμετοχή τοπικών παραγόντων του χώρου. Στο πλαίσιο αυτό, αναδείχθηκε η σημασία της ελαιοκομίας και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο, που τόσο η πανδημία όσο και η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, αναδεικνύουν τη σημασία του πρωτογενούς τομέα στην ανάπτυξη, αλλά και στη διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας της χώρας.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza, trapeza peiraios
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα Πειραιώς: Θετική η τάση στην αγορά αγροτικών προϊόντων

Μία πιθανή αλλαγή στη ρητορική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ προς το πιο αυστηρό (σύσφιξη νομισματικής πολιτικής) θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με την τράπεζα Πειραιώς.
trapezes-banks
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με ισχυρή ρευστότητα απέναντι στις νέες προκλήσεις οι τράπεζες

Παρά τις ανησυχίες που υπάρχουν για τις επιπτώσεις από τις πληθωριστικές πιέσεις, οι τράπεζες βλέπουν με αισιοδοξία το 2023 καθώς δεν περιμένουν να βρεθούν σε μια νέα φάση μη εξυπηρετούμενων δανείων ενώ έχουν απομακρύνει και τα προβληματικά δάνεια.
Koutentakis-Piraiws_bank-Πειραιώς
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

B. Κουτεντάκης: Υπάρχει ανάγκη για εξειδικευμένα στελέχη στις τράπεζες

Όπως τόνισε ο Chief Retail Banking της Τράπεζας Πειραιώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός που πραγματοποιείται δημιουργεί ανάγκες για στελέχη που θα μπορούν να αντιληφθούν τις ανάγκες του πελάτη και να βρίσκουν λύσεις.
Trapeza, trapeza peiraios
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυνατότητες ανάπτυξης της αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων στην Ελλάδα

O Ηρακλής Μπαμπλέκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να είναι τα αμοιβαία κεφάλαια απλά και διαφανή ως προς τα χαρακτηριστικά τους και τις χρεώσεις τους.
Trapeza, trapeza peiraios
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γραμματικός (Πειραιώς): Μικρή ζημία στις συναλλαγές από τις ψηφιακές απάτες

Ο Γενικός Διευθυντής Προϊόντων Λιανικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς Γιάννης Γραμματικός σημείωσε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός τρέχει με γοργό ρυθμό και έχει δημιουργηθεί ένας διαφορετικός καταναλωτής.
Trapeza, trapeza peiraios
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Πειραιώς: Οι στρατηγικές αντιμετώπισης της κρίσης από τις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τον κ. Αν. Κατραούρας, Γενικό Διευθυντή, Head of Commercial Banking, της Τρ. Πειραιώς, η παρούσα συγκυρία, εμπεριέχει πολλές προκλήσεις και ταυτόχρονα, δυνατότητες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.