ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Dimitriadis, Ypertameio
Ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, κ. Γρηγόρης Δημητριάδης. Πηγή: Υπερταμείο

Υπερταμείο: Το φιλόδοξο σχέδιο παραγωγής πλούτου για τις νέες γενιές

Το Υπερταμείο αλλάζει φυσιογνωμία. Εκτός από ενεργός μέτοχος σε 18 δημόσιες επιχειρήσεις μετατρέπεται σε επενδυτή της ελληνικής οικονομίας. Ποιοι είναι οι στρατηγικοί στόχοι για το 2022-24. Ξεκινούν οι αποτιμήσεις των ακινήτων της ΕΤΑΔ.

Τη σταδιακή μετατροπή του Yπερταμείου σε Public Wealth Fund (Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο) υπηρετεί το στρατηγικό σχέδιο 2022-2024 που ενέκρινε το Υπουργείο Οικονομικών και παρουσίασε η διοίκηση του Υπερταμείου. Έτσι, εκτός από τις μεταρρυθμίσεις για την ανάδειξη των «κρυμμένων» υπεραξιών που έχουν οι 18 θυγατρικές δημόσιες επιχειρήσεις, το Υπερταμείο θα αναλάβει ακόμη πιο ενεργό ρόλο και θα επενδύει και στην ελληνική οικονομία ως διαχειριστής κεφαλαίου, ώστε οι νέες γενιές να ωφεληθούν από τον παραγόμενο πλούτο.

Το «οξυγόνο» του Υπερταμείου είναι τα μερίσματα που λαμβάνει από τις θυγατρικές και τις συμμετοχές που διαθέτει. Το 50% των μερισμάτων που λαμβάνει κατευθύνεται  για τη μείωση του δημόσιου χρέους, περίπου το 30% των μερισμάτων ενισχύει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και το 20% που περισσεύει θα αξιοποιηθεί -σε συνδυασμό με τα διαθέσιμα που ήδη υπάρχουν- για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο του Υπερταμείου, προβλέπονται άμεσες επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ στην τριετία 2022-2024. Παράλληλα, οι στόχοι που τίθενται είναι η αύξηση των μερισμάτων που αποδίδονται στο δημόσιο κατά 60%, η αύξηση της καθαρής αξίας (net asset value) των θυγατρικών κατά 15%,  η συνολική προσφορά στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων να ανέλθει στα 85 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κόστη των θυγατρικών ως προς τον κύκλο εργασιών να υποχωρήσουν στο 88% από 116% το 2020 και να σταθεροποιηθεί η κερδοφορία στον ενοποιημένο ισολογισμό πάνω από το 30%.

«Η αύξηση των εσόδων δεν θα προέλθει από την αύξηση τιμολογίων στις ΔΕΚΟ»

Επίσης, η διοίκηση του Υπερταμείου παρουσίασε τους τρεις «mega» δείκτες απόδοσης για το 2024 που είναι συνδεδεμένοι με την οικονομία, το περιβάλλον και τους πολίτες. Για την οικονομία στόχος είναι η αύξηση της καθαρής αξίας των περιουσιακών στοιχείων κατά 15%, για το περιβάλλον η μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 15% και για τους πολίτες η αύξηση της εμπιστοσύνης κατά 40% με τιμές βάσης το 2021.

Όπως υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης για τον νέο ρόλο του Οργανισμού «το Υπερταμείο στοχεύει στο να ωφεληθούν οι μελλοντικές γενιές μέσω των σημερινών πρωτοβουλιών. Επενδύουμε στην ευημερία της Ελλάδος μακροπρόθεσμα, δημιουργώντας αξία εξίσου για την οικονομία, το περιβάλλον και τους πολίτες»

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, δεν προβλέπονται αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του Υπερταμείου, ενώ διευκρίνισε πως στο στρατηγικό σχέδιο του Υπερταμείου υπολογίζονται τα μεγέθη των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, οι οποίες όμως με απόφαση του ΣτΕ θα επιστρέψουν κάποια στιγμή στον άμεσο έλεγχο του υπουργείου οικονομικών.

Τα έργα που «τρέχουν» αυτή την περίοδο από το Υπερταμείο

Tα έργα που δρομολογεί αυτή την περίοδο η διοίκηση του Υπερταμείου είναι το πιλοτικό πρόγραμμα καταγραφής και αποτίμησης της αξίας 1.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ με το σχετικό διαγωνισμό να ξεκινά μέσα στο 2022, η επανεκκίνηση λειτουργίας της Διώρυγας Κορίνθου με αναβαθμίσεις στις αρχές Ιουλίου και η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού παραχώρησης του αεροδρομίου της Καλαμάτας έως τον  Αύγουστο. Για τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια που είναι στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου ο κ. Δημητριάδης ανακοίνωσε πως θα προκηρυχθουν «πακέτο» και όχι ξεχωριστά.

Το Υπερταμείο ιδρύθηκε το 2016 με στόχο τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων επιχειρήσεων και τη μεγιστοποίηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας με μοναδικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο. Μεταξύ των θυγατρικών είναι το ΤΑΙΠΕΔ, η ΕΤΑΔ, η ΔΕΗ, τα ΕΛΤΑ, οι δημόσιες συγκοινωνίες, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, η συμμετοχή στο Ελ. Βενιζέλος, τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια κ.α. Η αξία των υπο διαχείριση assets ανέρχεται σε 6 δις. ευρώ και στις θυγατρικές απασχολούνται 31.000 εργαζόμενοι. 

Στην παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου έγινε γνωστό πως καταργείται η μέχρι τώρα επίσημη ονομασία του Υπερταμείου που ήταν: Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) και παραμένει ως επίσημη ονομασία το ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ, με την επεξήγηση: Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο. Στα αγγλικά η ονομασία είναι GROWTHFUND, The National Fund of Greece. Αντίστοιχα, υιοθετήθηκε ως νέο URL του Υπερταμείου το growthfund.gr

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις 50 εκατ. από το Υπερταμείο έως το 2024, οι στρατηγικοί στόχοι

«Επενδύουμε στην ευημερία της Ελλάδας μακροπρόθεσμα, δημιουργώντας αξία εξίσου για την οικονομία, τους πολίτες και το περιβάλλον», τόνισε ο επικεφαλής του Υπερταμείου, κ. Γ. Δημητριάδης
GEK TERNA, Peristeris
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περιστέρης: Αξιολογούμε το ενδιαφέρον για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Ο πρόεδρος της Τέρνα Ενεργειακή τόνισε πως ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση ανέδειξαν την ανάγκη επιτάχυνσης των έργων ΑΠΕ και επανέλαβε τον στόχο για εγκατεστημένη ισχύ 6,4GW έως το 2029. Μέρισμα 0,34 ευρώ ενέκρινε η γενική συνέλευση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα - Τουρκία: Business as usual παρά τις διπλωματικές κόντρες

Σε ανοδική πορεία οι οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών παρά τις εντάσεις σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο. Τι δηλώνει στο BD ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Π. Κουτσίκος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Αναστήθηκαν» τα McDonald’s στην Ελλάδα με... συνταγή της Premier Capital

Η Premier Capital που διαχειρίζεται τα καταστήματα McDonald΄s στην Ελλάδα κατάφερε να αντιστρέψει την καθοδική πορεία του σήματος, να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό, να επεκτείνει το δίκτυο και να εμφανίσει κέρδη μετά από 10ετίες ζημιών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άρχισαν να φέρνουν έσοδα στον ΟΤΕ τα δίκτυα οπτικής ίνας στο σπίτι

Έφτασαν τις 700.000 οι εγκατεστημένες παροχές FTTH, ενώ ήδη 92.000 συνδρομητές έχουν κάνει τη μετάβαση στις νέες υπηρεσίες, δίνοντας ώθηση στα έσοδα της εταιρείας. Παρά τις μεγάλες επενδύσεις, ο ΟΤΕ μειώνει τον δανεισμό του.