ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Επιστρέφει η ελπίδα στην Ευρώπη για επαναφορά του αερίου από τη Ρωσία

Προς αίσια κατάληξη του θρίλερ με επιστροφή της τουρμπίνας του αγωγού Nord Stream από τον Καναδά. Θετική δήλωση από το Κρεμλίνο για την παροχή στη Γερμανία. Τι σημαίνουν οι νέες εξελίξεις για τα τιμολόγια ρεύματος στην Ελλάδα.

Αναπτερώνονται οι ελπίδες στην Ευρώπη ότι στις 22 Ιουλίου η Gazprom όχι μόνο θα συνεχίσει να τροφοδοτεί με αέριο τη Γερμανία, αλλά και θα αυξήσει την παροχή μέσω του αγωγού Nord Stream, κάτι που εκτιμάται ότι θα ανοίξει τον δρόμο για αποκλιμάκωση της ευρωπαϊκής τιμής του φυσικού αερίου, αλλά και των τιμών χονδρικής για το ρεύμα. Ενόψει της αβεβαιότητας για τις ροές του αερίου, η ελληνική κυβέρνηση έχει αναβάλει για τις 25 Ιουλίου την ανακοίνωση των νέων τιμών λιανικής από τους προμηθευτές, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, σημειώθηκαν ραγδαίες, θετικές εξελίξεις σχετικά με την τουρμπίνα της Siemens που βρίσκεται από τα τέλη Ιουνίου στο επίκεντρο των δραματικών εξελίξεων με την τροφοδοσία της Γερμανίας με ρωσικό αέριο. Η κυβέρνηση του Καναδά θα επιστρέψει, μετά την επισκευή της, την τουρμπίνα του αγωγού Nord Stream στη Γερμανία, για να καταλήξει στην Gazprom και να μην υπάρχει πλέον πρόφαση για τους Ρώσους, ώστε να διακόψουν ή να μειώσουν την τροφοδοσία μετά τις 21 Ιουλίου, οπότε και θα τελειώσει η προγραμματισμένη συντήρηση στον αγωγό.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρμπίνα αυτή είχε γίνει αντικείμενο δραματικών διαβουλεύσεων στο διπλωματικό παρασκήνιο, καθώς:

  • Στα τέλη Ιουνίου, η Gazprom ανακοίνωσε ότι μειώνει στο 40% της δυναμικότητας την παροχή αερίου μέσω του Nord Stream στη Γερμανία, με πρόφαση το γεγονός ότι η τουρμπίνα, που είχε σταλεί για επισκευή στον Καναδά, δεν είχε επιστραφεί, επειδή τα είδη βιομηχανικού εξοπλισμού για ενεργειακές εγκαταστάσεις περιλαμβάνονται στις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Σημειώνεται ότι το Κίεβο υποστηρίζει ότι το θέμα με την τουρμπίνα δημιουργήθηκε τεχνητά από τους Ρώσους, για να ανοίξουν ρωγμή στο καθεστώς κυρώσεων, καθώς συνολικά ο αγωγός έχει επτά τουρμπίνες και μπορούσε να λειτουργήσει με πλήρη δυναμικότητα χωρίς αυτήν που έχει σταλεί για επισκευή.
  • Η Gazprom έχει ανακοινώσει ότι θα κλείσει από αύριο, 11 Ιουλίου και για ένα δεκαήμερο τον αγωγό Nord Stream για εργασίες συντήρησης, κεντρικό στοιχείο των οποίων είναι η επαναφορά σε λειτουργία της τουρμπίνας που βρισκόταν στον Καναδά. Το μήνυμα προς τους Γερμανούς ήταν αρκετά σαφές: χωρίς την επιστροφή της τουρμπίνας, η Gazprom θα μπορούσε να επικαλεσθεί την έλλειψή της, είτε για να κρατήσει πολύ μειωμένη τη δυναμικότητα του αγωγού, ή ακόμη και για να κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα. Αυτή η πιθανότητα είχε προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη πάνω και από τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή σε επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν από τις αρχές Μαρτίου, όταν η αγορά βρισκόταν υπό την άμεση επίδραση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η γερμανική κυβέρνηση έχει ανεβάσει στο επίπεδο 2 την κατάσταση ενεργειακού συναγερμού και εκφράζονταν φόβοι ότι θα έπρεπε να ανεβεί στο 3, όπου περιλαμβάνεται και η χορήγηση αερίου με δελτίο στη βιομηχανία.

Τα τελευταία 24ωρα βρέθηκαν σε εξέλιξη δραματικές διαβουλεύσεις μεταξύ Γερμανών και Καναδών για την επίμαχη τουρμπίνα, με τη γερμανική πλευρά να ζητά την επιστροφή της σε γερμανικό έδαφος, ώστε από εκεί να σταλεί στους Ρώσους για τη συντήρηση του Nord Stream, με μια παράκαμψη των ευρωπαϊκών κυρώσεων, στην οποία αντιδρούσαν έντονα η κυβέρνηση της Ουκρανίας και η ουκρανική ομογένεια στον Καναδά.

Χθες, αυτό το διπλωματικό θρίλερ φαίνεται ότι κατέληξε στην απόφαση να παρακαμφθούν οι κυρώσεις. Ο υπουργός Φυσικών Πόρων του Καναδά, Τζόναθαν Γουίλκινσον, ανέφερε σε δήλωσή του ότι η κυβέρνηση εκδίδει μια «χρονικά περιορισμένη και ανακλητή άδεια» για να εξαιρέσει την τουρμπίνα από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ώστε να υποστηριχθεί «η ικανότητα της Ευρώπης να έχει πρόσβαση σε αξιόπιστη και προσιτή ενέργεια, όσο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνεχίζουν να απομακρύνονται από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο». Ο Γουίλκινσον είπε ότι η άδεια εξαγωγής εκδόθηκε μετά από συζητήσεις με «τους Ευρωπαίους φίλους και συμμάχους μας» και με τη Διεθνή Οργάνωση Ενέργειας (IEA).

Όλα δείχνουν πλέον ότι η επιστροφή της τουρμπίνας θα οδηγήσει σε αποκατάσταση των ρωσικών ροών φυσικού αερίου, ώστε να διευκολυνθεί η ενίσχυση των αποθεμάτων της Ευρώπης για τον χειμώνα, από το 60% περίπου σήμερα, στον στόχο του 90%. Το Κρεμλίνο δήλωσε την Παρασκευή ότι θα αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη εάν επιστραφεί ο στρόβιλος.

Ο Καναδάς δέχθηκε τα γερμανικά επιχειρήματα, που προτάσσουν την ανάγκη να αποτραπεί μια κορύφωση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη. Όπως τονίζεται από την καναδική κυβέρνηση, «εάν δεν υπάρξει η απαραίτητη παροχή φυσικού αερίου, η γερμανική οικονομία θα υποστεί πολύ σημαντικές δυσκολίες και οι Γερμανοί θα κινδυνεύουν να μην μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους καθώς πλησιάζει ο χειμώνας».

Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Μέλανι Τζόλι, επέμεινε πάντως, σε χθεσινές της δηλώσεις, ότι «ο Καναδάς είναι ακλόνητος στην υποστήριξή του στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας... Ο Καναδάς δεν θα διστάσει να πιέσει το ρωσικό καθεστώς».

Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τις κυρώσεις κατά του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας για να συμπεριλάβει τα βιομηχανικά είδη. Οι νέες κυρώσεις «θα ισχύουν για τις χερσαίες μεταφορές και τις μεταφορές μέσω αγωγών και την κατασκευή μετάλλων και μεταφορικού εξοπλισμού, ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού, καθώς και μηχανημάτων», ανέφερε.

Τα τιμολόγια στην Ελλάδα

Ενόψει της αβεβαιότητας για την έκβαση αυτής της κρίσης, το υπουργείο Ενέργειας έχει αποφασίσει μετάθεση για τη Δευτέρα 25 Ιουλίου από την Κυριακή 10 Ιουλίου της υποχρεωτικής ανακοίνωσης των νέων χρεώσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για τον Αύγουστο από τους παρόχους. Με επιστολή του προς τους προμηθευτές, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ενημέρωσε την αγορά για την αλλαγή αυτή, ενώ επίκειται και σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει στην επιστολή ο κ. Σκρέκας, «η ανακοίνωση των χρεώσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας διενεργείται έως την 10η Ιουλίου 2022, ημερομηνία η οποία θα παρέλθει μεθαύριο και δε δίνει τη δυνατότητα στους προμηθευτές να ανακοινώσουν έγκαιρα τις χρεώσεις προμήθειας των νέων τιμολογίων. Υπό το ανωτέρω πρίσμα και για τη διευκόλυνση της διαδικασίας, κρίνεται αναγκαία η μετάθεση της ημερομηνίας ανακοίνωσης των σχετικών χρεώσεων προμήθειας ειδικότερα για την πρώτη περίοδο εφαρμογής έως την 25η Ιουλίου 2022. Για το σκοπό αυτό έχει δρομολογηθεί ήδη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα υλοποιηθεί σύντομα».

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο της απόσυρσης της ρήτρας αναπροσαρμογής οι πάροχοι κάθε μήνα θα ανακοινώνουν τις χρεώσεις για τον επόμενο μήνα και με βάση τα όσα ίσχυαν πριν από τις τελευταίες αυτές εξελίξεις, την Κυριακή 10 Ιουλίου, οι πάροχοι θα έπρεπε να ανακοινώσουν τις νέες χρεώσεις στις τιμές κιλοβατώρας για τον Αύγουστο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμενόταν ότι ο βασικός πάροχος, στη ΔΕΗ θα αύξανε τα τιμολόγια λιανικής σε 46-50 λεπτά / κιλοβατώρα και οι εναλλακτικοί προμηθευτές πάνω από 40 λεπτά /κιλοβατώρα. Τιμή που είναι σημαντικά αυξημένη από τα 35 λεπτά/κιλοβατώρα που ίσχυαν τον Ιούνιο, αλλά και τον μήνα που διανύουμε, συνυπολογίζοντας και τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Οι προμηθευτές, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφραζαν τις τελευταίες ημέρες έντονες επιφυλάξεις για τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε αλλαγές τιμολογίων λιανικής από τις 10 Ιουλίου, καθώς αυτό θα τους εξέθετε σε σοβαρούς κινδύνους, ανάλογα με την εξέλιξη του θρίλερ για την τροφοδοσία της Γερμανίας. Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, αν προχωρούσαν σε μια τιμολόγηση με βάση τα σημερινά δεδομένα και διακοπτόταν στις 22 Ιουλίου η τροφοδοσία από τους Ρώσους, η τιμή του φυσικού αερίου, όπως και οι τιμές χονδρικής για το ρεύμα, θα εκτινάσσονταν σε νέα ύψη, προκαλώντας ζημιές στις ελληνικές εταιρείες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο για «ψαλίδι» έως 50% στο ρεύμα: Πώς θα λειτουργήσει το πλαφόν

Δραστική μείωση της τιμής χονδρικής στα επίπεδα του Ιουνίου 2021 θα επιδιώξει η κυβέρνηση, με μεταφορά της επιδότησης από τους καταναλωτές στους παραγωγούς. Κανονικά θα λειτουργεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανησυχία για τα ρεκόρ του ρεύματος, νέο σχέδιο παρέμβασης στην αγορά

Στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης εκτινάχθηκε, σήμερα και τη Δευτέρα, η τιμή χονδρικής, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει νέο μοντέλο παρέμβασης με στήριξη στο κόστος φυσικού αερίου των παραγωγών ενέργειας.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: «Βουτιά» 21% η τιμή χονδρικής, κάτω από 10 σεντς η τιμή λιανικής

Από τα 93 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο, η τιμή χονδρικής «προσγειώθηκε» τον Φεβρουάριο στα 73 ευρώ/MWh και άνοιξε τον δρόμο για υποχώρηση των λιανικών τιμών κάτω από τα 10 σεντς ανά κιλοβατώρα τον Μάρτιο.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ρεύμα γύρισε πίσω στον Μάιο 2021: «Βουτιά» 83% από το ρεκόρ του 2022

Στα 75 €/MWh «γκρεμίζεται» τον Φεβρουάριο η τιμή χονδρικής του ρεύματος, γυρίζοντας πίσω στο α' εξάμηνο του 2021. Ορατές πλέον οι τιμές κάτω των 10 σεντς στη λιανική. Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τα πολύχρωμα τιμολόγια.