ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kostis Xatzidakis, Kostis Chatzidakis, Ypourgeio Ergasias
Πηγή: Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Κ. Χατζηδάκης: Θα δοθούν πάνω από 1 δισ. για την ανεργία των νέων

Όπως σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων η δεκαετής οικονομική κρίση οδήγησε να δημιουργηθεί μια γενιά brain drain και όξυνε το πρόβλημα της ανεργίας των νέων που παραμένει ακόμα σε υψηλά επίπεδα.

Πόρους πάνω από 1 δισ. ευρώ κινητοποιεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για δράσεις που στηρίζουν την απασχόληση των νέων, τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής για την Ισότητα, τη Νεολαία και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, η δεκαετής οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα μας οδήγησε στη γενιά του brain drain και όξυνε το πρόβλημα της ανεργίας των νέων, που παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί την τελευταία τριετία. Ενδεικτικά, τον Απρίλιο το ποσοστό της ανεργίας των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών ήταν 36,8%. Ένα πολύ υψηλό ποσοστό, το οποίο ωστόσο είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με ένα χρόνο πριν (47,7%), αλλά και την περίοδο 2017-2018 όταν η ανεργία των νέων ήταν 45,3% και 40% αντίστοιχα.

«Πέρα από την οικονομική κρίση, είχαμε να αντιμετωπίσουμε και τέσσερα ακόμα προβλήματα: Πρώτον, ο τέως ΟΑΕΔ λειτουργούσε κατά τρόπο παρωχημένο και είχε μετατραπεί σε παγίδα μακροχρόνιας ανεργίας. Δεύτερον, παρά τα χρήματα που λάμβανε η χώρα από την ΕΕ επί δεκαετίες, ήμασταν στις τελευταίες θέσεις στους δείκτες δεξιοτήτων. Τρίτον, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας δεν ήταν μαζικά και τέταρτον, υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια μια εχθρική πολιτική προς την επιχειρηματικότητα που δεν ενθάρρυνε τις επενδύσεις που είναι προϋπόθεση για τη μείωση της ανεργίας» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Στη συνέχει επισήμανε ότι η ανεργία μειώθηκε από 17,3% το καλοκαίρι του 2019 σε 12,5% τον Απρίλιο και αυτό δεν έτυχε, πέτυχε», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που στη συνέχεια ανέλυσε τους τέσσερις άξονες μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης:

  1. Δόθηκαν 10 δισ. ευρώ κατά την περίοδο του κορωνοϊού για να στηριχθούν εργαζόμενοι και άνεργοι που επλήγησαν από την πανδημία για να περάσουν την κρίση. Αυτό συνέβαλε στην κοινωνική συνοχή και απέτρεψε την έκρηξη ανεργίας μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων που πολλοί προέβλεπαν. Αντ' αυτού υπήρξε ταχεία αποκλιμάκωση της ανεργίας τον τελευταίο χρόνο.
  2. Με διάφορες πολιτικές βοηθήθηκαν πάνω από 380.000 άνεργοι να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι ο ρυθμός των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ για επιδοτούμενες θέσεις εργασίας τριπλασιάστηκαν, ενώ προωθήθηκαν και καινοτόμα προγράμματα όπως το πρόγραμμα με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ για την νεανική επιχειρηματικότητα, στο οποίο 3.000 νέοι ολοκλήρωσαν κατάρτιση στη Google και στη συνέχεια έλαβαν 15.000 ευρώ έκαστος για τη στήριξη μιας επιχειρηματικής ιδέας.
  3. Πραγματοποιήθηκε μία θεσμική παρέμβαση για την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και των επιδομάτων μέσω του νόμου «Δουλειές Ξανά». «Επιδιώκουμε να στηρίξουμε ουσιαστικά όσους αναζητούν ενεργά εργασία με ψηφιακά εργαλεία και κίνητρα, όπως το επίδομα εργασίας για όσους ανέργους βρίσκουν δουλειά εντός του 12μηνου που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Με τον ίδιο νόμο αναβαθμίστηκε και η κατάρτιση. Μόλις χθες παρουσιάστηκε η νέα γενιά προγραμμάτων κατάρτισης, με τα οποία συνδέεται ένα μέρος της αποζημίωσης «δασκάλων» και «μαθητών» με τα αποτελέσματα της δουλειάς της και ανοίγουμε τις πόρτες των πανεπιστημίων στους καταρτιζόμενους. Θέλουμε να αλλάξουμε η λογική σε σχέση με τα επιδόματα και την κατάρτιση για να ακολουθήσουμε σύγχρονες ευρωπαϊκές πρακτικές και να έχουμε αντίστοιχα αποτελέσματα», είπε ο κ. Χατζηδάκης.
  4. Οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης τοποθετήθηκαν στο επίκεντρο της στρατηγικής του Υπουργείου, κάτι που αποτυπώνεται και στην σχετική Εθνική Στρατηγική, που δίνει προτεραιότητα στην ενίσχυση της απασχόλησης των νέων, με παρεμβάσεις όπως η απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, η επιδότηση νέων θέσεων εργασίας και θέσεων πρακτικής άσκησης, τα προγράμματα κατάρτισης και ενίσχυσης των δεξιοτήτων, και τα προγράμματα συμβουλευτικής και στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογράμμισε ότι υπάρχουν τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση όλων αυτών των πρωτοβουλιών, καθώς στους πόρους του ΕΣΠΑ ήρθαν να προστεθούν και αυτοί του Ταμείου Ανάκαμψης. «Έχοντας διπλάσιο προϋπολογισμό στη διάθεσή μας και δύο διαφορετικά εργαλεία, προχωράμε με διακριτές δράσεις, δίνοντας προτεραιότητα στην απασχόληση των νέων. Στο πλαίσιο αυτό θα υλοποιηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης νέας γενιάς ύψους 1 δισ. Πρόκειται για μακράν το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έγινε ποτέ και θα καλύψει 500.000 εργαζομένους και ανέργους. Την άλλη εβδομάδα βγαίνει η πρόσκληση για 80.000 ανέργους και σύντομα θα ακολουθήσει δεύτερη προκήρυξη για 150.000 εργαζομένους. Με άλλα λόγια, έως το φθινόπωρο θα βγουν προκηρύξεις για 230.000 εργαζομένους και ανέργους που θα εκπαιδευθούν σε πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες. Προβλέπονται επίσης προγράμματα κατάρτισης από τα αναβαθμισμένα κέντρα της ΔΥΠΑ με τη συμμετοχή 78.000 πολιτών και προγράμματα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και πιλοτικά προγράμματα προώθησης στην απασχόληση, με 105.000 άνεργους ωφελούμενους συνολικά».

Παράλληλα, υπάρχει το νέο ΕΣΠΑ, με το πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας να έχει ως βασικό άξονα τους νέους, με δράσεις όπως:

  • Προγράμματα κατάρτισης για την ένταξη στην αγορά εργασίας για ανέργους 18-29 ετών.
  • Προγράμματα υποστήριξης και ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας, με έμφαση στην πράσινη, ψηφιακή, και γαλάζια οικονομία.
  • Ενίσχυση Μαθητείας για τους νέους έως 29 ετών.
  • Προγράμματα υποστήριξης και καθοδήγησης νέων επιχειρηματιών, με παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής.
  • Προγράμματα κινητικότητας για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε άλλα κράτη της Ε.Ε.

«Έχουμε δηλαδή τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης με έμφαση στο μεγάλο πρόγραμμα για τις δεξιότητες και στα προγράμματα για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και το ειδικό πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ για τους νέους έως 29 ετών. Σε αυτά προστίθενται και άλλες δράσεις χρηματοδοτούμενες από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως το "Πρώτο Ένσημο"» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο κ. Χατζηδάκης κατέληξε ότι «το πρόβλημα της ανεργίας των νέων είναι έντονο αν και βρίσκεται σε τροχιά αποκλιμάκωσης. Οι επενδύσεις και η δημιουργία θέσεων εργασίας από την αγορά είναι το βασικό εργαλείο αντιμετώπισής του. Όμως, το κράτος δεν μένει αδιάφορο στα προβλήματα των νέων και για αυτό δίνει έμφαση στις δεξιότητες, εκσυγχρονίζει τον ΟΑΕΔ αλλάζοντας όχι μόνο το όνομα αλλά και τη φιλοσοφία του, προωθεί τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης αξιοποιώντας τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ.

Η πολιτική αυτή συμπληρώνεται με τη μεταρρύθμιση των επικουρικών συντάξεων για τους νέους με το σύστημα των ατομικών κουμπαράδων, τα μέτρα για τους νέους γονείς και την οικογένεια (άδεια πατρότητας, διευρυμένες γονικές άδειες, επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, αύξηση της κάλυψης των νέων οικογενειών από βρεφονηπιακούς σταθμούς κατά 30.000 από το 2019 και μετά, πρόγραμμα Νταντάδες της Γειτονιάς, δημιουργία δομών φύλαξης για βρέφη και νήπια σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις) και τη νέα στεγαστική πολιτική για του νέους που επεξεργαζόμαστε και θα παρουσιάσουμε σύντομα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατά 6,5% έχει υποχωρήσει η γυναικεία ανεργία στην Ελλάδα από το 2019

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας Μ. Συρεγγέλα, έχουν ενταθεί οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες για την στήριξη των γυναικών και την ισότιμη πρόσβαση τους στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια.
Kostis Xatzidakis, Kostis Chatzidakis, Ypourgeio Ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Επεκτείνεται το πρόγραμμα κατάρτισης 80.000 ανέργων

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος, ύψους 100 εκατ. ευρώ, εξαντλήθηκε σε λιγότερο από δύο μήνες, παρά τις αυξημένες απαιτήσεις που προβλέπονται τόσο για τις παρόχους κατάρτισης όσο και για τους καταρτιζόμενους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μιχαηλίδου: Μέλημα μας η στήριξη των εργαζομένων των σούπερ μάρκετ

«Είχα την ευκαιρία να συζητήσω διεξοδικά, με το προεδρείο της Ένωση Σούπερ-Μάρκετ Ελλάδας (Ε.Σ.Ε), σειρά θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο, στον οποίο εργάζονται περισσότεροι από 100.000 συμπολίτες μας» ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιθεώρηση Εργασίας και ψηφιακή κάρτα προστατεύουν εργασιακά δικαιώματα

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μίλησε σήμερα σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δημιουργία της Αρχής, κατά τη θητεία του στο υπουργείο Εργασίας.