ΓΔ: 1422.43 0.34% Τζίρος: 50.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:09:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Skylakakis, YPOIK
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC

Στα ύψη οι δημόσιες δαπάνες το 2023, αυξάνεται το πλαφόν κατά 4,2 δισ.

Πρόσθετα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενσωματώνονται στον σχεδιασμό για τον νέο προϋπολογισμό. Οι μεγάλες επιδοτήσεις για το ρεύμα οδηγούν το οικονομικό επιτελείο στην κατάρτιση νέου συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2022.

Με το βλέμμα στην ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό καταρτίζεται ο προϋπολογισμός του 2023, γι' αυτό και ανεβαίνει σημαντικά το ανώτατο όριο δαπανών, κατά 2,2% του ΑΕΠ, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, αύξηση των δαπανών του Δημοσίου κατά 4,2 δισ. ευρώ το 2023, με τη «μερίδα του λέοντος» να κατευθύνεται σε κοινωνικές μεταβιβάσεις και στη δημιουργία ελεύθερου δημοσιονομικού χώρου για πρόσθετα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής κρίσης, προβλέπει η εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη για την κατάρτιση του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

Την ίδια ώρα, έρχεται νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός, καθώς η «έκρηξη» των τιμών σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο διογκώνει τον δημοσιονομικό λογαριασμό για την αναχαίτιση των επιπτώσεων στα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Στο μέτωπο της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού, αν και ο στόχος είναι η επαναφορά της χώρας στα πρωτογενή πλεονάσματα με το πήχη να τοποθετείται στο 1,1% του ΑΕΠ, με βάση τις οδηγίες Σκυλακάκη προς όλα τα υπουργεία και τους φορείς του Δημοσίου για τα ανώτατα όρια δαπανών το επόμενο έτος, το πλαφόν του κονδυλίου για τη γενική κυβέρνηση αναπροσαρμόζεται στα 68,8 δισ. ευρώ από 64,5 δισ. ευρώ που είναι η οροφή για τις φετινές δαπάνες.

Το ανώτατο όριο των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού για το 2023 θα ανέλθει στα 57,1 δισ. ευρώ και σε αυτά προστίθενται οι δαπάνες ύψους 8,1 δισ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και οι δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν προϋπολογισθεί στα 3,5 δισ. ευρώ.

Αυξημένο κατά 1,7 δισ. ευρώ, στα 21,8 δισ. για το 2023, από 19,8 δισ. ευρώ φέτος, είναι το κονδύλι του υπουργείου Εργασίας για τις κοινωνικές μεταβιβάσεις που περιλαμβάνει μισθούς, συντάξεις επιδόματα και επιδοτήσεις. Παράλληλα, ανεβαίνει και η οροφή  των πόρων για Υγεία και Παιδεία κατά 600 και 228 εκ. ευρώ αντίστοιχα.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, «δεν περιλαμβάνονται δαπάνες υψηλής αβεβαιότητας, οι οποίες συναρτώνται από διεθνείς εξελίξεις και θα αντιμετωπιστούν μέσω της χρήσης των αποθεματικών του κρατικού προϋπολογισμού». Οι φορείς θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις για τον νέο προϋπολογισμό έως την 1η Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως να παραβιάζονται οι οροφές που τίθενται στις δαπάνες.

Επίσης γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο δύσκολο οικονομικά περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η εξελισσόμενη ενεργειακή κρίση και επισημαίνεται ότι η ενίσχυση των επισκοπήσεων στις δαπάνες είναι αυξημένης σημασίας με το επίκεντρο να βρίσκεται στην οριζόντια δράση εξοικονόμησης στον τομέα της ενέργειας. Παράλληλα, σημειώνεται ότι «συνεχίζεται εντατικά η στόχευση δημιουργίας δημοσιονομικού χώρου και μέσα από δράσεις ενίσχυσης των εσόδων ή αξιοποίησης της περιουσίας των φορέων».

Μονόδρομος η κατάθεση νέου συμπληρωματικού προϋπολογισμού

Στο μεταξύ, στελέχη του οικονομικού επιτελείου θεωρούν μονόδρομο την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, του δεύτερου μέσα στο 2022, καθώς η συνεχιζόμενη με αμείωτη ένταση ενεργειακή κρίση ανατρέπει τους αρχικούς υπολογισμούς για το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το δεύτερο εξάμηνο του έτους είχαν προϋπολογιστεί 1,1 δισ. ευρώ για να σβήσουν οι φωτιές στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και ήδη τον Αύγουστο έχουν δαπανηθεί 200 εκατ. ευρώ, καθώς οι συνολικές επιδοτήσεις για το ρεύμα ανέβηκαν σε επίπεδο ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 1,1 δισ. ευρώ.

Λόγω του ρευστού και αβέβαιου σκηνικού, το ύψος του τελικού λογαριασμού για τα κρατικά ταμεία είναι άγνωστο και όλα θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης. Πάντως αρμόδιες κυβερνητικές πηγές προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός «έχει μέλλον», αλλά θεωρούν τον κίνδυνο ύφεσης για φέτος εξαιρετικά μικρό λόγω της ισχυρής ανάκαμψης του τουρισμού και των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στο πρώτο εξάμηνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κουμπαράς» 1 δισ. για μέτρα στήριξης, ελαφρύνσεις 2 δισ. στον προϋπολογισμό

Αναθεωρούνται προς το χειρότερο οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% προβλέπεται για το 2023, καθώς και νέα μεγάλη μείωση του χρέους κατά 10% του ΑΕΠ. Τι προβλέπει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποθεματικό ασφάλειας 600 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή κρίση

«Γραμμή άμυνας» στον νέο προϋπολογισμό για στήριξη των νοικοκυριών έναντι των ανατιμήσεων. Μειώνεται στο 0,5% ο στόχος για πλεόνασμα, ή ακόμη και στο μηδέν στο δυσμενές σενάριο. Ανθεκτική ανάπτυξη με ρυθμό άνω του 2%.
Proypologismos, Budget
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατρέπει τον σχεδιασμό για πλεόνασμα η μεγάλη ενεργειακή κρίση

Από το 1,1% του ΑΕΠ, οι εκτιμήσεις κατεβάζουν το πλεόνασμα του 2023 στο 0,5% ή ακόμη και στο μηδέν. «Ανάσες» θα δώσει η μείωση των επιδοτήσεων στο ρεύμα με το νέο μοντέλο. Τι θα συζητηθεί με τους εκπροσώπους των Θεσμών τον Οκτώβριο.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δοκιμάζει τις αντοχές του προϋπολογισμού το συνεχιζόμενο ράλι στην ενέργεια

Με πλοηγό τη συγκράτηση του φετινού ελλείμματος στη περιοχή του 2%, η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τις δυνατότητες συνέχισης των επιδοτήσεων το φθινόπωρο. Στη ζώνη του 13% ο πληθωρισμός Ιουνίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βέρτιγκο σε κυβέρνηση - προϋπολογισμό προκαλεί η εκτόξευση των τιμών ενέργειας

Έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο προκαλεί η ενεργειακή κρίση και η ξέφρενη άνοδος των τιμών φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος. Υπονομεύεται και ο στόχος για το έλλειμμα.
GDP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Crash test για την οικονομία τα στοιχεία για ΑΕΠ, πληθωρισμό, έλλειμμα

Την κατεύθυνση της οικονομίας θα δείξουν οι ανακοινώσεις για το ΑΕΠ α' τριμήνου, τον πληθωρισμό για τον Μάιο και την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Αναζητούνται δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα στήριξης.