ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Υπουργείο Οικονομικών.

Σχεδιασμός του υπ. Οικονομικών για αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, αποτελεί προτεραιότητα η θέσπιση κινήτρων για την ενίσχυση των fintech και κριτηρίων ESG των επιχειρήσεων, ενώ θα υπάρξουν και φορολογικά κίνητρα.

Το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, τη διαμόρφωση «Στρατηγικής Ανάπτυξης της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς», με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να επισημαίνει πως «στα πλαίσια αυτής τη στρατηγικής, έχουμε ήδη λάβει τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την προώθηση στοχευμένων ενεργειών και νομοθετικών πρωτοβουλιών για την ουσιαστική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της εγχώριας Κεφαλαιαγοράς».

Το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Προγράμματος Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, και υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Το υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έχει θέσει τις ακόλουθες βασικές προτεραιότητες:

  • Ενίσχυση του ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών και βελτίωση της απονομής της δικαιοσύνης.
  • Θέσπιση κινήτρων για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) και των κριτηρίων περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) των επιχειρήσεων.
  • Θέσπιση φορολογικών κινήτρων.
  • Απλοποίηση και ψηφιοποίηση συγκεκριμένων διαδικασιών, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών.
  • Θέσπιση περαιτέρω κινήτρων για ενίσχυση της ζήτησης στην ελληνική κεφαλαιαγορά.
  • Προώθηση της χρηματοοικονομικής παιδείας.

Για την υλοποίηση των ανωτέρω στόχων, το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις έως το τέλος του έτους, κατόπιν περαιτέρω διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δηλαδή την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Τράπεζα της Ελλάδος, την ΕΛΤΕ, το Χρηματιστήριο Αθηνών, τα συναρμόδια υπουργεία και, φυσικά, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας στην ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσε το υπουργείο Οικονομικών με θέμα την «Ελληνική Κεφαλαιαγορά στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, «το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει στον σχεδιασμό και την υιοθέτηση μιας σειράς δράσεων και παρεμβάσεων προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του πλαισίου λειτουργίας της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς:

Αναμορφώσαμε, ενισχύσαμε και εκσυγχρονίσαμε το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης των εισηγμένων εταιρειών, με τη νομοθέτηση ενός πλαισίου που, μεταξύ άλλων, στοχεύει στην εμπέδωση ορθών και αποτελεσματικών πρακτικών διακυβέρνησης από τις εισηγμένες ανώνυμες εταιρίες. Παράλληλα, υπήρξε προσαρμογή στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Νομοθετήσαμε τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μέσω της οργανωτικής της αναδιάρθρωσης, προκειμένου αυτή να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις νέες διεθνείς συνθήκες και απαιτήσεις της αγοράς. Ταυτόχρονα, έχει δρομολογηθεί έργο ψηφιακής μεταρρύθμισης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με χρονικό ορίζοντα το έτος 2025, και με χρηματοδότηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία μιας ψηφιακής υποδομής, με σκοπό την ενίσχυση της εποπτείας της αγοράς, της συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων και της κυβερνοασφάλειας. Έργο που θα συντελέσει ενεργά στην αποτελεσματική λειτουργία της Εποπτικής Αρχής.

Νομοθετήσαμε την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τη σύσταση και λειτουργία του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών. Μέσω του συγκεκριμένου Νόμου μεταρρυθμίζεται η λειτουργία, η δομή, η οργάνωση και η διοίκηση του «Συνεγγυητικού». Στόχος του αποτελεί η παροχή της δυνατότητας στο «Συνεγγυητικό» να συμβαδίσει με τις εξελίξεις που έχουν συντελεστεί στο πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς και την αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, δρώντας σε ένα διαρκώς διευρυνόμενο και πολυπλοκότερο φάσμα επενδυτικών υπηρεσιών και χρηματοπιστωτικών μέσων.

Αναλαμβάνουμε δράσεις για τη βελτίωση του επιπέδου του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στην Ελλάδα. Έχουμε λάβει τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να διαμορφώσουμε Εθνική Στρατηγική Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού. Τα προσδοκώμενα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα είναι η ουσιαστική αύξηση των χρηματοοικονομικών γνώσεων των πολιτών, αλλά και η ενίσχυση της συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στην Κεφαλαιαγορά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Παρεμβάσεις 630 εκατ. για στήριξη της κοινωνίας

Ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα της Βουλής ανέφερε πως παραμένει μέχρι τέλος του έτους ο μειωμένος ΦΠΑ σε μεταφορές, καφέ, σινεμά και γυμναστήρια. Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση έως 300 ευρώ σε 1,1 εκατ. συνταξιούχους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλό πενταετίας η φορολογική συμμόρφωση των Ελλήνων το 2022

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, το 83,3% της κοινωνίας μπόρεσε και πλήρωσε εμπροθέσμως όλους τους φόρους, με το ποσοστό για τα φυσικά πρόσωπα να αυξάνεται στο 75% από 68% που ήταν το 2018.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Οι 3 πυλώνες για την πράσινη μετάβαση της οικονομίας

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η χώρα προχωρά σε επενδύσεις και συνεργασίας που την καθιστούν ενεργειακό κόμβο θωρακίζοντας την ελληνική οικονομία ενώ παράλληλα προχωρά ραγδαία η ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα, υπερβαίνει τις προσδοκίες

Σε εκδήλωση του Economist, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε την ισχυρή ανάπτυξη που καταγράφουν οι ελληνικές εξαγωγές. Υπογράμμισε το γεγονός ότι η Κομισιόν αναμένει την περίοδο 2022-2024 η Ελλάδα να είναι πρώτη στην προσέλκυση επενδύσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 10 μεγάλα «στοιχήματα» του νέου έτους για την ελληνική οικονομία

Πρώτος στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Προτεραιότητα συην συνετή δημοσινομική διαχείριση και τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων.
Skylakakis, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Αποφυγή της ύφεσης το 2023 εξαιτίας του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η ανάπτυξη της χώρας το 2023 θα κυμανθεί κοντά στα επίπεδα του 2019, εν αντιθέσει με την Ευρώπη που ο ρυθμός θα πέσει σημαντικά.