ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
kentriki agora-trofima
Φώτο:George Vitsaras / SOOC

Τρέχει ο ψηφιακός μετασχηματισμός των κεντρικών αγορών τροφίμων

Ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας προχωρά τα επενδυτικά του πλάνα, ενώ διευρύνονται οι συνεργασίες με τους εμπόρους. Στα 15,5 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ο τζίρος του ΟΚΑΑ το 2021

Έργα που είχαν κολλήσει για χρόνια όπως ο διπλασιασμός του χώρου δημοπρασιών και η εγκατάσταση καινούργιων ψυκτικών χώρων στην ιχθυόσκαλα της Μηχανιώνας, η έναρξη λειτουργίας της Νέας Ιχθυόσκαλας Βόλου ολοκληρώνονται για τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) που αναπτύσσει ψηφιακές πλατφόρμες που διασφαλίζουν τη διαφάνεια της αγοράς, αναφέρει ο πρόεδρος του οργανισμού Απόστολος Αποστολάκος.

Γενικότερα, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΟΚΑΑ, ο οργανισμός συνεργάζεται με εφτακόσιους μισθωτές-εμπόρους, από τους οποίους οι μισοί είναι στις έντεκα ιχθυόσκαλες που διαχειρίζεται, οι τριακόσιοι στις δυο λαχαναγορές (Πάτρα-Αθήνα) και οι υπόλοιποι στην κρεαταγορά και στα καταστήματα λιανικής και εστίασης ενώ ο τζίρος του για το 2021 ανήλθε στα 15,5 εκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση ότι ο ΟΚΑΑ, εκτός από τον δικό του εκθεσιακό χώρο που διαθέτει στο περίπτερο 7 του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, παρουσίασε την ψηφιακή του στρατηγική και τις δράσεις εκσυγχρονισμού του, σε δυο ενημερωτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη ΔΕΘ.

Η πρώτη, η οποία διοργανώθηκε από τον ίδιο τον οργανισμό, έλαβε χώρα το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου και είχε τίτλο «ΟΚΑΑ: Ένας πρότυπος Οργανισμός Βιωσιμότητας και Σύγχρονης Λειτουργίας». Μετά την αρχική τοποθέτηση του προέδρου του οργανισμού, Χρήστου Κρομμύδα, ο οποίος παρουσίασε το γενικότερο πλάνο αναβάθμισης του ΟΚΑΑ, ακολούθησε συζήτηση με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρη Αναγνωστόπουλο, και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΚΑΑ, Απόστολο Αποστολάκο.

Οι δυο τους ανέλυσαν το υφιστάμενο περιβάλλον ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, περιέγραψαν τη συνεργασία των δυο πλευρών αφενός για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, αφετέρου για την εξασφάλιση της επάρκειας αγαθών, και έδωσαν έμφαση στο πώς συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της διαφαινόμενης επισιτιστικής κρίσης.

Η δεύτερη, τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου αφορούσε στη συμμετοχή του κ. Αποστολάκου σε ημερίδα του Υπερταμείου, με τίτλο: «Η αναπτυξιακή στρατηγική του Υπερταμείου και των εταιρειών του σε real estate, υποδομές και logistics». Πιο συγκεκριμένα, στο πάνελ «Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ως μοχλός ανάπτυξης της περιφέρειας», αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό των υποδομών του οργανισμού και εξήγησε την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα.

«Επενδύουμε συνεχώς στην αναβάθμιση των υποδομών μας και στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας μας, μέσω μιας συγκεκριμένης ψηφιακής στρατηγικής, ώστε να εξασφαλίζουμε για τους καταναλωτές ποιοτικά τρόφιμα σε προσιτές τιμές. Ολοκληρώνουμε έργα που είχαν κολλήσει για χρόνια, όπως ο διπλασιασμός του χώρου δημοπρασιών και η εγκατάσταση καινούργιων ψυκτικών χώρων στην ιχθυόσκαλα της Μηχανιώνας, η έναρξη λειτουργίας της Νέας Ιχθυόσκαλας Βόλου και αναπτύσσουμε ψηφιακές πλατφόρμες που διασφαλίζουν τη διαφάνεια της αγοράς, για παράδειγμα η εφαρμογή «e-ιχθυόσκαλα». Από τις δράσεις μας επωφελούνται τόσο οι πολίτες όσο και οι συνεργάτες που δραστηριοποιούνται στις εγκαταστάσεις μας», δήλωσε ο κ. Αποστολάκος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύει σε ποιότητα και επάρκεια η ελληνική βιομηχανία τροφίιμων

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, οι επιχειρήσεις εξελίσσονται, εφαρμόζουν νέες μεθόδους παραγωγής και καινοτομούν, αναγνωρίζοντας τις αυξημένες διατροφικές ανάγκες των καταναλωτών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αναγέννηση του Αρσάκειου Μεγάρου αναβαθμίζει την Αθήνα

Το Αρσάκειο Μέγαρο αλλάζει πρόσωπο μετά την συμφωνία που υπέγραψε η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία με την Legendary Food με το κέντρο της Αθήνας να αναβαθμίζεται και η πρωτεύουσα να αποκτά έναν ακόμη δημοφιλή προορισμό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε χαμηλότερα επίπεδα οι τιμές στα τρόφιμα στο πασχαλινό τραπέζι

Για την συνεχή άνοδο που καταγράφουν οι τιμές στα καύσιμα ο Κ. Σκρέκας θύμισε το πλαφόν που έχει τεθεί στο περιθώριο κέρδους στα πρατήρια και τόνισε πως γίνονται έλεγχοι και ανά εβδομάδα ανακοινώνονται πρόστιμα.