ΓΔ: 1448.62 0.94% Τζίρος: 65.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:29:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
Φωτο: Shutterstock

Εννέα στους 10 καταναλωτές ρεύματος θα λάβουν υψηλή κρατική επιδότηση

Τι προβλέπει το νέο σύστημα επιδοτήσεων που παρουσιάζεται σήμερα, πώς θα διαμορφωθούν οι επιδοτήσεις με βάση την κατανάλωση. Σημαντικά μειωμένες, αν και παραμένουν υψηλές, οι χρεώσεις των παρόχων για τον Οκτώβριο.

Με μειωμένο προϋπολογισμό και περιορισμό στην απορρόφηση των αυξήσεων θα παρέχει επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος το κράτος για τον μήνα Οκτώβριο, σύμφωνα με όσα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο υπουργός Ενέργειας, Κ. Σκρέκας. Παράλληλα, μειωμένες κατά περίπου 25% είναι οι ανταγωνιστικές χρεώσεις στα τιμολόγια του επόμενου μήνα που ανακοίνωσαν χτες οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος. 

Ειδικότερα, σήμερα στις 9.30 αναμένονται οι ανακοινώσεις από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα για τις επιδοτήσεις του Οκτωβρίου για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο αλλά και η παρουσίαση του νέου μοντέλου υπολογισμού τους που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κατανάλωση του ρεύματος ανά νοικοκυριό. Σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο, οι επιδοτήσεις θα είναι οριζόντιες με το κόστος των επιδοτήσεων για τα νοικοκυριά να καλύπτεται από τη ΔΕΠΑ ενώ τις επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις τις αναλαμβάνει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιδοτήσεις θα είναι σημαντικά αυξημένες συγκριτικά με την περασμένη χρονιά, καθώς από τις 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα πλέον θα φθάνουν στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Στην περίπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος, με το νέο σχήμα που θα παρουσιαστεί σήμερα αναμένεται να επιδοτηθούν 9 στα 10 νοικοκυριά καλύπτοντας το 90% των αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ θα υπάρχει και μπόνους επιδότηση για εκείνους που θα πετύχουν μείωση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 15% συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2021. Με δεδομένο ότι οι επιδοτήσεις έως σήμερα κάλυπταν έως και το 94% των αυξήσεων οι καταναλωτές θα πρέπει να περιμένουν πιο «φουσκωμένους» τους επόμενους λογαριασμούς τους. 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το σύστημα πρόκειται να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο και για τους επόμενους μήνες, τουλάχιστον έως το τέλος της χρονιάς. Στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού, λοιπόν, η επιδότηση θα δίνεται σύμφωνα δύο κλίμακες κατανάλωσης με τη χαμηλότερη κλίμακα που θα λαμβάνει και το μεγαλύτερο ποσοστό της επιδότησης να τοποθετείται στις 500 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης ανά ρολόι. Η δεύτερη κλίμακα θα παίρνει μικρότερο μερίδιο της επιδότησης που θα φθάνει έως τις 1.000 κιλοβατώρες. Παράλληλα, αξιοποιώντας τα στοιχεία από τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος του περασμένου έτους θα υπολογίζεται η μέση ημερήσια κατανάλωση ανά μήνα προκειμένου να αξιολογηθεί εάν καταφέρνει ο καταναλωτής να «πιάσει» τον στόχο της μείωσης της κατανάλωσης κατά 15% προκειμένου να δικαιούται την έξτρα επιδότηση που προβλέπει ο νέος μηχανισμός. 

Το ΥΠΕΝ σκοπεύει να διατηρήσει και με το νέο σύστημα τον στόχο για χρέωση στον τελικό καταναλωτή στο 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα, όπως ισχύει σήμερα, αν και ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι μικρότερος συγκριτικά με τον περασμένο μήνα. Υπενθυμίζεται πως τον προηγούμενο μήνα με τις χρεώσεις των παρόχων να κινούνται από 68 έως 80 λεπτά του ευρώ χρειάστηκαν συνολικά 1,9 δισ. ευρώ για να καλύψουν τις οριζόντιες κρατικές επιδοτήσεις. Το μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων καλύπτεται από τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης στο οποίο συγκεντρώνονται τα υπερέσοδα των προμηθευτών από τον περασμένο Ιούλιο. Ωστόσο, παρά το 1,8 δις ευρώ που έχει συγκεντρωθεί μέσω αυτού του μηχανισμού, τα έσοδα αυτά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των επιδοτήσεων του ρεύματος με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται σημαντικά ο κρατικός προυπολογισμός. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Oικονομικών κ. Θόδωρου Σκυλακάκη  το 1,7 δισ. ευρώ από τα 2,9 δισ. του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή θα κατευθυνθούν στην κάλυψη των επιδοτήσεων των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται πως θέλει να βάλει ένα «φρένο» στην επιβάρυνση αυτή για τον προϋπολογισμό και στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζεται ότι για τον Οκτώβριο η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού θα μειωθεί έως και κατά 75%.Όπως εξήγησε η ίδια πηγή, τον Οκτώβριο ο προϋπολογισμός επιβαρύνθηκε με το εξαιρετικά υψηλό ποσό των 800 εκατ. ευρώ για να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί (άλλα 1,1 δισ. ευρώ προήλθαν από την παρακράτηση κερδών των παραγωγών ενέργειας), ενώ τον Οκτώβριο η επιβάρυνση θα μειωθεί στο ένα τρίτο ή ακόμη και στο ένα τέταρτο αυτού. 

Πού κινούνται οι χρεώσεις των παρόχων για τον Οκτώβριο

Σημαντικά χαμηλότερες από εκείνες του Σεπτεμβρίου, αλλά υψηλότερες από τον Αύγουστο οι ανταγωνιστικές χρεώσεις των παρόχων ενέργειας για τον μήνα Οκτώβριο που διαμορφώνονται ως εξής:

  • ΔΕΗ: Το οικιακό τιμολόγιο Γ1/Ν1 για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες διαμορφώνεται στα 0,595 ευρώ/KWh από 0,7880 τον Σεπτέμβριο. Για κατανάλωση άνω των 500 KWh η τιμή φθάνει στα 0,607 ευρώ/KWh από 0,800 ευρώ/KWh. Για τους κατόχους νυχτερινού τιμολογίου η τιμή χρέωσης του Οκτωβρίου διαμορφώνεται στα 0,55400 ευρώ/KWh από 074700 ευρώ/KWh. Το πάγιο παραμένει στα 3,5 ευρώ.
  • Protergia: Το πάγιο διαμορφώνεται στα 5 ευρώ και η χρέωση της κιλοβατώρας στα 0,57630 ευρώ από 0,78213 τον περασμένο μήνα.
  • Ήρων: Το πάγιο παραμένει στα 3 ευρώ και η χρέωση της κιλοβατώρας φθάνει στα 0,698 ευρώ  που με έκπτωση συνέπειας φθάνει στα 0,5584 ευρώ από 0,730 ευρώ τον Σεπτέμβριο.
  • Elpedison: Η βασική χρέωση διαμορφώνεται στα 0,5905 ευρώ/KWh ενώ για τα νυχτερινά τιμολόγια η χρέωση φθάνει στα 0,5839 ευρώ/KWh.
  • Volterra: Για τον Οκτώβριο η βασική χρέωση της κιλοβατώρας για τα οικιακά τιμολόγια φθάνει στα 0,685 ευρώ από 0,778 ευρώ/KWh τον περασμένο μήνα. Το πάγιο παραμένει στα 4,5 ευρώ. 
  • Ελίν: Η χρέωση για τον Οκτώβριο ανέρχεται σε 0,599 ευρώ/KWh και το πάγιο στα 4,9 ευρώ.
  • Φυσικό Αέριο:  Η χρέωση για τον Οκτώρβιο διαμορφώνεται σε 0,594/KWh. 
  • Watt +Volt: Χωρίς χρέωση παγίου η τιμή της κιλοβατώρας για τον Οκτώβριο διαμορφώνεται στα 0,5890 ευρώ/KWh από 0,784ευρώ/KWh τον Σεπτέμβριο.
  • Ζενιθ: Το πάγιο κυμαίνεται από 4 έως 4,5 ευρώ και η χρέωση προμήθειας διαμορφώνεται στα 0,589 ευρώ/KWh από 0,68700  ευρώ/KWh τον περασμένο μήνα.

Έρχεται καμπάνια ενημέρωσης για την εξοικονόμηση ενέργειας

Στο τελευταίο στάδιο προετοιμασίας βρίσκεται, εν τω μεταξύ, ενημερωτική καμπάνια του ΥΠΕΝ με σκοπό να ξεκαθαρίσει στους πολίτες τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και να δώσει συμβουλές για τις αλλαγές που θα πρέπει να κάνουμε το φετινό χειμώνα.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον Σφαίρα 102,2 fm, όπου τόνισε ότι με το νέο σύστημα θα υπάρξει μια κλιμακωτή επιδότηση, έτσι ώστε να μπορούμε να δώσουμε κίνητρα στους πολίτες να δρομολογήσουν δράσεις εξοικονόμησης. «Όσο πιο πολύ δηλαδή θα εξοικονομείς ρεύμα σε σχέση με το περσινό σου λογαριασμό, τόσο μεγαλύτερη επιδότηση θα παίρνεις. Αλλά θα πρέπει να εξηγήσουμε και στους πολίτες που είναι η πραγματική οικονομία. Το φως ναι, καλό είναι να το σβήνεις. Δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά στο ρεύμα. Η μεγάλη διαφορά είναι η θέρμανση ή η ψύξη» σημείωσε ο πρωθυπουργός και παραδέχτηκε λάθη στο σχεδιασμό των επιδοτήσεων του ρεύματος το προηγούμενο διάστημα. Ειδικότερα, σημείωσε ότι «θέλω να θυμίσω, όμως, ότι δώσαμε επιστροφές για το ηλεκτρικό ρεύμα για τους πολύ υψηλούς λογαριασμούς, οι οποίες καταβλήθησαν πριν την έναρξη του καλοκαιριού. Γιατί; Διότι είχαμε κάνει λάθος στον αρχικό μας σχεδιασμό πέρυσι. Είχαμε βάλει ένα όριο σχετικά χαμηλό το οποίο επιδοτούσαμε και πάνω από αυτό το όριο ουσιαστικά δεν υπήρχε καμία στήριξη. Με αποτέλεσμα ένα νοικοκυριό το οποίο έκαιγε 500 κιλοβατώρες ας πούμε το μήνα, έβαζε μια θερμάστρα για να θερμανθεί, βρέθηκε με αδιανόητα υψηλούς λογαριασμούς.

Είπαμε, λοιπόν, αυτό πρέπει να σταματήσει. Ακυρώσαμε στην πράξη τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Πώς το κάναμε; Παίρνουμε όλα τα υπερκέρδη για να το πω με πολύ απλά λόγια, από τους παραγωγούς ενέργειας και τα ανακυκλώνουμε, έτσι ώστε να στηρίξουμε την τελική τιμή την οποία παίρνει ο καταναλωτής να είναι 15, 16, 17 περίπου λεπτά την κιλοβατώρα. Είναι υψηλότερο από αυτό που ήταν; Βεβαίως ναι, αλλά δεν είναι τα 30 και 35 λεπτά τα οποία πληρώνουμε. Αυτό μπορούμε να κάνουμε, αυτές είναι οι αντοχές του προϋπολογισμού και οι τιμές αυτές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι αισθητά χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Η Ευρώπη δεν τα κατάφερε

Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ανικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξει σε μία από κοινού λύση για το πρόβλημα των τιμών και της επάρκειας της ενέργειας. «Οκτώ μήνες επιμένω και μιλάω για την ανάγκη να έχουμε μία τιμή στο φυσικό αέριο όχι μόνο στο ρωσικό αέριο, συνολικά στο αέριο το οποίο εισάγεται στην Ευρώπη. Δεν τα καταφέραμε. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κράτη τα οποία είχαν πάρα πολύ μεγάλα συμφέροντα να μην μπει ένα τέτοιο πλαφόν, διότι οι ενεργειακές πολιτικές των κρατών μελών είναι δυστυχώς πολύ διαφορετικές» τόνισε.

Αναφερόμενος στους επόμενους μήνες και στο ζήτημα της θέρμανσης εν μέσω της πίεσης που δημιουργούν οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι έρχεται μία οριζόντια επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης διότι θα υπάρχει μία φορολόγηση η οποία είναι πια οριζόντια ευρωπαϊκή οδηγία των υπερκερδών των διυλιστηρίων. «Θα πάρουμε λοιπόν, για να το πω πολύ απλά, τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και θα τα επιστρέψουμε σε μία οριζόντια επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Και βέβαια, όποιος είναι δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης, και δίνουμε 300 εκατομμύρια για το επίδομα θέρμανσης, κυρίως, και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ανάγκες, άλλο η Φλώρινα, άλλο τα Χανιά. Για αυτό και το επίδομα θέρμανσης δίνεται με γεωγραφικά κριτήρια. Θα υπάρχει μία πρόσθετη επιδότηση για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης» σημείωσε.

Ήδη η σχετική τροπολογία για το επίδομα στην αντλία για το πετρέλαιο κατατέθηκε χθες στη Βουλή και προβλέπεται επιδότηση που θα φθάνει στα 0,20 ευρώ ανά λίτρο για πετρέλαιο εσωτερικής καύσης - θέρμανσης που διατίθεται στην αγορά από 15η Οκτωβρίου 2022 έως 31η Δεκεμβρίου 2022.

Συνήγορος του Καταναλωτή: 77% αύξηση στις αναφορές για τον κλάδο της ενέργειας

Στην ανάγκη για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και στην τοποθέτηση έξυπνων μετρητών αναφέρθηκε ο Συνήγορος του Καταναλωτή, κ. Λευτέρης Ζαγορίτης κατά την παράδοση της ετήσιας έκθεσης της Ανεξάρτητης Αρχής για το 2021 στον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα. Όπως σημείωσε ο κ. Ζαγορίτης μέσα στο 2021 καταγράφηκε αύξηση κατά 77% των υποθέσεων κλάδου της ενέργειας που αφορούσαν σε διαφορές οικονομικής φύσεως, αλλά και σε θέματα πλημμελούς προσυμβατικής ενημέρωσης και αδιαφάνειας χρεώσεων, «εξαιτίας του ανεξέλεγκτου και αυθαίρετου τρόπου ενεργοποίησης της λεγόμενης ρήτρας αναπροσαρμογής από αρκετούς προμηθευτές ενέργειας στις συνδέσεις κυμαινόμενου τιμολογίου. Το πρόβλημα διογκώθηκε όχι μόνο επειδή εκτοξεύτηκαν οι χρεώσεις κατανάλωσης προς τα πάνω, προκαλώντας ιδιαίτερες δυσκολίες στα νοικοκυριά για την εξόφληση υπέρογκων λογαριασμών, αλλά και διότι επήλθε σοβαρή στρέβλωση του ανταγωνισμού» σημείωσε ο Συνήγορος του Καταναλωτή.

Πρόκειται για μία τάση που φαίνεται να συνεχίζεται και μέσα στο τρέχον έτος όπου μόνο μέσα στο α’ εξάμηνο οι αναφορές για τον κλάδο έχουν σημειώσει «εκτόξευση» 300% συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2021.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

viomixania-ebiken-dei
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Κομισιόν το σχέδιο για την επιδότηση ρεύματος στη βαριά βιομηχανία

Το σχέδιο υποβλήθηκε λίγο πριν τις εκλογές, αλλά τα κριτήρια που προβλέπει προκαλούν αντιδράσεις στον χώρο της βαριάς βιομηχανίας. Βασικός όρος, να σημειωθεί φέτος μεγάλη μείωση λειτουργικής κερδοφορίας.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Οι τέσσερις «καυτές πατάτες» για την επόμενη κυβέρνηση

Το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς και οι επιδοτήσεις θα αποτελέσουν τον κύριο «πονοκέφαλο» για την επόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας. Ποια είναι τα άλλα τρία «καυτά» σημεία.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» 80% στις τιμές του ρεύματος, έρχεται το τέλος των επιδοτήσεων

Εικόνα κανονικότητας στην αγορά τον Μάιο, με τις τιμές να έχουν υποχωρήσει κάτω από 16 λεπτά/κιλοβατώρα και σε μεγάλη απόσταση από το ρεκόρ του περασμένου Σεπτεμβρίου. Θέμα χρόνου η κατάργηση των επιδοτήσεων.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποτονικός ο ανταγωνισμός στο ρεύμα, δεν απέδωσε το νέο μοντέλο

Μόνο 33.000 περισσότεροι καταναλωτές από το 2021 αποφάσισαν να αλλάξουν πάροχο το 2022, παρότι το ΥΠΕΝ έδωσε τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών κάθε μήνα και ελεύθερης μετακίνησης. «Μπετόν αρμέ» το μερίδιο της ΔΕΗ, πάνω από το 60%.
fotovoltaika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μυστικά του προγράμματος για επιδότηση έως 16.000 ευρώ σε φωτοβολταϊκά

Με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης με συστήματα αποθήκευσης, η εξοικονόμηση στο ρεύμα μπορεί να φτάσει τα 3.000 ευρώ ετησίως. Η κλίμακα των ενισχύσεων και ο αγώνας δρόμου που πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι.