ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Μηταράκης: Μειώνονται από τον Ιούλιο οι ασφαλιστικές εισφορές

Ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε πως τα ποσοστά ανεργίας μειώνονται, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Από τον Ιούλιο του 2020 θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σταδιακά η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με μία μείωση 0,9%, δήλωσε ο Νότης Μηταράκης, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή πολύ σημαντική για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και θέσεων πλήρους απασχόλησης.

Ωστόσο, ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, υπογράμμισε πως σε όλες αυτές τις προσπάθειες της κυβέρνησης προαπαιτούμενο για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που προωθεί, είναι η ύπαρξη μίας ισχυρής και δυναμικής οικονομίας και αυτός παραμένει ο βασικός στόχος.

Σε σχέση με την πορεία της οικονομίας και με το πώς διαμορφώνονται οι συνθήκες στην αγορά εργασίας, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε πως τα ποσοστά ανεργίας συνεχίζουν και μειώνονται, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

«Η καταπολέμηση της υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας μπορεί να επιτευχθεί με τρεις τρόπους: πρώτον, με την αύξηση των ελέγχων για παραβατικές συμπεριφορές από τις επιχειρήσεις, δεύτερον, με την κινητροδότηση των επιχειρήσεων για πρόσληψη εργαζομένων σε θέσεις πλήρους απασχόλησης και, τρίτον, με την αύξηση του υπερωριακού κόστους», σημείωσε ο κ. Μηταράκης σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την πλευρά της κυβέρνησης.

Αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα και την κριτική της αντιπολίτευσης, ο υφυπουργός Εργασίας απάντησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν από τις εκλογές, με το προεκλογικό μέρισμα που έδωσε, ξόδεψε ένα σημαντικό μέρος της δημοσιονομικής δυνατότητας του κράτους για το 2019. Ωστόσο, σχεδόν ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας, 250.000 νοικοκυριά, θα λάβουν εφέτος το κοινωνικό μέρισμα και τα νούμερα αυτά αντιστοιχούν σε ένα πολύ σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Συνολικά, το 2019, δόθηκε η μεγαλύτερη στήριξη από το κράτος στα χρόνια της κρίσης».

Σχετικά με τον προϋπολογισμό, ο υφυπουργός Εργασίας δήλωσε πως η κυβέρνηση, αυτήν τη στιγμή, προβλέπει ένα οριακό υπερπλεόνασμα, εν αντιθέσει με τα υπερπλεονάσματα στα οποία στοχοθετούσε η προηγούμενη κυβέρνηση και τα οποία έπνιγαν την οικονομία, ενώ προβλέπει 1,2 δισ. ευρώ σε θετικά μέτρα, τα οποία θα οδηγήσουν στην επίτευξη του 2,8% ανάπτυξη.

Τέλος, αναφερόμενος στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης για τους συνταξιούχους, που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση, ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε πως θα ενσωματωθεί στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση στις αρχές του 2020. Στη συνέχεια, αποσαφήνισε πως στον προϋπολογισμό έχουν προβλεφθεί 971 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των συνταξιούχων, συνολικά 29 δισ. ευρώ συνταξιοδοτική δαπάνη και 14,5 δισ. ευρώ κρατική στήριξη.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι ισχύει για τις ασφαλιστικές εισφορές των πυρόπληκτων στην Εύβοια

Η απόφαση του υπουργείου Εργασίας εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα σε δήμους της Εύβοιας που επλήγησαν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς ρυθμίζονται σε 72 δόσεις τα χρέη από τις ασφαλιστικές εισφορές

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Εργασίας, θα παρέχεται και η δυνατότητα «δεύτερης ευκαιρίας» για να ενταχθεί κάποιος σε καθεστώς ρύθμισης που είχε υπαχθεί αλλά την έχασε την περίοδο της πανδημίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς καθορίζονται οι εισφορές των ασφαλισμένων με παράλληλη απασχόληση

Σε περίπτωση που ελεύθερος επαγγελματίας απασχολείται ταυτόχρονα και ως μισθωτός, καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στη μισθωτή του απασχόληση, βάσει των ασφαλιστέων του αποδοχών.