ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ιωάννης Λιανός, Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού
Ιωάννης Λιανός, Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού, Φωτο: Επιτροπή Ανταγωνισμού

Στο «μικροσκόπιο» της Επ. Ανταγωνισμού το καλάθι με τα 50 προϊόντα

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επ.Αν. Γιάννης Λιανός, ελήφθησαν οι επίσημες διευκρινίσεις για την πρωτοβουλία και το ζήτημα εξετάζεται κατά προτεραιότητα, υπογραμμίζοντας πως δεν καθυστερεί καμία δράση.

Κατά προτεραιότητα εξετάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού τη νομοθετική ρύθμιση για το «καλάθι του νοικοκυριού» ενώ ετοιμάζει «οδηγό» προκειμένου να λαμβάνεται υπόψη, εκ των προτέρων, η προστασία του ανταγωνισμού σε όλες τις δημόσιες πολιτικές πριν προχωρήσει κάποια ρύθμιση, επιβεβαιώνοντας σχετικό σημερινό δημοσίευμα του Business Daily.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Γιάννης Λιανός: «Αντίθετα με ότι αναφέρεται σε κάποια ΜΜΕ, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν "καθυστερεί" καμία πρωτοβουλία. Χθες για πρώτη φορά λάβαμε επίσημες διευκρινήσεις για την πρωτοβουλία του "καλαθιού του καταναλωτή" και το εξετάζουμε κατά προτεραιότητα.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού κάνει τη δουλειά της για την προστασία της ανταγωνιστικής δομής της αγοράς και του συμφέροντος των καταναλωτών. Καλό θα είναι πρωτοβουλίες με πιθανές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό να υπόκεινται σε προληπτικό έλεγχο πριν τεθούν σε ισχύ. Αυτό σίγουρα θα είχε επιταχύνει τις διαδικασίες, βελτιώνει τον σχεδιασμό και εξασφαλίζει ότι καμία πρωτοβουλία δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα με το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο εξασφαλίζοντας έτσι τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις αλλά και το δημόσιο συμφέρον».

Επίσης ο πρόεδρος γνωστοποιεί ότι «μέχρι το τέλος του έτους θα δημοσιεύσουμε Οδηγό για να συνδράμουμε τον νομοθέτη και την εκτελεστική εξουσία, ώστε να λαμβάνουν υπόψη εκ των προτέρων την προστασία του ανταγωνισμού σε όλες τις δημόσιες πολιτικές/ρύθμιση, όπως γίνεται συστηματικά σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

Το σχέδιο αυτό θα μελετηθεί από την ελληνική αρχή και ακολούθως θα σταλεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, στις Βρυξέλλες, προς γνωμοδότηση. Το κεντρικό σημείο, που προκαλεί τα αντανακλαστικά της Επιτροπής, είναι η υποχρεωτικότητα της συμμετοχής των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, αλλά και των προμηθευτών, μάλιστα με την απειλή προστίμου, και τι ακριβώς σημαίνει αυτό σε συνάρτηση με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία για τον ανταγωνισμό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε προμηθευτές των σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με την Επ. Ανταγωνισμού, ο αιφνιδιαστικός έλεγχος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ερευνών αναφορικά με τυχόν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στον κλάδο προμήθειας και λιανικής πώλησης ειδών σούπερ μάρκετ.
trofima, pota, supermarket
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε η πλατφόρμα για το market pass, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα. Πώς και πότε θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται οι πληρωμές στους δικαιούχους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «μικροσκόπιο» της Επ. Ανταγωνισμού γαλακτοκομικά και απορρυπαντικά

Χαρτογράφηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε γάλα φρέσκο πλήρες, βρεφικό γάλα, τυρί, γιαούρτι αγελάδος και απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων, ώστε να εξεταστούν οι συνθήκες ανταγωνισμού που υπάρχουν.
Trofima, Times, Food, Prices, Super Market
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση μόνο για ένα μήνα εγκρίνει η Επ. Ανταγωνισμού για το «καλάθι»

Η Επιτροπή δεν συμφωνεί με την τρίμηνη παράταση που σχεδίαζε το υπ. Ανάπτυξης. Σχεδόν ένας στους πέντε καταναλωτές χρησιμοποιούν συστηματικά το «καλάθι», οι περισσότεροι θέλουν μείωση του ΦΠΑ.