ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ακίνητα, Real Estate
Φωτο: Shutterstock

«Απογειώνουν» τα ακίνητα οι ξένοι επενδυτές, πού στρέφεται το ενδιαφέρον

Ρεκόρ ξένων επενδύσεων στην αγορά ακινήτων αναμένεται φέτος, ενώ οι τιμές κατοικιών σε τουριστικές περιοχές έχουν εκτιναχθεί 40% υψηλότερα από το 2019. Αθήνα, Κυκλάδες και Χαλκιδική προσελκύουν το ισχυρότερο ενδιαφέρον.

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό εκδηλώνεται στην ελληνική αγορά ακινήτων, ιδίως για οικιστικά ακίνητα σε τουριστικούς προορισμούς, ωθώντας προς τα πάνω τις τιμές. Παρά τις αυξήσεις, οι τιμές παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα από αντίστοιχες αγορές του εξωτερικού, προσελκύοντας ενδιαφέρον για τον εντοπισμό ευκαιριών. 

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το β’ τρίμηνο του 2022 είναι ενδεικτικά της παραπάνω τάσης, καθώς οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων κατέγραψαν αύξηση 60% συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2021 φθάνοντας 414,4 εκατ. ευρώ. Και σε επίπεδο εξαμήνου τα κεφάλαια από το εξωτερικό κινήθηκαν ανοδικά κατά 70% στα 788 εκατ. ευρώ από 488 εκατ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Οι εκτιμήσεις ειδικών κάνουν λόγο για νέα ρεκόρ στο δεύτερο εξάμηνο ξεπερνώντας ενδεχομένως και τα επίπεδα του 2019, όπου σημειώθηκε ιστορικό υψηλό με εισροές κεφαλαίων που έφθασαν στα 1,45 δισ. ευρώ.

Στο περιβάλλον αυτό, με το ενδιαφέρον να κινείται κυρίως στις τουριστικές περιοχές, οι τιμές για οικιστικά ακίνητα ήδη σημειώνουν 40% αύξηση συγκριτικά με το 2019. Είναι ενδεικτική η τοποθέτηση του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της Revithis & Partners, κ. Γιάννη Ρεβύθη στο πλαίσιο του συνεδρίου Prodexpo, κατά την οποία σημείωσε πως σε περιοχές όπως Σέριφος, Μήλος, Αντίπαρος, Σχοινούσα, Ίος και Παξοί,  η άνοδος των τιμών μπορεί, ανά περιπτώσεις να φθάνει ακόμα και το 400%. Μάλιστα, όπως είπε, στη Σαντορίνη οι αγοραπωλησίες μέσα στο τρέχον έτος έχουν φθάσει τα 8 εκατ. ευρώ και στη Μύκονο τα 25 εκατ. ευρώ.

Έρευνα του Spitogatos που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο έδειξε πως το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών κινείται κυρίως στην Αθήνα, τις Κυκλάδες και τη Χαλκιδική. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκδήλωση ενδιαφέροντος έχουν οι Γερμανοί υποψήφιοι αγοραστές που αναζητούν κατοικίες έως 170.000 ευρώ σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Ακολουθούν οι επενδυτές από τις ΗΠΑ, που αναζητούν κατοικίες με τιμή έως 350.000 ευρώ στις Κυκλάδες και στην αθηναϊκή Ριβιέρα και την τελευταία θέση της πρώτης τριάδας καλύπτουν αγοραστές από το Ηνωμένο Βασίλειο που ενδιαφέρονται για κατοικίες στα βόρεια και νότια προάστια της Αθήνας και στις Κυκλάδες με τιμή έως 250.000 ευρώ.

Ενδιαφέρον καταγράφεται και από τη Γάλλους για αγορές κατοικιών στις Κυκλάδες και το κέντρο της Αθήνας με αξία έως 260.000 ευρώ. Παράλληλα, από τη βαλκανική αγορά, οι Βούλγαροι αγοραστές αναζητούν φθηνότερα ακίνητα στην Καβάλα και τη Χαλκιδική, ενώ ανοδικά σε ετήσια βάση κινούνται οι αγορές από Ισραηλινούς που ψάχνουν για ακίνητα γύρω στα 215.000 ευρώ στις Κυκλάδες και στην Αθήνα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Eitan Maoz, ιδρυτή και CEO της E.M Global Real Estate Investment, η γεωγραφική εγγύτητα της Eλλάδας με το Ισραήλ και η συναλλαγματική ισοτιμία δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για τους Ισραηλινούς να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Με τα παραπάνω δεδομένα, το παρατηρητήριο τιμών του Spitogatos έχει σημειώσει αύξηση 6,5% για τα ακίνητα σε Αθήνα, Νότια και Βόρεια Προάστια Αττικής, Κυκλάδες, Πειραιά και Θεσσαλονίκη μέσα στο 3ο τρίμηνο του έτους, ενώ τα υψηλότερα ενοίκια έχουν πιάσει το κέντρο της Αθήνας, οι Κυκλάδες, τα Νότια και Βόρεια Προάστια Αττικής και η Κρήτη.  Αναλυτές εξηγούν πως η κίνηση αυτή στην ελληνική αγορά και η άνοδος των τιμών σε μεγαλύτερο επίπεδο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (ενδεικτικά, η αύξηση στις τιμές ενοικίασης διαμορφώνεται στο +6,7%) δικαιολογείται από το γεγονός ότι στην περίπτωση της Ελλάδας οι τιμές έχουν ξεκινήσει από πολύ πιο χαμηλή βάση, σε σύγκριση με άλλες χώρες.  

Ενδεικτική της καλής πορείας της αγοράς είναι η τοποθέτηση του κ. Θεόδωρου Μητράκου, Διευθυντή – Συμβούλου Διοίκησης και πρώην Υποδιοικητή της ΤτΕ στην 23η Prodexpo, που σημείωσε πως η αγορά έχει ήδη καλύψει το 80% των απωλειών της κρίσης χωρίς, ωστόσο, να έχει ήδη φθάσει την αύξηση κατά 50% των τιμών της διεθνούς κτηματαγοράς γεγονός που την καθιστά ακόμα ελκυστική σε επενδυτές από ξένες αγορές. Προέβλεψε, μάλιστα, πως η ανοδική τάση θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα καθώς δεν έχει παρατηρηθεί ύφεση ακόμα και εν μέσω των ισχυρών πιέσεων που δημιούργησε η γεωπολιτική και η ενεργειακή κρίση.

Κάλεσμα νέων ξένων επενδυτών από την κυβέρνηση

Ανοιχτό κάλεσμα σε επενδυτές από αγορές του εξωτερικού έκανε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, σημειώνοντας πως μέσα από τα προγράμματα για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος της χώρας που τρέχει η χώρα δημιουργείται μια νέα αγορά που πρόκειται να τραβήξει το ενδιαφέρον και από το εξωτερικό. 

Μάλιστα, αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα Ανακαινίζω - Εξοικονομώ τόνισε ότι πρόκειται για ένα «εργαλείο πιστεύω θα δουλέψει σε βάθος χρόνου και θα δώσει προσιτές κατοικίες. Με την  κοινωνική αντιπαροχή δημιουργούμε μια νέα αγορά. Καλούμε ξένους επενδυτές να συμμετάσχουν και να αξιοποιήσουν το νέο θεσμικό πλαίσιο. Θέλω όμως να πω πως μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η επανακατοίκηση του κέντρου της Αθήνας, δεν μπορούμε να το αφήσουμε να ερημώσει»

Πεσμένη η εγχώρια κίνηση

Απώλειες έως και 20% της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών έως το 2024 προέβλεψε ο κ. Μητράκος, σημειώνοντας πως αυτό θα πιέσει την εγχώρια ζήτηση, ενώ παράλληλα τα επιτόκια θα κινηθούν, όπως εκτιμά η αγορά, ανοδικά κατά 0,75% το προσεχές διάστημα και 0,5% μέχρι το τέλος του 2023, την ώρα που η άνοδος του πληθωρισμού ήδη επηρεάζει την κτηματαγορά.

Παράλληλα, η κινητικότητα για αγορές και επενδύσεις σε ακίνητα επηρεάζεται από τις αυξήσεις στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύθηκαν χθες, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών παρουσίασε αύξηση 12,4% τον Σεπτέμβριο 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, έναντι αύξησης 5,1% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2021 με το 2020. Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,9% τον Σεπτέμβριο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του Αυγούστου 2022, έναντι αύξησης 0,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών το 2021.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράλι 58% στις τιμές των κατοικιών με κρεσέντο επενδύσεων από ξένους

Η αγορά κατοικιών επούλωσε τις πληγές της κρίσης και απέχει μόλις 7% από τις υψηλές τιμές του 2007. Πλησίασαν τα 3 δισ. οι ξένες επενδύσεις από την αρχή του 2022 έως το γ' τρίμηνο 2023. Πιθανή μια διόρθωση, τονίζει η ΤτΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράλι έως 13% στις τιμές των κατοικιών με ώθηση από ξένους επενδυτές

Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι η άνοδος μπορεί να συνεχιστεί, παρά την πτωτική πορεία στην Ευρώπη. Υποχώρησε το 2022 η αύξηση των στεγαστικών δανείων και η οικοδομική δραστηριότητα στον τομέα των κατοικιών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρνητικό ρεκόρ στην ιδιοκατοίκηση, ράλι στα ενοίκια κατοικιών

Στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, όσο και ήταν και το 2017 εν μέσω κρίσης, έπεσε το ποσοστό ιδιοκατοίκησης το 2021. «Χάθηκαν» πάνω από 80.000 τα ιδιόκτητα σπίτια μέσα σε δύο χρόνια. Εξαιρετικά υψηλές οι τιμές για ενοικίαση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σπεύδουν για αγορά κατοικίας ξένοι που στοχεύουν σε χρυσή βίζα

Στα ύψη το ενδιαφέρον για σπίτια ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ, καθώς από τον επόμενο χρόνο το ελάχιστο όριο θα διπλασιαστεί. Παράγοντες της αγορές προβλέπουν «ξεφούσκωμα» της ζήτησης το 2023. Τι έδειξαν τα στοιχεία του α' 6μήνου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Ποιες είναι οι 12 περιοχές που υπόσχονται «χρυσές» αποδόσεις

«Ξεχασμένες» ή υποβαθμισμένες περιοχές Αθήνας και Πειραιώς μεταμορφώνονται τα επόμενα χρόνια με αναπλάσεις και έργα υποδομών δισεκατομμυρίων, δημιουργώντας ευκαιρίες για όσους επενδύσουν έγκαιρα.
Ακίνητα, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεφεύγουν από τη ζώνη... υποτίμησης οι τιμές κατοικιών στην Ελλάδα

Ως το 41% είχε φτάσει η υποτίμηση των ελληνικών κατοικιών στα χρόνια της κρίσης και πλέον το ποσοστό μειώθηκε χαμηλότερα από 25%. Βελτιώνονται τα ποιοτικά στοιχεία της αγοράς, ζήτηση για μεγαλύτερα ακίνητα.