ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: SOOC

Επ. Ανταγωνισμού: «Πράσινο φως» για τη σύσταση της Hellenic Hydrogen

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε, ότι η αγορά της παραγωγής υδρογόνου στην Ελλάδα είναι υπό διαμόρφωση και οποιεσδήποτε συγκεκριμένες προβλέψεις θα ήταν επισφαλείς.

Την δημιουργία κοινής επιχείρησης της υπό σύσταση εταιρείας με την επωνυμία «Hellenic Hydrogen AE» στο χώρο παραγωγής και προμήθειας πράσινου υδρογόνου από τις εταιρείες Motor Oil και ΔΕΗ ΑΕ ενέκρινε ομόφωνα η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Σύμφωνα με την απόφαση, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε, ότι η αγορά της παραγωγής υδρογόνου στην Ελλάδα είναι υπό διαμόρφωση και οποιεσδήποτε συγκεκριμένες προβλέψεις για τη μελλοντική δομή και λειτουργία της, συμπεριλαμβανομένων των ανταγωνιστικών συνθηκών, θα ήταν, επί του παρόντος, επισφαλείς καθώς και ότι οι ανταγωνιστές της νέας οντότητας κατά πάσα πιθανότητα θα δραστηριοποιηθούν σε αυτήν στο μέλλον και άρα η υπό κρίση συγκέντρωση δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίπτωση σε οριζόντιο επίπεδο στο άμεσο μέλλον. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής: 

«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε ομόφωνα, με την υπ΄αριθ. 797/2022 απόφαση της, κατ’ άρθρο 8 παράγραφο 3 του ν. 3959/2011, την δημιουργία κοινής επιχείρησης, της υπό σύσταση εταιρίας με την επωνυμία «HELLENIC HYDROGEN Α.Ε.» στον χώρο παραγωγής και προμήθειας πράσινου υδρογόνου μέσω της απόκτησης κοινού ελέγχου της από τις εταιρίες με την επωνυμία «ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.» και «ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.».

H υπό εξέταση πράξη αφορά τις σχετικές αγορές του υδρογόνου (παραγωγή και προμήθεια),  την αγορά της παραγωγής/προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά και ειδικά από ΑΠΕ ως αγορά προηγούμενου σταδίου μέσω ηλεκτρόλυσης για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αγορά της διύλισης πετρελαίου ως επόμενου σταδίου ήτοι ως μια τελική χρήση του παραγόμενου πράσινου υδρογόνου. 

Σύμφωνα με την απόφαση ,η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε, ότι η αγορά της παραγωγής υδρογόνου στην Ελλάδα είναι υπό διαμόρφωση και οποιεσδήποτε συγκεκριμένες προβλέψεις για τη μελλοντική δομή και λειτουργία της, συμπεριλαμβανομένων των ανταγωνιστικών συνθηκών, θα ήταν, επί του παρόντος, επισφαλείς καθώς και ότι οι ανταγωνιστές της νέας οντότητας κατά πάσα πιθανότητα θα δραστηριοποιηθούν σε αυτήν στο μέλλον και άρα η υπό κρίση συγκέντρωση δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίπτωση σε οριζόντιο επίπεδο στο άμεσο μέλλον. 

Σε κάθετο επίπεδο δεν φαίνεται να υφίσταται ικανότητα και κίνητρο αποκλεισμού: (α) των ανταγωνιστών της μητρικής ΔΕΗ στην αγορά παραγωγής και χονδρικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (κυρίως από ΑΠΕ) από την πρόσβασή τους σε πελάτες ούτε β) των ανταγωνιστών της Εταιρίας - Στόχου στην αγορά παραγωγής υδρογόνου από την πρόσβασή τους σε εισροές. Επίσης δεν υφίσταται ικανότητα ή κίνητρο αποκλεισμού σε κάθετο επίπεδο: (γ) των ανταγωνιστών της Εταιρίας – Στόχου στην αγορά παραγωγής υδρογόνου από την πρόσβασή τους σε πελάτες ούτε δ) των ανταγωνιστών της μητρικής ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ στην αγορά διύλισης και των ανταγωνιστών της μητρικής ΔΕΗ στην αγορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από την πρόσβασή τους σε εισροές

Άρα με την ως άνω Απόφαση της η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε παρότι η εν λόγω συγκέντρωση εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 6 ν. 3959/2011,δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού, στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμο 316.798 ευρώ σε 4 εταιρείες για νόθευση διαγωνισμών ΔΕΗ και ΟΤΕ

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού οι εταιρείες που συμμετείχαν σε διαγωνισμούς ιδίως της ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ και του ΟΤΕ εμπλέκονται σε επιχείρηση τεχνητής διαμόρφωσης των προσφορών. Γιατί μειώθηκε το πρόστιμο τους.