ΓΔ: 1273.48 0.25% Τζίρος: 70.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
Φώτο: Shutterstock

Ποιοι θα γλιτώσουν το.... πέναλτι για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Όσοι επιχειρηματίες είχαν οριακές αποκλίσεις στην απασχόληση ή μικρές τυπικές παραβάσεις δεν θα επιστρέψουν εφάπαξ και εντόκως τα ποσά. Έτοιμο για διορθωτικές κινήσεις το υπουργείο Οικονομικών.

Την ακύρωση των σημειωμάτων για την εφάπαξ και έντοκη επιστροφή ολόκληρου του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής για περιπτώσεις επαγγελματιών και επιχειρήσεων με «τυπικές» παραβάσεις τη ρήτρας για την απασχόληση εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών μετά τις έντονες αντιδράσεις από φορολογούμενους που κάνουν λόγο για άδικες χρεώσεις από προβλήματα στο σύστημα και εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου.      

Πηγές του υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι εφόσον διαπιστωθούν οριακές παραβάσεις στον όρο των «φθηνών» δανείων για τις θέσεις εργασίας θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις για την απαλλαγή των υπόχρεων από την επιστροφή των ενισχύσεων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ως παράδειγμα περιπτώσεις που ο μέσος όρος απασχόλησης που ορίζει ο νόμος ήταν κατά τη χρονική περίοδο αναφοράς 4,95 αντί για 5 ή η πρόσληψη έγινε στις 4 του μήνα και αντί την 1η του μηνός.

Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί μια ακόμη ευκαιρία στις επιχειρήσεις να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά ή και να υπάρξει παράταση της προθεσμίας πληρωμής της οφειλής της επιστρεπτέας, αλλά απορρίπτεται η υποβολή ενστάσεων από τους δικαιούχους που έχουν κληθεί να επιστρέψουν την επιστρεπτέα προκαταβολή

Αρμόδια στελέχη τονίζουν ότι ο στόχος της προστασίας των θέσεων εργασίας με την επιστρεπτέα προκαταβολή επετεύχθη και διευκρινίζουν ότι δεν θα υπάρξει επιείκεια για περιπτώσεις «κραυγαλέας» καταστρατήγησης του νόμου όπως:

  • μη τήρηση της ρήτρας διατήρησης των θέσεων απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα,
  • μη υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών,
  • μη υποβολή του Ε3 μαζί με τη φορολογική δήλωση το 2019,
  • μη υποβολή του Ε3 με τη φορολογική δήλωση για το 2020,
  • αναδρομική διακοπή εργασιών.  

Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ απέστειλε την περασμένη εβδομάδα 18.000 ειδοποιήσεις σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή ζητώντας να επιστρέψουν εφάπαξ και εντόκως ολόκληρο το ποσό της ενίσχυσης έως τις 30 Νοεμβρίου 2022, με το συνολικό ποσό της επιστροφής να υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, καθώς από τους ελέγχους προέκυψε ότι δεν τήρησαν τους προβλεπόμενους από τον νόμο όρους και κυρίως τη ρήτρα για τη διατήρηση του προσωπικού.

Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς είναι άμεσα απαιτητό το σύνολο της ενίσχυσης σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της επιχείρησης διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων, η υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης, η υποβολή ψευδών στοιχείων, ή η μη υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών σύμφωνα με τα όρια μεγέθους που δηλώθηκαν στην αίτηση χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής, εντός της προθεσμίας. Παράλληλα εφόσον η επιχείρηση έλαβε μεγαλύτερο ποσό ενίσχυσης από αυτό που δικαιούνταν θα κληθεί να επιστρέψει στο κράτος το υπερβάλλον ποσό προσαυξημένο με το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιδιωτική εταιρεία θα ελέγξει τις ενστάσεις για επιστρεπτέα προκαταβολή

Τεχνική υποστήριξη από εταιρεία του ιδιωτικού τομέα ζήτησε το υπ. Οικονομικών για να διεκπεραιώσει τις 17.000 ενστάσεις από επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να επιστρέψουν στο ακέραιο και έντοκα την ενίσχυση.
xrimata, money, metrita, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα παράταση ως το τέλος Οκτωβρίου για τις ενστάσεις της επιστρεπτέας

Με κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, η διαδικασία επανελέγχου των αιτήσεων από την αρμόδια επιτροπή θα ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου, προκειμένου να αποφανθεί ποιοι δικαιούνται την επιστρεπτέα προκαταβολή.
money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστερούν οι αποφάσεις για «ποινές» για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Δεν ολοκληρώθηκε, όπως προβλεπόταν, στις 28 Φεβρουαρίου η επανεξέταση των ενστάσεων από επιχειρήσεις που είχε κριθεί ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στο σύνολό της την ενίσχυση, επειδή δεν πληρούσαν τα κριτήρια.
xrimata, money, metrita, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χιλιάδες επιχειρήσεις στη... γραμμή του πέναλτι για την επιστρεπτέα

Ακόμη δεν έχει εκδοθεί ο «λογαριασμός» από την ΑΑΔΕ, ενώ παραμένει η απειλή επιστροφής της ενίσχυσης από μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει νέα διορθωτική ρύθμιση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δίνουν πίσω με τόκο την επιστρεπτέα προκαταβολή χιλιάδες επιχειρήσεις

Αναστάτωση μετά τις 20.000 ειδοποιήσεις από την ΑΑΔΕ σε εταιρείες και επαγγελματίες που δεν κράτησαν σταθερό τον αριθμό εργαζομένων ή δεν υπέβαλαν δηλώσεις για τα έτη 2019 - 2020. Δεν αυξάνεται, πάντως, το επιτόκιο για τα χρέη στο Δημόσιο.