ΓΔ: 922.42 1.11% Τζίρος: 82.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
photovoltaika
Πηγή: Shutterstock

Με εισοδηματικά κριτήρια το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στέγης

Η κυβέρνηση προκρίνει τα εισοδηματικά κριτήρια και όχι την προτεραιοποίηση με βάση τον χρόνο υποβολής των αιτήσεων, ενώ προσανατολίζεται σε αύξηση του προϋπολογισμού των προγραμμάτων από 460 σε 700 εκατ. ευρώ.

Με εισοδηματικά κριτήρια θα γίνει η προτεραιοποίηση ένταξης στο πρόγραμμα εγκατάστασης των 250.000 φωτοβολταϊκών έως 10 KV με επιδότηση 60% στις στέγες νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών. Παράλληλα, το αυξημένο ενδιαφέρον για σχετικές επενδύσεις δείχνει ότι οδηγεί σε σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στέγης μέσα στο επόμενο έτος.

Με τον οδηγό του πολυαναμενόμενου προγράμματος που θα «γεμίσει» τις στέγες 100.000 κατοικιών, 75.000 επιχειρήσεων και 75.000 στέγες αγροτικών εκμεταλλεύσεων να αναμένεται έως το τέλος του μήνα, οι πληροφορίες λένε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατασταλάζει στην ιδέα να προτιμηθούν τελικά τα εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη των ενδιαφερόμενων στο πρόγραμμα έναντι της χρονικής προτεραιοποίησης στην υποβολή των αιτήσεων.

Πρόκειται για δύο επιλογές που παρουσιάζουν πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα, όπως έχει φανεί από αντίστοιχα παλαιότερα προγράμματα. Αφενός η αξιολόγηση βάσει εισοδηματικών κριτηρίων αφήνει το περιθώριο για μεγαλύτερη διάχυση των επιδοτήσεων σε πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες. Από την άλλη, η πορεία του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» όπου προτιμήθηκε το συγκεκριμένο μοντέλο πρόσφατα, έδειξε ότι, παρά το μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρξε, πολλοί ήταν εκείνοι που δυσκολεύθηκαν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα χρήματα – πέραν της επιδότησης - και να ολοκληρώσουν τις αγορές τους.

Αυτός είναι ένας κίνδυνος που αποφεύγεται με την ένταξη βάσει της χρονικής προτεραιότητας υποβολής των αιτήσεων. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση έχουν παρουσιαστεί προβλήματα σε παλαιότερα προγράμματα «Εξοικονομώ», που λόγω του μεγάλου όγκου ταυτόχρονων αιτήσεων η ηλεκτρονική πλατφόρμα «έπεφτε». Επιπλέον, με την αξιολόγηση των αιτήσεων να γίνεται βάσει της ταχύτητας συμπλήρωσης και υποβολής της αίτησης υπήρχαν αναφορές για «έξυπνα προγράμματα» που μπορούσαν να υποβάλουν ταυτόχρονα αιτήσεις μεταβάλλοντας το τελικό αποτέλεσμα.

Οι λεπτομέρειες για το νέο πρόγραμμα επιδότησης των φωτοβολταϊκών στέγης, που θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του επόμενου έτους, θα γίνουν γνωστές με τη δημοσίευση του οδηγού του προγράμματος που θα προβλέπει επιδοτήσεις δύο ταχυτήτων για τα φωτοβολταϊκά συστήματα στέγης, φέρνοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των νοικοκυριών τα φωτοβολταϊκά συστήματα που συνδυάζουν και την αποθήκευση με συσσωρευτές (μπαταρίες), για τα οποία το ποσοστό της επιδότησης θα είναι διπλάσιο, φθάνοντας στο 60%, έναντι του 30% επιδότησης που θα δοθεί για τα απλά φωτοβολταϊκά.

Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως με την εισαγωγή της αποθήκευσης στο πρόγραμμα ενδεχομένως οι αρχικοί υπολογισμοί για το πρόγραμμα να κριθούν μικροί σε σχέση με το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί από τα νοικοκυριά, ιδιαίτερα αν παρατηρηθεί στροφή στα συστήματα που συνδυάζουν παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας καθώς οι μπαταρίες ανεβάζουν σημαντικά το κόστος της συνολικής επένδυσης. 

Σε κάθε περίπτωση, πέραν του παραπάνω προγράμματος, στην κυβέρνηση φαίνεται πως προσανατολίζονται σε σημαντική αύξηση των ποσών που θα διατεθούν σε επιδοτήσεις για την αύξηση του ποσοστού αυτοπαραγωγής στη χώρα. Όπως φάνηκε από το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023, το δημοσιονομικό κόστος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις φαίνεται πως θα φτάσει στα 700 εκατ. ευρώ για το επόμενο έτος.

Έτσι, φαίνεται πως ο προϋπολογισμός για τα τρία προγράμματα με στόχο την αύξηση της αυτοπαραγωγής θα αυξηθεί σημαντικά από τα 460 εκατ. ευρώ που υπολογίζονταν έως σήμερα. Το ποσό αυτό προκύπτει εκτός του παραπάνω προγράμματος που έχει αρχικό προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, από την παροχή 160 εκατ. για φωτοβολταϊκά αυτοπαραγωγής σε επιχειρήσεις και άλλων 100 εκατ. ευρώ σε ενεργειακές κοινότητες των δήμων προκειμένου να μειώσουν το κόστος της ενεργειακής κατανάλωσης του δήμου και να στηρίξουν ευάλωτους καταναλωτές

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρά φωτοβολταϊκά με χρυσή απόδοση: Απόσβεση ακόμη και σε τρία χρόνια

Οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί ρεύματος στρέφουν τους καταναλωτές στα φωτοβολταϊκά στέγης. Επιδότηση 30% έως 60% από το νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ. Πόσο κοστίζουν, πόσο μειώνουν τη δαπάνη για το ρεύμα και ποιοι είναι οι χρόνοι απόσβεσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αιτήσεις από τον Ιανουάριο για 250.000 φωτοβολταϊκά με επιδότηση 60%

Επιταχύνει τον βηματισμό της η κυβέρνηση στα προγράμματα για φωτοβολταϊκά στέγης, με στόχο ενεργοποίηση στις αρχές του έτους. Άδειες με συνοπτικές διαδικασίες σε ένα μήνα φέρνει ο νέος κανονισμός που προτείνει η Κομισιόν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε και πώς θα γίνουν υποχρεωτικά τα φωτοβολταϊκά στις στέγες

Στόχος της νέας πολιτικής στην Ευρώπη, να παράγει κάθε κτήριο ενέργεια από τον ήλιο. Ποιες προθεσμίες δίνει η Κομισιόν. Υποχρεωτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα νέα κτήρια της Ελλάδας από το 2023.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά στέγης θα αρχίσει από τον Φεβρουάριο

Αναμένεται άμεσα η δημοσίευση της υπουργικής απόφασης, σταθερή η τιμή πώλησης του ρεύματος για συμβάσεις 20ετίας. Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν μόνο φυσικά πρόσωπα. Πόσο μειώνει τον λογαριασμό ρεύματος το net metering.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο ορόσημο για τα φωτοβολταϊκά στέγης: Το α' τρίμηνο 2022 η απόφαση

Τον Φεβρουάριο, το νωρίτερο, μετατίθεται η δημοσίευση της κρίσιμης απόφασης του υπουργού Ενέργειας για τους όρους που θα επιτρέψουν σε καταναλωτές ρεύματος να γίνουν παραγωγοί. Πότε και ποιους συμφέρει.
Fotovoltaika, Ananeosimes Phges Energeias, APE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς τα φωτοβολταϊκά έγιναν πιο φθηνή πηγή ενέργειας από τα αιολικά

Το κόστος κατασκευής των φωτοβολταϊκών έχει μειωθεί τη δεκαετία 2009 - 2019 κατά 82%, ενώ των αιολικών κατά 39%. Η αδυναμία των αιολικών να μπουν στον τελευταίο διαγωνισμό της ΡΑΕ και το σχέδιο για ποσόστωση 30%.