ΓΔ: 1375.67 -0.39% Τζίρος: 24.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:05:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
apolignitopoisi-lignitis-ependyseis
Φώτο: Shutterstock

Κυρίαρχες οι ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, έμεινε στο περιθώριο ο λιγνίτης

Στο 10μηνο του 2022, για πρώτη φορά η παραγωγή ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ήταν μεγαλύτερη από την παραγωγή από φυσικό αέριο και λιγνίτη. Καθυστερήσεις στο σχέδιο για αύξηση της παραγωγής λιγνίτη.

Δυναμικά μπροστά βγαίνουν οι ΑΠΕ στην εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος αφήνοντας για πρώτη φορά πίσω φυσικό αέριο και λιγνίτη. «Παγωμένο» παραμένει το σχέδιο αύξησης της συμμετοχής του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή, που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση την περασμένη άνοιξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ που παρουσίασε η δεξαμενή σκέψης Green Tank, τους πρώτους 10 μήνες του έτους οι ΑΠΕ μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα ορυκτά καύσιμα στην ηλεκτροπαραγωγή στο διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας (20.186 GWh έναντι 19.859 GWh). Έτσι, ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά κάλυψαν το 47,1% της ζήτησης αυξάνοντας το μερίδιο τους μέσα στη διάρκεια του τελευταίου έτους κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Το ορυκτό αέριο κάλυψε το 35,4% της ζήτησης – ποσοστό σημαντικά μικρότερο από αυτό της προηγούμενης χρονιάς – ενώ ο λιγνίτης παρέμεινε στα επίπεδα των 2 προηγούμενων ετών. Τέλος, οι καθαρές εισαγωγές κάλυψαν μόλις το 6.6% της ζήτησης της χώρας – το μικρότερο μερίδιο από το 2013.

the green tank

 

Πιο αναλυτικά, πρώτη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στους πρώτους 10 μήνες του 2022, οι ΑΠΕ (16689 GWh) – χωρίς τα μεγάλα υδροηλεκτρικά – οι οποίες άφησαν το ορυκτό αέριο (15.193 GWh) στη δεύτερη θέση με εμφανώς πτωτικές τάσεις, ενώ ακολούθησαν ο λιγνίτης (4666 GWh), τα μεγάλα υδροηλεκτρικά (3.498 GWh) και τέλος οι καθαρές εισαγωγές με 2.834 GWh.

Αν και μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2022 τα ορυκτά καύσιμα προηγούνταν αθροιστικά, η υψηλή παραγωγή από ΑΠΕ τον Οκτώβριο σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τον ίδιο μήνα, τις υψηλές τιμές προμήθειας αερίου και άλλες παραμέτρους οικονομικής φύσης, αντέστρεψαν την τάση, οδηγώντας σε μεγάλη μείωση την ενέργεια που παράγεται από ορυκτό αέριο και λιγνίτη (-58% και -23% αντίστοιχα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021).

Οι ΑΠΕ -χωρίς τα μεγάλα υδροηλεκτρικά - πέτυχαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κατά 18,4% τους πρώτους 10 μήνες του 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Αντίθετα, το ορυκτό αέριο σημείωσε σημαντική ποσοστιαία μείωση κατά 11.5% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021, αλλά παρέμεινε οριακά σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά του 2020.

Στην περίπτωση του λιγνίτη, είχαμε οριακή άνοδο κατά 2% ή μόλις 93 GWh στο διάστημα αυτό. Η μεγάλη αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο μείγμα έδωσαν έναν «αέρα» στο πρόγραμμα αύξησης της συμμετοχής του λιγνίτη στο μείγμα για να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας ενόψει του χειμώνα που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση την περασμένη άνοιξη. Υπενθυμίζεται, ότι, στις αρχές του Απριλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει πως θα διευρυνόταν η λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ, προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή με δεδομένη την μείωση του φυσικού αερίου. Στο σχέδιο αυτό προβλεπόταν ότι όλες οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα μπουν σε λειτουργία για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ήταν η αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη την επόμενη διετία, με αύξηση της εξόρυξης κατά 50%, ώστε να μειωθεί βραχυπρόθεσμα η εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Προκειμένου να υπάρξει αύξηση της παραγωγής ενέργειας, η νέα, σύγχρονη μονάδα της ΔΕΗ, Πτολεμαΐδα 5 θα λειτουργήσει ως λιγνιτική μέχρι το 2028, ενώ αν χρειάζεται θα μείνουν ανοικτές για μεγαλύτερο διάστημα και οι παλιότερες λιγνιτικές μονάδες του Αγίου Δημητρίου 5 και της Μελίτης.

Όπως σημειώνει στο BD ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης το πρόγραμμα αυτό για την αύξηση των εξορύξεων του λιγνίτη έχει «παγώσει» καθώς δεν έχουν υπάρξει κινήσεις για την αύξηση του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού και την διάθεση των μηχανημάτων που χρειάζεται. Όπως επισημαίνει, τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει 4.500 εργαζόμενοι στην παραγωγή και εξόρυξη λιγνίτη και υπογραμμίζει πως δεν έχει υπάρξει καμία κινητικότητα για αύξηση του προσωπικού. Παράλληλα, με την άφιξη του χειμώνη στην ουσία μπαίνει σε παύση η όποια εξορυξτική διαδικασία στην Β. Ελλάδα, ενώ, όπως σημειώνει οι μόνες μονάδες της ΔΕΗ που λειτουργούν είναι εκείνες που συνδέονται με την τηλεθέρμανση στη Β. Ελλάδα.

Στο πλαίσιο των σχεδιασμών της κυβέρνησης για την άνοδο της συμμετοχής του λιγνίτη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης είχε παρουσιάσει σε σύσκεψη στου Μαξίμου το πλάνο για τον διπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής της εταιρείας στις 10 τεραβατώρες. Για να συμβεί αυτό η ΔΕΗ είχε ζητήσει την κατά προτεραιότητα ένταξη των λιγνιτικών μονάδων στον ημερήσιο προγραμματισμό για την κάλυψη του φορτίου, δεδομένων των τεχνικών τους χαρακτηριστικών που δεν επιτρέπουν την συνεχή αυξομείωση της παραγωγής τους, τη διασφάλιση επαρκούς χρονικού ορίζοντα ώστε να αποπληρωθούν οι επενδύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ που θα απαιτηθούν για την εντατική εκμετάλλευση των υφιστάμενων λιγνιτωρυχείων και τη διάνοιξη νέων.

Σε επιστολή του κ. Στάσση προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τον Σεπτέμβριο σημειωνόταν πως ο προγραμματισμός για τις εξορύξεις για το διάστημα Ιούλιος 2022 - Ιούνιος 2023 έχει «πέσει έξω». Ο επικεφαλής της ΔΕΗ σημειώνει πως θα πρέπει μέσα στο α’ τρίμηνο υλοποίησης του προγράμματος, οι εξορύξεις να αγγίξουν τους 1,15 εκατ. τόνους σε μηνιαία βάση. Άφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο η παραγωγή να αυξηθεί στα 1,4 εκατ. τόνους τον μήνα τον χειμώνα και να φτάσει τα 1,8 εκατ. στα τέλη του 12μήνου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο κίνδυνος για μπλακάουτ και ο αγώνας για... ψαλίδισμα των Ανανεώσιμων

Οι Διαχειριστές αναγκάζονται να «κόβουν» παραγωγή από ΑΠΕ για να λειτουργούν θερμικές μονάδες και να αποτρέπεται ο κίνδυνος μπλακάουτ, επειδή στη χώρα έχει αυξηθεί θεαματικά η ισχύς τους, αλλά με ελάχιστες επενδύσεις στην αποθήκευση.
fotovoltaika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μυστικά του προγράμματος για επιδότηση έως 16.000 ευρώ σε φωτοβολταϊκά

Με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης με συστήματα αποθήκευσης, η εξοικονόμηση στο ρεύμα μπορεί να φτάσει τα 3.000 ευρώ ετησίως. Η κλίμακα των ενισχύσεων και ο αγώνας δρόμου που πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι.
lignitis-dei-apolignitopoiisi-ilektriko-energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σβήνει» ο λιγνίτης, από φυσικό αέριο και ΑΠΕ το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας

Στην πρώτη θέση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2020 το φυσικό αέριο με τις ΑΠΕ να κερδίζουν όλο και περισσότερο «χώρο» και ο λιγνίτης να διατηρεί μόλις ένα 11% από τη συνολική παραγόμενη ενέργεια.