ΓΔ: 1406.91 -0.47% Τζίρος: 131.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ELPE_Siamisis
Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Α. Σιάμισιης. Στο φόντο το νέο λογότυπο του ομίλου. Πηγή: ΕΛΠΕ.

Α. Σιαμίσιης: Ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες για έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη

Ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy ανέφερε ότι οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Θετική εξέλιξη αποτελεί η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Η φορολόγηση των υπερεσόδων θα έχει επιπτώσεις στο μέρισμα.

Ενδιαφέρον από ξένες πετρελαϊκές εταιρείες, μικρές και μεγάλες για συμμετοχή στις έρευνες και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα θαλάσσια "μπλοκ" του Ιουνίου και της Κρήτης καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, ενώ οι σεισμικές έρευνες σε όλες τις περιοχές που έχουν παραχωρηθεί προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Ήδη ολοκληρώθηκαν στα "οικόπεδα" 2 και Ιόνιο της Δυτικής Ελλάδας, ξεκινούν στον Κυπαρισσιακό κόλπο και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο στην Κρήτη.

Αυτά ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης σε εκδήλωση της εταιρείας, ενώ σε ερώτηση για την προσφυγή περιβαλοντικών οργανώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των περιβαλοντικών όρων που διέπουν τις σεισμικές έρευνες στην Κρήτη, τόνισε πως εφόσον προκύψει ανάγκη προσαρμογής, θα υλοποιηθεί. Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών θα απαιτηθεί διάστημα 12-18 μηνών για την ερμηνεία των δεδομένων από την οποία θα εξαρτηθεί η απόφαση για πραγματοποίηση ή μη ερευνητικής γεώτρησης.

Σχετικά με την απόφαση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου έκανε λόγο για θετική εξέλιξη, ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση ως προς τη δυνατότητα εφοδιασμού από εναλλακτικές πηγές σε σχέση με πολλές χώρες του ευρωπαϊκού βορρά.

Εξάλλου, σε σχέση με τη φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι θα έχει επιπτώσεις στο μέρισμα και τον ρυθμό επιτάχυνσης των επενδύσεων "αλλά δεν θα μας σκοτώσει", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, όταν η κοινωνία ταλαιπωρείται δεν μπορείς να αδιαφορείς. Η Helleniq Energy έχει συνεισφέρει επιπλέον με την έκπτωση στο πετρέλαιο θέρμανσης και τη δωρεάν διάθεση σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, δράσεις που αποτιμώνται στα 50-60 εκατ. ευρώ», τόνισε.

Το ακριβές ποσό της φορολογίας θα προσδιορισθεί στο τέλος του έτους, με το κλείσιμο του ισολογισμού για το 2022 και θα καταβληθεί με τον φόρο εισοδήματος το 2023. Αναμένεται να κυμανθεί στα 650 εκατ. ευρώ, ποσό που κατανέμεται περίπου εξίσου μεταξύ των δυο διυλιστικών ομίλων. Με το ποσό αυτό, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα επιδότησης με ποσοστό 10% των δαπανών νοικοκυριών στα σούπερ μάρκετ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

petrelaio-ydrogonanthrakes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της έρευνας για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο

Όπως αναφέρει η ΕΔΕΥΕΠ, το ελάχιστο πρόγραμμα εργασιών ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και τήρηση αυστηρότατων περιβαλλοντικών μέτρων, ενώ υπερκαλύφθηκε η ελάχιστη δαπάνη που προβλέπεται από την σύμβαση, ύψους 7,2 εκ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνης Στεφάτος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ταχύτητα και ποιότητα των σεισμικών ερευνών και επισημαίνει ότι μετά την αξιολόγηση των δεδομένων θα υπάρξουν αποφάσεις για ερευνητικές γεωτρήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΔΕΥΕΠ: Ως 3,5 δισ. βαρέλια οι δυνητικοί πόροι υδρογονανθράκων στη χώρα μας

Ο όρος «δυνητικοί πόροι» (2C resources), όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, αναφέρεται σε συμπεράσματα που προκύπτουν με βάση τα γεωλογικά χαρακτηριστικά και τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.
petrelaio-ydrogonanthrakes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υδρογονάνθρακες: Τι μπορεί να κερδίσει η Ελλάδα από την εκμετάλλευσή τους

Σημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη μπορεί να αποδώσει η εκμετάλλευση των εγχώριων κοιτασμάτων, με την προϋπόθεση φυσικά ότι αυτά θα εντοπισθούν και θα είναι εκμεταλλεύσιμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνες για φυσικό αέριο: Σε Ιωάννινα και Πρίνο το ενδιαφέρον

Οι εξελίξεις πυκνώνουν μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, τον περασμένο Απρίλιο σε σύσκεψη στα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) για επιτάχυνση των ερευνών.