ΓΔ: 1015.48 1.14% Τζίρος: 74.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Αρχές 2025 τα γεωτρύπανα στην Κρήτη, πρόοδος στις έρευνες στα Ιωάννινα

Εντός Φεβρουαρίου τελειώνουν οι σεισμικές έρευνες στην Κρήτη, ενώ τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η περιβαλλοντική μελέτη για τα Ιωάννινα. Ανοικτή η κυβέρνηση σε προτάσεις για είσοδο και νέων επενδυτών στις έρευνες για φυσικό αέριο.

Ανεβάζουν στροφές οι έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα με τις εξελίξεις να «τρέχουν» τόσο στην Κρήτη, όσο και στα Ιωάννινα. Εντός του Φεβρουαρίου πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης ενώ σε δημόσια διαβούλευση από την περιφέρεια Ηπείρου τέθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το οικόπεδο στα Ιωάννινα της Energean.

«Οι σεισμικές έρευνες στην Κρήτη αναμένεται να τελειώσουν εντός του Φεβρουαρίου», σημείωναν χθες υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο περιθώριο εκδήλωσης της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) για τη νέα εταιρική ταυτότητα που ενσωματώνει και τους νέους ρόλους που αναλαμβάνει η εταιρεία, αναφορικά με την προώθηση και την επίβλεψη έργων υπεράκτιων αιολικών αλλά και για την υπόγεια αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι έρευνες στην Κρήτη που εκτελούν αυτήν την περίοδο η κοινοπραξία ExxonMobil - HELLENiQ Energy (η πλειοψηφία των δικαιωμάτων έρευνας ανήκει στην ExxonMobil η οποία, ύστερα από την αποχώρηση της γαλλικής ΤotalEnergies, ελέγχει το 70% των δικαιωμάτων ενώ το υπόλοιπο 30% ανήκει στη HelleniQ Energy) έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας και υψηλές προσδοκίες για την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων που θα μπορούσαν να καλύψουν το ενεργειακό κενό της Ευρώπης εάν διακοπούν εντελώς οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία και επιδιωχθεί η κάλυψη τους και από άλλες ενεργειακές πηγές.

Ενδεικτικά, υπενθυμίζεται ότι σε σχετική μελέτη που είχε δημοσιευθεί στα τέλη του 2022, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) εκτιμούσε ότι  η Ευρώπη θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα έλλειμμα έως και 30 δισ. κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου κατά τη θερινή περίοδο της χαμηλότερης ζήτησης, που είναι, εντούτοις, ζωτικής σημασίας για την αναπλήρωση των χώρων αποθήκευσης φυσικού αερίου το 2023.  

Υπογραμμίζοντας τη θετική πορεία του προγράμματος των ερευνών της χώρας, ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΕΠ, κ. Ρίκαρντ Σκούφιας σημείωσε πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να ολοκληρώσει 7 έρευνες σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, επίτευγμα που, όπως είπε, αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ αλλά και επισφράγιση της αποφασιστικότητας που υπάρχει σήμερα στην προώθηση των ερευνών. Ειδικά, εάν κανείς αναλογιστεί ότι μέσα στην περασμένη δεκαετία είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 2 έρευνες.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τις έρευνες στην Κρήτη, τα πρώτα ευρήματα φαίνονται ενθαρρυντικά ενώ, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν σε βάθος το ζήτημα, ενδέχεται η κοινοπραξία να ακολουθήσει το μοντέλο ερευνών της Κύπρου χωρίς να πραγματοποιήσει τρισδιάστατες έρευνες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στις αρχές του 2025 τοποθετείται η πρώτη γεώτρηση στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, αυξημένο φαίνεται πως είναι το ενδιαφέρον και άλλων ξένων επενδυτών για συμμετοχή στις έρευνες στις παραχωρήσεις, όχι μόνο της Κρήτης αλλά και του Ιονίου, με κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν πως «η χώρα είναι ανοιχτή στην έλευση και άλλων επενδυτών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

petrelaio-ydrogonanthrakes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιβαλλοντικές άδειες με fast track σε έρευνες για φυσικό αέριο

Η αναφορά Μητσοτάκη σε αναβάθμιση των ερευνών σε έργα εθνικής σημασίας γεννά προσδοκίες για ένταξή τους στον νόμο για τις επενδύσεις fast track. Ποιο είναι το νέο χρονοδιάγραμμα των ερευνών σε έξι περιοχές της χώρας.
desfa_revithousa
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πυρετός» εισαγωγών LNG το 2022, πάνω από 50% ήλθε από τις ΗΠΑ

Αλλαγή σκηνικού στο φυσικό αέριο μετά τον πόλεμο: Η Ρεβυθούσα κάλυψε το 44% των εισαγωγών με LNG και πάνω από 50% των προμηθειών υγροποιημένου αερίου προήλθε από τις ΗΠΑ. Μείωση 19% στην εγχώρια κατανάλωση.
fysiko aerio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς νίκησε η Ευρώπη το Κρεμλίνο στον πόλεμο για το φυσικό αέριο

Όπως τονίζει ο οίκος Moody's, η Ευρώπη κατάφερε να «γυρίσει το παιχνίδι» αυξάνοντας σημαντικά τις εισαγωγές LNG κυρίως από τις ΗΠΑ. Αν δεν υπάρξει σοβαρή κακοκαιρία, δεν θα χρειαστούν ακραία μέτρα αυτόν τον χειμώνα.