ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Epitokia, Rates
Φωτο: Shutterstock

Οι νέες αυξήσεις στα επιτόκια Fed και ΕΚΤ και οι προβλέψεις για το 2023

Κατά 0,25% αναμένεται να αυξηθεί αύριο το αμερικανικό επιτόκιο, ενώ η ΕΚΤ προβλέπεται να προχωρήσει σε μια αύξηση κατά μισή μονάδα. Πλησιάζει το τέλος του κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι οι Fed και ΕΚΤ θα προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις επιτοκίων εντός της τρέχουσας εβδομάδας, με τη βασική διαφορά ότι για τη μεν πρώτη εκτιμούν ότι θα είναι 0,25% ενώ για τη δεύτερη κατά 0,50%. 

Το ερωτηματικό και στις δύο περιπτώσεις είναι οι επόμενες κινήσεις τους και κατά πόσο θα επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι βλέπουν τα αμερικανικά επιτόκια να κινούνται μεταξύ 5% και 5,25% έως το τέλος του α’ εξαμήνου και για το βασικό ευρωπαϊκό επιτόκιο εκτιμούν ότι θα φθάσει στο 3,50%. 

Επιπρόσθετα, όλα δείχνουν ότι το σήμα για «πάγωμα» των αυξήσεων και πιθανή στροφή σε μειώσεις θα αργήσει αρκετά, ενώ ιδιαίτερα στην περίπτωση της ΕΚΤ, η οποία δεν αναμένει ο πληθωρισμός να υποχωρήσει χαμηλότερα του 2% μέχρι το 2025, μία τέτοια στροφή εκτιμάται ότι θα χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερο διάστημα. 

Οι αυξήσεις επιτοκίων από BoE, Fed και ΕΚΤ το 2022

 

Fed: Ενδείξεις χαλάρωσης της επιθετικότητας 

Όπως αναφέρεται σε πληθώρα εκθέσεων, έχοντας αυξήσει το εύρος των επιτοκίων της κατά 425 μονάδες, με αυξήσεις κατά 75 και 50 μονάδες βάσης, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι έτοιμη να καταστεί λιγότερο επιθετική. 

Ενώ ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο και η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομία ανταποκρίνεται στην αυστηρότερη νομισματική πολιτική και η Fed θα λάβει υπόψη της τους φόβους ότι η πολύ σκληρή και γρήγορη αύξηση των επιτοκίων ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε ύφεση πιο βαθιά από αυτή που η ίδια στοχεύει. 

Σύμφωνα με την ΙNG, η Fed θα δώσει σήμα ότι θα υπάρξει μία ακόμη αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο, αλλά από εκεί και μετά θα σταματήσει αυτήν την πολιτική. 

ΕΚΤ: Κλειδί και το πρόγραμμα ποσοτικής σύσφιξης

Σε αντίθεση με τη Fed η ΕΚΤ έχει να αντιμετωπίσει ένα διαφορετικό τύπο πληθωρισμού, ενώ το πρόγραμμα μείωσης του ισολογισμού, περαιτέρω λεπτομέρειες για το οποίο θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο για τον περιορισμό του. Μέχρι τώρα έχει ανακοινωθεί μόνο ότι η μείωση των τοποθετήσεων σε ομόλογα θα αρχίσει τον Μάρτιο με ρυθμό 15 δισ. ευρώ τον μήνα.

«Θα ακούσουμε πολύ προσεκτικά τι θα ειπωθεί σχετικά με τις μελλοντικές κινήσεις των επιτοκίων, αν θα είναι το ίδιο επιθετικές ή ακόμη πιο επιθετικές σε σχέση με τον Δεκέμβριο -ή αν ο τόνος μαλακώσει λίγο», σημειώνει σε έκθεσή της η UBS, η οποία εκτιμά ότι πέραν της αύξησης στις 2/2 ο κύκλος τους θα κλείσει τον Μάιο, με συνολικά δύο αυξήσεις επιτοκίων έως τότε. 

Αφού σταμάτησε το forward guidance το περασμένο καλοκαίρι, η ΕΚΤ επιμένει ότι όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση και ανάλογα με τα δεδομένα. Αυτό δεν εμπόδισε την επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ, να υποσχεθεί την κίνηση 50 μονάδων βάσης του Φεβρουαρίου και ίσως μια πανομοιότυπη κίνηση τον επόμενο μήνα, ενώ ο «διχασμός» στο εσωτερικό της εξακολουθεί να υπάρχει. 

Από τη μία πλευρά ο επικεφαλής της Bundesbank, Γ. Νάγκελ και ο Γάλλος ομόλογός του Φρ. Βιλερουά έχουν ταχθεί υπέρ δύο αυξήσεων κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ ανάλογη διάθεση φαίνεται ότι έχουν οι κεντρικοί τραπεζίτες από Αυστρία, Σλοβενία, Σλοβακία, Φινλανδία, Ιρλανδία και Βαλτικές χώρες. Στα «γεράκια» και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάους Νοτ. Στα «περιστέρια», οι τραπεζίτες του Νότου, μεταξύ των οποίων ο Ιγ. Βίσκο της Ιταλίας και ο Γ. Στουρνάρας της ΤτΕ, που θεωρούν ότι τα βήματα θα πρέπει να είναι πιο ήπια και προσεκτικά. 

«Η σαφής «μεταφορά» του μηνύματος που θέλει να στείλει η ΕΚΤ  θα είναι η βασική πρόκληση τους επόμενους μήνες», εκτιμά η Societe Generale και προσθέτει ότι «καθώς ο γενικός πληθωρισμός υποχωρεί, θα είναι σημαντικό να τονιστεί ότι μια περιοριστική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ μέχρι ο δομικός πληθωρισμός να υποχωρήσει εντός του στόχου».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Epitokia, Rates
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος γύρος αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ και τη Fed κατά μισή μονάδα

Η υποχώρηση του πληθωρισμού ανοίγει ένα μικρό παράθυρο αισιοδοξίας, αλλά ο δείκτης παραμένει πολύ υψηλότερα από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών. Ελ Εριάν: Ζήτημα αξιοπιστίας για τη Fed η αύξηση επιτοκίων.
Epitokia, Rates
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ομοβροντία αυξήσεων στα επιτόκια, άμεσος κίνδυνος διεθνούς ύφεσης

Οι κεντρικοί τραπεζίτες μοιάζουν να συναγωνίζονται ποιος θα αυξήσει τα επιτόκια γρηγορότερα. Άλλη μια αύξηση τουλάχιστον κατά 0,75% από τη Fed αυτή την εβδομάδα. Τα λάθη πολιτικής και ο κίνδυνος ύφεσης.
Inflation, Plithorismos, Agores, markets
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πληθωρισμός, οι κεντρικές τράπεζες και ο φόβος για τις γκάφες της ΕΚΤ

Οι κεντρικοί τραπεζίτες ανά τον κόσμο είναι έτοιμη να αυξήσουν τα επιτόκια για να χτυπήσουν τον πληθωρισμό, αλλά θέλουν να αποφύγουν τα λάθη της ΕΚΤ στη μεγάλη κρίση, όταν οι πρόωρες αυξήσεις επιτοκίων συνέβαλαν στην ύφεση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτη η ΕΚΤ στο νήμα για μείωση επιτοκίων, πώς θα κινηθούν η Fed και η BoE

Σύμφωνα με την ING, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, η ΕΚΤ φαίνεται να πρωτοστατεί μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, ενώ τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία περιορίζουν τις κινήσεις της Fed.
Christine Lagarde, ECB, EKT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Είμαστε ανεξάρτητοι από τη Fed, ορισμένοι ήθελαν μείωση σήμερα

Η πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι λαμβάνονται αποφάσεις μόνο με βάση την εξέλιξη του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί και αποκάλυψε ότι ορισμένα μέλη του συμβουλίου πρότειναν μείωση επιτοκίων σήμερα.
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλείνει ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων: Τι δηλώνει η Κρ. Λαγκάρντ

Μετά τη 10η διαδοχική αύξηση η ΕΚΤ εμφανίζεται έτοιμη να σταματήσει. Προϋπόθεση ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί και τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα - ρεκόρ για μεγάλο χρονικό διάστημα.