ΓΔ: 1052.43 0.71% Τζίρος: 64.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η Fitch αναβάθμισε τις τράπεζες Εθνική, Eurobank και Alpha Bank

H αναβάθμιση αντανακλά τις διαρθρωτικές βελτιώσεις στην κερδοφορία ως αποτέλεσμα της μείωσης του ρίσκου και της αναδιάρθρωσης που έχουν προωθήσει η τράπεζες.

Μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch σε σε «ΒΒ+», το βράδυ της Παρασκευής, που πλέον έφερε την Ελλάδα ένα σκαλί πριν από την επενδυτική βαθμίδα, η Fitch προχώρησε σε αναβάθμιση των αξιολογήσεων των ελληνικών τραπεζών σήμερα. 

Πιο αναλυτικά, η Fitch αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο (IDR) της Εθνικής Τράπεζας σε «ΒΒ-» από «Β+» και την αξιολόγηση βιωσιμότητας (VR) σε «ΒΒ-» από «Β+».

To οutlook για το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο είναι σταθερό. 

H αναβάθμιση αντανακλά τις διαρθρωτικές βελτιώσεις στην κερδοφορία ως αποτέλεσμα της μείωσης του ρίσκου και της αναδιάρθρωσης που έχει προωθήσει η τράπεζα, η οποία στηρίζεται επίσης από την άνοδο των επιτοκίων και του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο οίκος αξιολόγησης.

Επίσης σε «Β+» από «Β» αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο και την αξιολόγηση βιωσιμότητας της Alpha Bank η Fitch. 

To οutlook για το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο είναι σταθερό. 

Η αναβάθμιση αντανακλά την ισχυρότερη κεφαλαιοποίηση της Alpha Bank ως αποτέλεσμα της βελτιωμένης κερδοφορίας, της αναμενόμενης συσσώρευσης κεφαλαίου και της μειωμένης κεφαλαιακής επιβάρυνσης. 

Τέλος, η Fitch αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Eurobank σε «ΒΒ-» από «Β+» και την αξιολόγηση βιωσιμότητας σε «ΒΒ-» από «Β+».

Το outlook για το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο είναι σταθερό. 

Η αναβάθμιση αντανακλά τις διαρθρωτικές βελτιώσεις στην κερδοφορία της Eurobank ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης μείωσης του ρίσκου και της αναδιάρθωσης που υλοποίηση η τράπεζα, με στήριξη από την άνοδο των επιτοκίων και του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζει η Fitch. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορυφαίες επιδόσεις για την ελληνική επιχειρηματικότητα το 2022

Κατασκευές και υψηλή τεχνολογία αποτελούν κυρίαρχες κινητήριες δυνάμεις στον ελληνικό επιχειρηματικό τομέα, ενώ εξαιρετικά ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι η δυναμική αυτών των τομέων αρχίζει να διαχέεται με ένταση σε ευρύτερα clusters.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι σηματοδοτεί για την οικονομία και τις τράπεζες η αναβάθμιση από τον Fitch

Ως λόγους για τις αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών, ο ξένος οίκος αξιολόγησης ανέφερε τη βελτίωση της κεφαλαιακής θέσης και της κερδοφορίας των τραπεζών, καθώς και της αναμενόμενης ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας το 2023.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιωάννου (ΕΤΕ): Ποιοι 4 παραμέτροι θα καθορίσουν την πορεία των NPLs

Όπως ανέφερε η γενική διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων Εταιρικής και Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) στο τέλος του τρέχοντος έτους θα έχουν υποχωρήσει στα 15 δισ.
trapezes-banks
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με discount οι τραπεζικές μετοχές - Εκτιμήσεις

Η ολοκλήρωση της εξυγίανσης των ισολογισμών σε συνδυασμό με τις προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών δικαιολογούν υψηλότερους πολλαπλασιαστές αποτίμησης και ένα μικρότερο discount.