ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:38:06 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Ιστορική συμφωνία στην Αθήνα για τον αγωγό EastMed

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψε στο Ζάππειο Μέγαρο μαζί με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed.

Ολοκληρώθηκε η σπουδαία συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, για τον αγωγό EastMed, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέκεται στην οικονομική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική σημασία του αγωγού 

Συγκεκριμένα, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«Η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου και πέρα από τις προφανείς συνέπειες για τις χώρες αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και την γεωστρατηγική σταθερότητα στην περιοχή. Ο αγωγός θα αναβαθμίσει και τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου και η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχή».

Μητσοτάκης: «Σημαντική μέρα η σημερινή»

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Nίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα το πρωί τόνισε πως πρόκειται για ένα σημαντικό ενεργειακό έργο το οποίο έρχεται ως επιστέγασμα μιας πολύ ουσιαστικής τριμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και όχι μόνο.

«Ο καιρός μπορεί να είναι βροχερός και κρύος έξω, αλλά το κλίμα, όπως πάντα, είναι ιδιαίτερα θερμό κάθε φορά που υποδεχόμαστε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικά σε μια τόσο σημαντική ημέρα όπου Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ θα υπογράψουν τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed».

«Στην Κύπρο λέμε ότι άμα βρέχει είναι ευλογία, διότι οι χώρες μας μαστίζονται - ιδιαίτερα τα νησιά - και από την ανομβρία. Συνεπώς η ευλογία σήμερα είναι γιατί συμπίπτει με ένα ιστορικό γεγονός όπως πολύ σωστά έχεις σημειώσει, την υπογραφή μιας τριμερούς και εν συνεχεία τετραμερούς συνεργασίας που θέτει τις βάσεις της εμπράκτου επιδίωξης από την αρχή όταν ξεκινήσαμε τις τριμερείς συνεργασίες. Δηλαδή να υπάρχει συνεργασία και όχι αντιπαλότητα στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα όσον αφορά τα θέματα ενέργειας ή οτιδήποτε μπορεί να συνδέσει τα κράτη της περιοχής», είπε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Κύπριος Πρόεδρος πρόσθεσε: «Έτσι πραγματικά είναι μία σημαντική, ιστορική ημέρα και οι συνομιλίες που θα έχουμε μαζί αλλά και εν συνεχεία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, νομίζω ότι θέτουν τις βάσεις για την παραπέρα, ακόμα πιο ισχυρή, συνεργασία με τα κράτη της Μέση Ανατολής».

Λίγο πριν αναχωρήσει από το Ισραήλ για την Ελλάδα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, σχολιάζοντας τη σημερινή μέρα, δήλωσε: «Αναχωρούμε για μια σημαντικότατη σύνοδο με τον Πρόεδρο της Κύπρου και τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό. Δημιουργήσαμε μια συμμαχία μεγάλης σημασίας στην Ανατολική Μεσόγειο για το ενεργειακό μέλλον του Ισραήλ, που γίνεται ενεργειακή δύναμη και για την περιφερειακή σταθερότητα».

Χατζηδάκης: Ιστορική παραφωνία οι κινήσεις του Ερντογάν

Από την πλευρά του, ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας νωρίτερα για τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed τόνισε ότι: «Αυτό το σχέδιο έχει ένα χαρακτήρα πολιτικό, για την ειρήνη και τη συνεργασία και ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

Ακόμα, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος χαρακτήρισε ως ιστορική παραφωνία τις θέσεις του Ερντογάν τονίζοντας τα οφέλη που θα φέρει στην Ελλάδα και τους πολίτες η συμφωνία.

«Αυτό το σχέδιο έχει ένα χαρακτήρα πολιτικό, για την ειρήνη και τη συνεργασία, έναν χαρακτήρα γεωστρατηγικό, καθώς η χώρα μας γίνεται ένα ενεργειακό σταυροδρόμι και παράλληλα, ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, με πολλαπλές οδούς και πηγές» δήλωσε μιλώντας στον Alpha 98,9 και συνέχισε λέγοντας «Δεν πρέπει να υποτιμούμε την πολιτική διάσταση, μην ξεχνάτε ότι ο Ερντογάν ενοχλείται από αυτό. Εμείς δεν θέλουμε την ένταση, όμως δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο δόγμα “σφάξε με πασά μου να αγιάσω”. Υπάρχει Διεθνές Δίκαιο και δεν είμαστε μόνο εμείς σε αυτή τη λογική, είναι και η Κύπρος και το Ισραήλ», επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης.

Προκαλεί ο Τούρκος αντιπρόεδρος

Σε υψηλούς τόνους ήταν οι δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού σχετικά με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed στην Αθήνα σήμερα.

Ο Οκτάι έκανε λόγο για «παιχνίδια εναντίον μας που στόχο έχουν να μην μπορούμε να βάλουμε τα πόδια μας στο νερό, να μην μπορούμε να ρίξουμε παραγάδι. Είμαστε εκεί για να τα καταστρέψουμε». «Όποιος και να συμμετέχει, κανένα σχέδιο στην περιοχή που αποκλείει την Τουρκία δεν έχει πιθανότητα επιτυχίας», υποστήριξε.

Ο κ. Οκτάι δήλωσε η Τουρκία είχε διαπιστώσει ότι γινόταν σταδιακή "περικύκλωση" της στην ανατολική Μεσόγειο. «Εμείς αυτό το βλέπαμε και άλλωστε λαμβάναμε τα μέτρα μας αναλόγως. Προχωρήσαμε στη διάλυση αυτού του παιχνιδιού, ειδικά με τη συμφωνία για την ΑΟΖ που υπεγράφη με τη Λιβύη. Καταφέραμε να ξεφύγουμε διαλύοντας το», ανέφερε. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι «διέλυσαν τα σχέδιά τους» στέλνοντας επίσης και τα γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ, καθώς και το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός στην περιοχή.

«Υπάρχει ένας χάρτης που φέρνει η Ελλάδα στην ατζέντα εσχάτως. Βήμα βήμα… Νομίζουν ότι η Τουρκία είναι μόνο ενδοχώρα, η Τουρκία δεν είναι μόνο ενδοχώρα, η Τουρκία είναι μία χώρα που παρακολουθεί τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, τόσο στην ενδοχώρα όσο και εκτός αυτής αλλά και με τους γείτονες της. Επομένως, παρακολουθήσαμε τις εξελίξεις πολύ προσεκτικά, και εξακολουθούμε να το πράττουμε. Είπαμε ότι δεν θα τα επιτρέψουμε αυτά. Αλλά ενώ το λέμε αυτό, προσθέτουμε και αυτό, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα. Το ζήσαμε αυτό στο παρελθόν. Εάν υπάρχει ρίσκο, θα το αναλάβουμε, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί», ανέφερε. Ο Φουάτ Οκτάι υποστήριξε ότι κανένα σχέδιο δεν μπορεί να επιτύχει στην περιοχή χωρίς την Τουρκία.

Πρόβλεψη για λήψη μέτρων προστασίας του αγωγού

Πρόβλεψη για λήψη μέτρων προστασίας και διασφάλισης του αγωγού φυσικού αερίου EastMed περιλαμβάνει σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η Διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό που θα υπογραφεί το απόγευμα στο Ζάππειο παρουσία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η πρόβλεψη για την λήψη μέτρων προστασίας του αγωγού από τις συμβαλλόμενες χώρες περιλαμβάνεται στο άρθρο 10 της διακυβερνητικής συμφωνίας η οποία αναφέρεται ακόμη:

  • Στο ρυθμιστικό - αδειοδοτικό πλαίσιο για την διευκόλυνση του έργου και το κοινό φορολογικό πλαίσιο που θα το διέπει.
  • Στην προοπτική ένταξης και νέων κρατών σε αυτήν καθώς και
  • Στην προοπτική μεταφοράς πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου από υφιστάμενα ή και νέα κοιτάσματα στη διαδρομή που θα ανακαλυφθούν στο μέλλον. Σημειώνεται ότι η προκαταρκτική τεχνική μελέτη για τον αγωγό, σύμφωνα με την οποία το έργο είναι τεχνικά εφικτό και οικονομικά βιώσιμο, περιλαμβάνει και πρόβλεψη για μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου από κοιτάσματα νότια της Κρήτης, εφόσον ανακαλυφθούν.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη - Νίκου Αναστασιάδη, την ερχόμενη Παρασκευή

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Kύπριου Προέδρου με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας θα βρεθεί η τουρκική προκλητικότητα, όπως εξελίσσεται, κυρίως αυτή την περίοδο, στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, αλλά και γενικότερα.
Mitsotakis, Greece, Ellada, Anastasiadis, Cyprus, Kypros, Sisi, Egypt, Aigiptos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης σε Αναστασιάδη: Η στήριξή μας είναι αμέριστη - το μνημόνιο συνεργασίας

Ο πρωθυπουργός, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην ένταση της τουρκικής προκλητικότητας, δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία λύση δύο κρατών.
Mitsotakis, Anastasiadis, Al Sisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα θωρακίζει την άμυνά της, παράγοντας αστάθειας η Τουρκία

Ο πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη με τους προέδρους Αιγύπτου και Κύπρου, τόνισε ότι η συνεργασία των τριών χωρών αποτελεί έναν «φάρο» σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.
mitsotakis_press_conference
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις από τις διεθνείς αυξήσεις στο φυσικό αέριο

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «χρησιμοποιώντας δημόσιο χρήμα και σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ, θα απορροφήσουμε αυτήν την αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μην πληγεί το διαθέσιμο εισόδημα του νοικοκυριού».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μητσοτάκης: Δίκαιη λύση του Κυπριακού στη βάση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι χώρες οι οποίες μετέχουν στο «Philia Forum» συνδέονται με στενές σχέσεις, ενώ κοινός στόχος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των λαών.