ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Omologa, bonds
Φωτο; Shutterstock

Blooomberg: Κορυφαίες αποδόσεις από ομόλογα και μετοχές της Ελλάδας

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος του Bloomberg, Μ. Γουίνκλερ, σε ορίζοντα 5ετίας το ελληνικό χρέος έχει προσφέρει σε έναν επενδυτή απόδοση 18%, πολύ υψηλότερη από το χρέος άλλων χωρών.

Πρωταθλητές αποδόσεων για τους επενδυτές αποδεικνύονται τα ελληνικά ομόλογα, όπως τονίζει σε άρθρο του στο Bloomberg ο Μάθιου Γουίνκλερ, υπογραμμίζοντας ότι ουσιαστικά οι αγορές ομολόγων αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως μία χώρα που έχει, ήδη, την επενδυτική βαθμίδα. 

Ο συνδυασμός υποχώρησης των αποδόσεων στη λήξη (yield to maturity) και ενίσχυσης της οικονομίας καθιστά τα ελληνικά ομόλογα τα καλύτερα από πλευράς συνολικής απόδοσης (total return), που σε ορίζοντα 5ετίας φθάνει στο 18%, ενώ για τα γερμανικά και γαλλικά διαμορφώνεται στο 11%, τα βρετανικά στο 13% και τα αμερικανικά στο 11%. Όποιος επέλεξε να επενδύσει σε ελληνικό χρέος το 2013 έχει επιτύχει μία απίστευτη, για αναπτυγμένη χώρα, απόδοση της τάξης του 214%.

Παράλληλα οι 60 εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι πρωταθλητές αποδόσεων, η οποία φθάνει στο 12% από την αρχή του έτους, σημειώνει χαρακτηριστικά. 

Ο αρθρογράφος του Bloomberg ξεκινά από το 2015 και την πιθανότητα του Grexit και φθάνει έως και σήμερα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα ουσιαστικά πέρασε από το «απόλυτο δράμα» στο να καταστεί το «παράδειγμα προς μίμηση» για την Ευρώπη, με την οικονομία της να τρέχει με ρυθμό πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο της ευρωζώνης και παράλληλα έχει προωθήσει μία σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων. 

Πιο αναλυτικά στο άρθρο του ο κ. Γουίνκλερ αναφέρει:

«Θυμάστε το Grexit; Ήταν το 2015 και σε αντίθεση με το Brexit ένα χρόνο αργότερα, ο υποτιμητικός χαρακτηρισμός για την Ελλάδα είναι ένα ξεθωριασμένο σχήμα λόγου που επινοήθηκε από τα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης του Λονδίνου, τα οποία τώρα αναγνωρίζουν καθυστερημένα τη δική τους ανοησία που συνέβαλε στην ολέθρια ψήφο του Ηνωμένου Βασιλείου για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχεδόν όλοι τότε έλεγαν ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα χρεοκοπούσε αφού υποσχέθηκε να τερματίσει πέντε χρόνια μειωμένων κρατικών δαπανών κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, εξασφαλίζοντας παράλληλα το τελικό πακέτο διάσωσης ύψους 8,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους ανθεκτικούς πιστωτές της ΕΕ. Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Άλαν Γκρίνσπαν δήλωσε στο BBC ότι «ήταν απλώς θέμα χρόνου» να εγκαταλείψει η Ελλάδα τη νομισματική ένωση και να διαλυθεί το ευρώ. Ο Τζορτζ Σόρος, ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος του Soros Fund Management, δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg περίπου την ίδια εποχή ότι «η Ελλάδα πάει κατά διαόλου». Ο Μαρσέλ Φράτσερ, πρώην επικεφαλής ανάλυσης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, χαρακτήρισε την Ελλάδα «πολιτική και οικονομική καταστροφή».

Το Grexit δεν έγινε ποτέ, επειδή το είπε η αγορά ομολόγων. Το ελληνικό χρέος αναφοράς είχε ήδη ανέβει από το χαμηλό του Απριλίου του 2012 στα 25 λεπτά του ευρώ και μέχρι τον Μάρτιο του 2015 διαπραγματευόταν με premium 194% σε σχέση με τη χειρότερη αποτίμηση, αντανακλώντας τις δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης που δεν έδειχναν καμία επιθυμία για επιστροφή στις δραχμές. Όποια και αν ήταν η καταστροφή που προέκυψε από την ανεργία του 25% και τα σπασμένα παράθυρα στο κέντρο της Αθήνας, η βία στη Χώρα των Θεών ωχριά μπροστά στην εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ μετά την ήττα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην υποψηφιότητά του για επανεκλογή το 2020 με επτά εκατομμύρια ψήφους. Οι επενδυτές, εν τω μεταξύ, έχουν καταστήσει τα ελληνικά ομόλογα το αγαπημένο τους κρατικό χρέος.

Όλα αυτά είναι το προφητικό σημάδι ότι η Ελλάδα είναι το οικονομικό αντίβαρο στις αποτυχίες της Silicon Valley Bank και της Signature Bank και στη φρενίτιδα γύρω από την Credit Suisse και την First Republic. Το έθνος των 10,3 εκατομμυρίων κατοίκων, σε αντίθεση με κάθε πιστοληπτική αξιολόγηση, είναι μια οικονομία επενδυτικής βαθμίδας από τον Δεκέμβριο του 2021 με βάση τις ευνοϊκές τάσεις στο ποσοστό πληθωρισμού, το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, την αύξηση του ΑΕΠ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την πολιτική σταθερότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Στην αγορά ομολόγων, η Ελλάδα διαπραγματεύεται τουλάχιστον τρεις βαθμίδες πάνω από αυτό που οι επενδυτές θεωρούν χρέος υψηλού κινδύνου, υψηλής απόδοσης και αρκετά σύντομα θα πρέπει να ανακτήσει την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας που της απονεμήθηκε τελευταία φορά από τους οίκους Moody's Investors Service, S&P Global Ratings και Fitch Ratings το 2008.

Από την εκλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας διευρύνθηκε κατά 7%, ξεπερνώντας τις μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας (1%), της Γαλλίας (1%), της Ιταλίας (2%), της Ισπανίας (-2%), του Ηνωμένου Βασιλείου (1%) και των ΗΠΑ (4%), σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως ποσοστό των συνολικών δανείων των ελληνικών τραπεζών, το μέτρο της υγείας του τραπεζικού τομέα, μειώθηκαν στο 6,8% από 47% το 2017 και στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε κατά τουλάχιστον 32 ποσοστιαίες μονάδες, μέγεθος βελτίωσης που δεν έχει ξεπεραστεί πουθενά στον τραπεζικό κλάδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η στροφή αποτυπώνεται στον δείκτη Bloomberg Country Risk Political Score για την Ελλάδα, ο οποίος μετρά την ικανότητα ή/και τη δέσμευση μιας χώρας να εξυπηρετήσει το χρέος της ή/και να προκαλέσει αναταράξεις στην αγορά συναλλάγματος, το οποίο καταρτίστηκε το 2009. Η Ελλάδα με βαθμολογία πολιτικού κινδύνου 49 βελτιώθηκε κατά 25% τα τρία χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Μητσοτάκη, ξεπερνώντας τη Γερμανία (82, -2%), τη Γαλλία (86, 0%), την Ισπανία (67, -1%), το Ηνωμένο Βασίλειο (91, -1%), τις ΗΠΑ (87, -2%) και την Ιταλία (44, -8%), σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. 

«Ήμασταν ο ασθενής της Ευρώπης», δήλωσε ο Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. «Τώρα, είμαστε η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην ευρωζώνη»,  με ισχυρό τουρισμό, «ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων» με επικεφαλής τη Microsoft Corp. και μια αναπτυσσόμενη κινηματογραφική βιομηχανία. Ο 55χρονος, με σπουδές στο Χάρβαρντ, Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει αποκτήσει ένα εμπορικό σήμα», το οποίο καθορίζεται όλο και περισσότερο από τις εταιρείες τεχνολογίας που θα καταστήσουν τη χώρα περιφερειακό κέντρο για την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη.

Σίγουρα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και το πολιτικό σκορ της Ελλάδας εξακολουθούν να είναι μικρότερα από ό,τι για τους περισσότερους Ευρωπαίους γείτονες. «Έχουμε διορθώσει τις μικροοικονομικές ισορροπίες και αυτό αντικατοπτρίζεται σε αυτά τα στοιχεία, αλλά έχουμε πολλά να κάνουμε στους θεσμούς», όπως «οι καθυστερήσεις στις υποδομές», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. «Νομίζω ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι οργανισμοί πιστοληπτικής αξιολόγησης δεν μας αναβαθμίζουν. Αυτό το τρομερό ατύχημα», όταν συγκρουόμενα τρένα νότια της κοιλάδας των Τεμπών προκάλεσαν την πιο θανατηφόρα σιδηροδρομική καταστροφή στην ελληνική ιστορία τον Φεβρουάριο, «είναι η απόδειξη αυτού».

Αλλά ακόμη και καθώς ο αναζωπυρούμενος πληθωρισμός υπονομεύει την παγκόσμια σταθερότητα, η Ελλάδα αναπτύσσεται ταχύτερα από το πρόσφατο παρελθόν της και ταχύτερα από την ομάδα των χωρών που μοιράζονται το ευρώ, με προσαρμογή για τον πληθωρισμό. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώνονται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς ο πολιτικός κίνδυνος της Ελληνικής Δημοκρατίας μειώνεται. Η οικονομική ανάκαμψη της χώρας επικυρώνεται στο χαμηλό κόστος δανεισμού, το οποίο μειώθηκε στο 3,9% από 15% το 2015 και 63% το 2012, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Η Ελλάδα σήμερα μπορεί να λάβει δάνεια με κόστος που είναι κατά μέσο όρο 10 μονάδες βάσης χαμηλότερο από τους δανειολήπτες επενδυτικής βαθμίδας. Το χρέος της διαπραγματευόταν για τελευταία φορά τόσο ευνοϊκά το 2005, όταν η χώρα είχε αξιολογηθεί με "Α", την έκτη υψηλότερη αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας και πέντε επίπεδα πάνω από αυτό που θεωρείται χρέος υψηλού κινδύνου, υψηλής απόδοσης.

Ο συνδυασμός της μείωσης των αποδόσεων και της ενίσχυσης της οικονομίας κατέστησε τα ελληνικά ομόλογα τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως με πενταετή συνολική απόδοση (εισόδημα συν ανατίμηση) 18%, όταν παρόμοιο χρέος αναφοράς για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γερμανία και τη Γαλλία έχασε 11%, τα βρετανικά ομόλογα υποτιμήθηκαν 13% και τα παγκόσμια κρατικά ομόλογα έχασαν 11%. Όποιος αγόρασε ελληνικό χρέος το 2013 έχει μια απρόσιτη απόδοση 214% για μια ανεπτυγμένη οικονομία. Οι μετοχές των 60 ελληνικών εταιρειών που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποδεικνύονται φέτος παγκόσμιοι νικητές με απόδοση 12%. 

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος διεκδικεί μια δεύτερη τετραετή θητεία τον Μάιο, δήλωσε ότι «η Ελλάδα το 2030 θα είναι μια εντελώς διαφορετική χώρα» επειδή «καταφέραμε να επιτύχουμε μια υψηλή αναπτυξιακή πορεία με ταυτόχρονη δημοσιονομική πειθαρχία»».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

budget
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γραφείο Προϋπολογισμού: Δύο προϋποθέσεις για δημοσιονομική σταθερότητα

Τα κόστη των καταστροφών θα πρέπει να καλυφθούν κυρίως από ευρωπαϊκούς πόρους και οι αποζημιώσεις να κατανεμηθούν σε περισσότερα από ένα έτη για να μην χρειασθεί να αναζητηθούν πρόσθετα έσοδα.
Mitsotakis, Cormann, OOSA, OECD
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυρ. Μητσοτάκης: Παγκόσμια ανάκαμψη και περιορισμός ανισότητας

Η αισιόδοξη πορεία της ελληνικής οικονομίας και η αρμονική συνεργασία Ελλάδας-ΟΟΣΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο των κοινών δηλώσεων που έγιναν μετά τη συνάντηση Κ. Μητσοτάκη και Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν.