ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Evropaiki Enosi, EU, European Union
Φωτο: Shutterstock

Κομισιόν: Να επιστραφούν οι παράνομες ενισχύσεις για τις πυρκαγιές 2007

Εκπρόσωπος της κομισιόν δηλώνει ότι το Δημόσιο οφείλει να ανακτήσει τις ενισχύσεις σε επιχειρήσεις που έχουν κριθεί παράνομες, παρά την προσφυγή που έχει ασκηθεί στο δικαστήριο.

Η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν σε εταιρείες που πιθανώς επλήγησαν από πυρκαγιές το 2007, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στη EURACTIV.com.

«Μετά την απόφαση της Επιτροπής της 7ης Οκτωβρίου 2019, η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την ασυμβίβαστη ενίσχυση, συν τους τόκους, που χορηγήθηκε στο πλαίσιο των πυρκαγιών του 2007», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το 2007, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα έλαβε μέτρα για την οικονομική στήριξη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν στους νομούς που επλήγησαν από τις μαζικές δασικές πυρκαγιές εκείνης της χρονιάς.

Επτά χρόνια αργότερα, το 2014, η Κομισιόν  ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση ενίσχυσης της Soya Hellas SA μετά από σχετική καταγγελία. Το 2016, η Επιτροπή διεύρυνε το πεδίο της έρευνας εστιάζοντας σε όλες τις αγροδιατροφικές επιχειρήσεις που έλαβαν κρατικές ενισχύσεις λόγω των πυρκαγιών.

Οι έρευνες ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2019, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι κρατικές ενισχύσεις του 2007 ήταν παράνομες και ασυμβίβαστες με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ.

Ως εκ τούτου, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να ανακτήσει την εν λόγω ενίσχυση από τους δικαιούχους εντός τεσσάρων μηνών από την κοινοποίηση της απόφασης.

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση αγνόησε την απόφαση της Επιτροπής. Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι οι εν λόγω εταιρείες «απαλλάσσονται πλέον από την υποχρέωση να επιστρέψουν στο ελληνικό Δημόσιο, και μάλιστα με τόκους, τις ενισχύσεις που έλαβαν πριν από πολλά χρόνια».

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ σχολίασε ότι μόλις ληφθεί απόφαση ανάκτησης, «τα κράτη μέλη πρέπει να την εφαρμόσουν και να διασφαλίσουν την πλήρη ανάκτηση των παράνομων και ασυμβίβαστων ενισχύσεων, σύμφωνα με την εθνική τους νομοθεσία και τις διαδικασίες. Η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για την εφαρμογή της απόφασης ανάκτησης των κεφαλαίων. Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε το περιεχόμενο αυτών των επαφών».

Μετά την έκδοση της απόφασης ανάκτησης της Επιτροπής, η Ελλάδα κατέθεσε προσφυγή ακύρωσής της.

Στις 19 Οκτωβρίου 2022, το Γενικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή ακύρωσης, μεταξύ άλλων, με την αιτιολογία ότι δεν πληρούνται οι δύο προϋποθέσεις του άρθρου 107 παράγραφος 2 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ, δηλαδή αφενός η αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της ζημίας και των πυρκαγιών και αφετέρου ο υπολογισμός της ζημίας για την αποφυγή υπεραντιστάθμισης. Η υπόθεση βρίσκεται τώρα ενώπιον του Δικαστηρίου, μετά από περαιτέρω προσφυγή που άσκησε η Ελλάδα.

«Οι νομικές προσφυγές ενώπιον των δικαστηρίων της ΕΕ που επιδιώκουν την ακύρωση της απόφασης ανάκτησης από την Επιτροπή δεν έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα», δήλωσε στο EURACTIV πηγή της ΕΕ με γνώση του θέματος.

Επικοινωνώντας με τη EURACTIV, ο δικηγόρος Σπύρος Παππάς, με έδρα τις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε ότι είχε ασκήσει δύο προσφυγές ακύρωσης ενώπιον του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της Ελλάδας: μία κατά της απόφασης του υπουργού Οικονομικών να απαλλάξει τους δικαιούχους από την υποχρέωση επιστροφής των παράνομων κρατικών ενισχύσεων και μία δεύτερη κατά της παράλειψης του υπουργού να δημοσιοποιήσει τον κατάλογο των δικαιούχων εταιρειών.

«Λυπάμαι για την έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά την ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων και τη μη συμμόρφωση με την απόφαση της Επιτροπής και την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου. Αυτό συνιστά κατάφωρη στρέβλωση του ανταγωνισμού που επηρεάζει σοβαρά τις δραστηριότητες των ανταγωνιστών», δήλωσε στη EURACTIV.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

N_Papathanasis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: Χρηματοδότηση 686 εκατ. σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σήμερα τη θετική της αξιολόγηση για το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, δίνοντας πράσινο φως για την τελική έγκριση του από το ECOFIN, το επόμενο διάστημα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: «Πράσινο» στις τέσσερις αλλαγές που ζήτησε η Ελλάδα

Το τροποποιημένο σχέδιο περιλαμβάνει τέσσερις νέες ή ενισχυμένες μεταρρυθμίσεις σε πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, στα δικαιώματα ιδιοκτησίας και στον χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς και τέσσερις νέες επενδύσεις.
Foroi, Forologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Μηδενικό εισόδημα δηλώνει το 54% των ελευθέρων επαγγελματιών

Όπως σημειώνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η συνεισφορά των ελευθέρων επαγγελματιών στην Ελλάδα στον προϋπολογισμό είναι το 2,1% των εσόδων ενώ στην ΕΕ και την ευρωζώνη το 5,2%.