ΓΔ: 1210.38 0.86% Τζίρος: 5.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:57:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Evropaiki Enosi, EU, European Union
Φωτο: Shutterstock

Κομισιόν: Να επιστραφούν οι παράνομες ενισχύσεις για τις πυρκαγιές 2007

Εκπρόσωπος της κομισιόν δηλώνει ότι το Δημόσιο οφείλει να ανακτήσει τις ενισχύσεις σε επιχειρήσεις που έχουν κριθεί παράνομες, παρά την προσφυγή που έχει ασκηθεί στο δικαστήριο.

Η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν σε εταιρείες που πιθανώς επλήγησαν από πυρκαγιές το 2007, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στη EURACTIV.com.

«Μετά την απόφαση της Επιτροπής της 7ης Οκτωβρίου 2019, η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την ασυμβίβαστη ενίσχυση, συν τους τόκους, που χορηγήθηκε στο πλαίσιο των πυρκαγιών του 2007», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το 2007, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα έλαβε μέτρα για την οικονομική στήριξη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν στους νομούς που επλήγησαν από τις μαζικές δασικές πυρκαγιές εκείνης της χρονιάς.

Επτά χρόνια αργότερα, το 2014, η Κομισιόν  ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση ενίσχυσης της Soya Hellas SA μετά από σχετική καταγγελία. Το 2016, η Επιτροπή διεύρυνε το πεδίο της έρευνας εστιάζοντας σε όλες τις αγροδιατροφικές επιχειρήσεις που έλαβαν κρατικές ενισχύσεις λόγω των πυρκαγιών.

Οι έρευνες ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2019, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι κρατικές ενισχύσεις του 2007 ήταν παράνομες και ασυμβίβαστες με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ.

Ως εκ τούτου, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να ανακτήσει την εν λόγω ενίσχυση από τους δικαιούχους εντός τεσσάρων μηνών από την κοινοποίηση της απόφασης.

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση αγνόησε την απόφαση της Επιτροπής. Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι οι εν λόγω εταιρείες «απαλλάσσονται πλέον από την υποχρέωση να επιστρέψουν στο ελληνικό Δημόσιο, και μάλιστα με τόκους, τις ενισχύσεις που έλαβαν πριν από πολλά χρόνια».

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ σχολίασε ότι μόλις ληφθεί απόφαση ανάκτησης, «τα κράτη μέλη πρέπει να την εφαρμόσουν και να διασφαλίσουν την πλήρη ανάκτηση των παράνομων και ασυμβίβαστων ενισχύσεων, σύμφωνα με την εθνική τους νομοθεσία και τις διαδικασίες. Η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για την εφαρμογή της απόφασης ανάκτησης των κεφαλαίων. Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε το περιεχόμενο αυτών των επαφών».

Μετά την έκδοση της απόφασης ανάκτησης της Επιτροπής, η Ελλάδα κατέθεσε προσφυγή ακύρωσής της.

Στις 19 Οκτωβρίου 2022, το Γενικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή ακύρωσης, μεταξύ άλλων, με την αιτιολογία ότι δεν πληρούνται οι δύο προϋποθέσεις του άρθρου 107 παράγραφος 2 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ, δηλαδή αφενός η αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της ζημίας και των πυρκαγιών και αφετέρου ο υπολογισμός της ζημίας για την αποφυγή υπεραντιστάθμισης. Η υπόθεση βρίσκεται τώρα ενώπιον του Δικαστηρίου, μετά από περαιτέρω προσφυγή που άσκησε η Ελλάδα.

«Οι νομικές προσφυγές ενώπιον των δικαστηρίων της ΕΕ που επιδιώκουν την ακύρωση της απόφασης ανάκτησης από την Επιτροπή δεν έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα», δήλωσε στο EURACTIV πηγή της ΕΕ με γνώση του θέματος.

Επικοινωνώντας με τη EURACTIV, ο δικηγόρος Σπύρος Παππάς, με έδρα τις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε ότι είχε ασκήσει δύο προσφυγές ακύρωσης ενώπιον του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της Ελλάδας: μία κατά της απόφασης του υπουργού Οικονομικών να απαλλάξει τους δικαιούχους από την υποχρέωση επιστροφής των παράνομων κρατικών ενισχύσεων και μία δεύτερη κατά της παράλειψης του υπουργού να δημοσιοποιήσει τον κατάλογο των δικαιούχων εταιρειών.

«Λυπάμαι για την έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά την ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων και τη μη συμμόρφωση με την απόφαση της Επιτροπής και την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου. Αυτό συνιστά κατάφωρη στρέβλωση του ανταγωνισμού που επηρεάζει σοβαρά τις δραστηριότητες των ανταγωνιστών», δήλωσε στη EURACTIV.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xristos Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Επιβράβευση της οικονομικής πολιτικής από την Κομισιόν

«Οι σημερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν τη θετική πορεία, την αναπτυξιακή δυναμική και τις ευοίωνες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο υπ. Οικονομικών.
Xristos Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Επιβεβαιώνεται η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα οφείλοντας στο ιστορικό ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών της περυσινής χρονιάς καθώς και στη σημαντική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Άνοιξε ο δρόμος για νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Σταθμό χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών την πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση των Θεσμών για τη χώρα. Ανοίγει τον δρόμο για επιστροφή κερδών από κεντρικές τράπεζες, αλλά και για μόνιμη μείωση του πρόσθετου περιθωρίου στα δάνεια.