ΓΔ: 1275.5 0.03% Τζίρος: 67.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Έρχεται παράταση για τις δηλώσεις, δεν έχουν υποβληθεί 2 εκατομμύρια

Αναμένονται καθυστερήσεις στο Market pass, καθώς για την κάλυψη του εισοδηματικού κριτηρίου θα ληφθεί υπόψη το ύψος του εισοδήματος που δηλώθηκε φέτος στην εφορία.

Σε παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ωθούν το υπουργείο Οικονομικών 2 εκατ. φορολογούμενοι που δεν έχουν ακόμα «πατήσει το κουμπί» στο Taxisnet ενώ απομένουν 16 ημέρες πριν τη καταληκτική ημερομηνία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 4.550.614 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,5 εκατ.  Αρμόδιοι παράγοντες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας για ένα μήνα έως το τέλος Αυγούστου. Σε μία τέτοια περίπτωση οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα πρέπει να καταβάλλουν μαζί δύο δόσεις του φόρου.

Παράλληλα θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην πληρωμή των δικαιούχων του Market pass που είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Σεπτέμβριο, αφού για την κάλυψη του εισοδηματικού κριτηρίου θα ληφθεί υπόψη το ύψος του εισοδήματος που δηλώθηκε φέτος στην εφορία. Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός Οικονομικών Χ. Θεοχάρης έχει απευθύνει έκκληση στους δικαιούχους της ενίσχυσης να σπεύσουν να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις μέχρι το τέλος Ιουλίου προκειμένου να λάβουν έγκαιρα τα ποσά.      

Όσον αφορά στο λογαριασμό της εφορίας η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων δείχνει ότι 3 στους 10 φορολογούμενους καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο. Αναλυτικότερα:

  • το 33,62% η 1.529.916 φορολογούμενοι έχουν λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα με το μέσο κατά κεφαλή πρόσθετο φόρο να ανέρχεται σε 1.154 ευρώ και τα συνολικά έσοδα του δημοσίου να φθάνουν το 1,766 δις. ευρώ. Το ισχύον χρονοδιάγραμμα προβλέπει αποπληρωμή του φόρου σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Ιουλίου και τη τελευταία το Φεβρουάριο του 2024 ενώ για εφάπαξ εξόφληση παρέχεται έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. Ωστόσο υπάρχει και η δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την ένταξη της στη πάγια ρύθμιση η εναλλακτικά σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα με έκπτωση 3%
  • για το 49,65% η 2.259.379 φορολογούμενους το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό.   
  • το 16,73% η 761.317 φορολογούμενοι έχουν επιστροφή φόρου με το ποσό κατά μέσον όρο να ανέρχεται στα 361,7 ευρώ. Συνολικά το δημόσιο επιστρέφει 275,372 εκ. ευρώ  

Επισημαίνεται ότι οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε διορθώσεις λαθών η παραλείψεων στην αρχική δήλωση έως τις 31 Ιουλίου χωρίς να επιβαρυνθούν με πρόστιμο συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση το έντυπο Ε2 ή το έντυπο Ε3. Για όσους υποβάλουν τροποποιητική δήλωση τα δεδομένα που έχουν συμπληρώσει στο έντυπο Ε1 και στα έντυπα Ε2 και Ε3 μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση η οποία μετά τις προσθήκες, αφαιρέσεις ή διορθώσεις στοιχείων θα αντικαταστήσει την αρχική.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικός φάκελος για όλους: Τι αλλάζει με το νέο σύστημα TAXIS

Έργο προϋπολογισμού 132 εκατ. ευρώ ο εκσυγχρονισμός του TAXIS. Θα υπάρχει πλήρης καταγραφή του εισοδηματικού και περιουσιακού προφίλ των φορολογούμενων με τη δημιουργία ψηφιακού φακέλου για όλους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς επιπλέον φόρο ή και με επιστροφή για το 64% των φορολογούμενων

Με βάση την ακτινογραφία των φορολογικών δηλώσεων σχεδόν 4 στους 10 φορολογούμενους καταβάλλουν επιπλέον φόρο για τα περυσινά εισοδήματα ενώ το 64% είτε δεν πληρώνει φόρο είτε έχει επιστροφή φόρου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς κέρδη μπροστά στην εφορία οι δύο στις τρεις επιχειρήσεις

Οι 2.250 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις πλήρωσαν τα έξι στα δέκα ευρώ των φόρων εισοδήματος, συνολικού ύψους 2,8 δισ. Ζημιές συνολικού ύψους 35 δισ. ευρώ δήλωσαν περισσότερες από 125.000 επιχειρήσεις.
forologia, foroi, logistes, oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έμειναν πίσω οι δηλώσεις εισοδήματος, εξετάζει παράταση το ΥΠΟΙΚ

Μόνο 3,8 εκατ. δηλώσεις επί συνόλου 6,5 εκατ. έχουν υποβληθεί ως τώρα, πιθανή η παράταση ως το τέλος Αυγούστου με καταβολή δύο δόσεων χωρίς πρόστιμο. Τρεις στους δέκα έχουν πάρει σημειώματα με πρόσθετο φόρο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελεγκτές της εφορίας με τάμπλετ αρχίζουν εφόδους σε τουριστικά θέρετρα

Από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αρχίζουν οι θερινοί έλεγχοι σε τουριστικές περιοχές. Οι ελεγκτές θα είναι εφοδιασμένοι με τάμπλετ και με τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή «ΕΛΕΓΧΟΣLive».