ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Νέα επεισόδια στον «εμφύλιο» που έχει ξεσπάσει στον τομέα του φαρμάκου

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ασκεί έντονες πιέσεις στον ΕΟΦ για την απαγόρευση εξαγωγής φαρμάκων, απειλώντας ακόμη και με μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΠΥ.

Ενας ιδιότυπος «εμφύλιος» – με υφέσεις και εξάρσεις – εξελίσσεται από τις αρχές του περασμένου χρόνου στην φαρμακευτική αγορά, μεταξύ των φαρμακοποιών και των φαρμακαποθηκών, που έχουν εξαγωγική δραστηριότητα. και στη μέση βρίσκεται άλλοτε το υπουργείο Υγείας και άλλοτε ο – λόγω αρμοδιότητας – ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ).

Οι υφέσεις και οι εξάρσεις οφείλονται στη δυνατότητα που έχουν κάθε φορά οι εμπλεκόμενοι να κινητοποιούν προς όφελος τους τους μηχανισμούς της κυβερνητικής εξουσίας και κυρίως παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου ή της Πειραιώς. Στην υπόθεση έχει εμπλακεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία προσέφυγαν οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών – στην Επιτροπή Υγείας κυρία Στέλλα Κυριακίδου. Η τελευταία μάλιστα έχει πάρει θέση σε βάρος του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ. Από την άλλη πλευρά βρίσκεται ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος – πρόκειται για πανίσχυρο συνδικαλιστικό μηχανισμό -  ο οποίος δοθείσης ευκαιρίας απειλεί τον ΕΟΦ ότι αν επιτρέψει τις εξαγωγές δεν θα εκτελούνται συνταγές του ΕΟΠΠΥ από τα φαρμακεία!

Τελευταίο επεισόδιο, μάλιστα, αυτής της σύγκρουσης είναι η απόφαση του ΕΟΦ στα τέλη του περασμένου Ιουλίου να απαγορεύσει συνολικά τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, ανεξαρτήτως του γεγονότος, αν τα εξαγόμενα φάρμακα διαθέτουν ή όχι εγχώρια αντίγραφα. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι την Πέμπτη 27 Ιουλίου στις 12.30 μμ αναρτήθηκε από τον ΕΟΦ προσωρινή απόφαση απαγόρευσης, η οποία όμως επέτρεπε την εξαγωγή 74 φαρμακευτικών προϊόντων, για τα οποία υπάρχει επάρκεια στην εσωτερική αγορά.

Από την άλλη πλευρά στην λίστα της απαγόρευσης περιλαμβάνονταν 50 φάρμακα για τα οποία είτε έχει πιστοποιηθεί η έλλειψη τους στην αγορά είτε υφίσταται πιθανός κίνδυνος έλλειψης. Λίγες ώρες αργότερα, στις 6.30 το απόγευμα, και παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΟΦ είχαν αντίθετη γνώμη, αναρτήθηκε ως ορθή η απόφαση της απαγόρευσης, η οποία όμως συμπεριελάμβανε και τα 74 προϊόντα τα οποία είχαν εξαιρεθεί αρχικά. Μάλιστα στην τεκμηρίωση της απόφασης αναφέρεται συγκεκριμένα ότι την προηγούμενη ημέρα, στις 26 Ιουλίου, υπήρξε καταγγελία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, την οποία και έλαβε υπόψη του ο ΕΟΦ.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, όπως είναι φυσικό, «άναψαν» οι τηλεφωνικές γραμμές, κυρίως προς τους θαμώνες του Μεγάρου Μαξίμου και έγιναν οι σχετικές παρεμβάσεις προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία και έχει αναλάβει να διευθετήσει το θέμα. Βέβαια η ραστώνη του Αυγούστου δεν είναι και το πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την οποιαδήποτε εξέλιξη, αλλά ωστόσο δεν είναι σαφές ακόμη προς τα πού θα κλείνει η «πλάστιγγα». Και ποιος θα κερδίσει στα σημεία σ΄ αυτή τη φάση.  

Ωστόσο ο κλάδος των φαρμακαποθηκών – πρόκειται για τον τομέα της χονδρικής πώλησης φαρμάκων – έχει συνολικές ετήσιες πωλήσεις που υπερβαίνουν τα 5 δισ. ευρώ, απασχολώντας περισσότερους από 3.500 εργαζομένους. Κι όπως επισημαίνεται σχετικά χορηγούν πιστώσεις στα φαρμακεία – και εμμέσως στον ΕΟΠΠΥ - ύψους 105 ημερών, ενώ αντιθέτως λαμβάνουν πιστώσεις 45 ημερών από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Farmaka, Medicines, Drugs, Pills, Ygeia, Health
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πόλεμος» για τις ελλείψεις φαρμάκων και την απαγόρευση εξαγωγών

Περιορισμό της λίστας φαρμάκων που απαγορεύεται να εξαχθούν ζητούν οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών και στρέφονται εναντίον των φαρμακοποιών. Χρυσοχοϊδης: Σε έλλειψη παραμένουν 150 από τα 280 φάρμακα της λίστας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καταιγίδα» ανατιμήσεων σε φάρμακα έως 100% από ελληνικές βιομηχανίες

Έως και διπλάσιες χονδρικές τιμές σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα έχουν δώσει ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες το τελευταίο διάστημα. Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε εννέα πολυεθνικές, αμφίβολα τα αποτελέσματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αδειάζει» το υπουργείο Υγείας η Κομισιόν για τις εξαγωγές φαρμάκων

Να αρθεί η απαγόρευση των νόμιμων εξαγωγών ζητά η επίτροπος Υγείας από τον Έλληνα υπουργό. Ολιγωρία στην εξέταση καταγγελιών για τις πρακτικές που ακολουθούν εννέα πολυεθνικές εταιρείες.
Farmaka, Medicines, Drugs, Pills, Ygeia, Health
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣτΕ: Συνταγματική η απαγόρευση της παράλληλης εξαγωγής φαρμάκων

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακοαποθηκαρίων και ζητούσε να ακυρωθεί η από 22.11.2022 πράξη του προέδρου του ΕΟΦ, με την οποία επιβλήθηκε προσωρινά απαγόρευση με παράλληλη εξαγωγή και ενδοκοινοτική διακίνηση 75 φαρμακευτικών σκευασμάτων.