ΓΔ: 1399.52 -0.88% Τζίρος: 46.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:23:12 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Delphi Economic Forum

Τ. Τσούνης: Η Ελλάδα κατέχει ηγετικό ρόλο στον τομέα της ενέργειας

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, σημείωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα της ΕΕ στον τομέα των ΑΠΕ έπειτα από τις μεγάλες επενδύσεις που έχουν γίνει. Υπογράμμισε τις υποδομές της χώρας για το φυσικό αέριο.

Τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην επίτευξη ενεργειακής ανεξαρτησίας από τη Ρωσία, την ενεργειακή μετάβαση και τον ενεργειακό εφοδιασμό των Βαλκανίων επεσήμανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζόρτζ Τσούνης μιλώντας σήμερα σε συνέδριο που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας.

Η Ελλάδα διαθέτει υποδομές εισαγωγής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στη Ρεβυθούσα οι οποίες επεκτάθηκαν ενώ προωθείται η κατασκευή και άλλων μονάδων ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη και αλλού, τόνισε ο κ. Τσούνης. Έτσι δημιουργείται ανταγωνισμός που είναι σημαντικός, καθώς και διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού ώστε να μην υπάρχει εξάρτηση από την Gazprom ή το Κρεμλίνο.

Στον τομέα των ΑΠΕ, πρόσθεσε, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλές από τις επενδύσεις αυτές έγιναν, τόνισε, από επιχειρήσεις των ΗΠΑ ή με εξοπλισμό προέλευσης ΗΠΑ. Αναφερόμενος δε στο ρόλο της χώρας μας για τον ενεργειακό εφοδιασμό της περιοχής τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Βουλγαρία δεν θα είχε βγάλει τον προηγούμενο χειμώνα χωρίς τη συνδρομή της Ελλάδας και ότι η χώρα μας μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον εφοδιασμό των χωρών στα βόρεια σύνορα τόσο με φυσικό αέριο όσο και με εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναφερόμενος δε στη ναυτιλία, ο κ. Τσούνης πρότεινε να ενισχύσει η ΕΕ με κεφάλαια τις επενδύσεις που απαιτούνται για τον εφοδιασμό της ελληνικής ακτοπλοίας με πράσινο υδρογόνο.

Στο ίδιο συνέδριο η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ενεργειακή πολιτική στις οποίες περιέλαβε:

  • Την επάρκεια εφοδιασμού, τομέας στον οποίο τόσο η Ευρώπη όσο και η Ελλάδα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με πέρυσι.
  • Την τιμή του φυσικού αερίου για την οποία δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αυξήσεων, με επιπτώσεις και στην ηλεκτρική ενέργεια.
  • Την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα: την τελευταία τετραετία το δυναμικό των ΑΠΕ διπλασιάστηκε, από 5,7 γιγαβάτ το 2019 σε 11 γιγαβάτ σήμερα. Έργα ισχύος 16 γιγαβάτ είναι υπό κατασκευή, άλλα 37 γιγαβάτ αναμένουν όρους σύνδεσης και οι διαχειριστές των δικτύων επιταχύνουν τις επενδύσεις που απαιτούνται για την υποδοχή της πράσινης ενέργειας. Παράλληλα τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η διεξαγωγή δύο ακόμη διαγωνισμών για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, 300 και 400 μεγαβάτ αντίστοιχα, προς το τέλος του χρόνου.
  • Η ανάπτυξη ΑΠΕ σε συνδυασμό με αποθήκευση όπως και των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
  • Η εξασφάλιση των απαιτούμενων πρώτων υλών και σπάνιων γαιών για την ενεργειακή μετάβαση.
  • Η προστασία των ενεργειακών υποδομών από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
  • Η ένταση των προσπαθειών για την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας με την προκήρυξη τριών νέων προγραμμάτων προυπολογισμού 320 εκατ. ευρώ ως το τέλος του έτους.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Fotovoltaika, Ananeosimes Phges Energeias, APE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tα εννέα ρεκόρ που έσπασε η ενεργειακή αγορά στη χώρα μας το 2022

Ενδεικτικό του επιπέδου ανάπτυξης των ΑΠΕ είναι ότι οι Διαχειριστές του συστήματος και του δικτύου λαμβάνουν έκτακτα μέτρα σε περιόδους όπως η τωρινή του Πάσχα, οπότε η ζήτηση ενέργειας είναι χαμηλή και η παραγωγή ΑΠΕ άφθονη.
Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Ενισχύεται η ενεργειακή ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας

Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας η χώρα προχωράει στην υλοποίηση κρίσιμων υποδομών, ενώ ανέδειξε και τη σημασία της έναρξη λειτουργείας του αγωγού IGB και την κατασκευή των νέων μονάδων FSRU στην Αλεξανδρούπολη.
fysiko aerio,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξαγωγέας ενέργειας η Ελλάδα και ενεργειακός δίαυλος για τα Βαλκάνια

Η χώρα μας από εισαγωγέας έγινε εξαγωγέας ενέργειας και ενεργειακός δίαυλος για τις χώρες της Βαλκανικής, στηρίζοντας τον ενεργειακό τους εφοδιασμό με τις υποδομές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με «όπλο» τις ΑΠΕ η Ελλάδα μπορεί να μειώσει την κατανάλωση αερίου 15%

Σύμφωνα με έκθεση του Green Tank, η μείωση της κατανάλωσης αερίου στον οικιακό και βιομηχανικό τομέα σε σχέση με τα περσινά αυξημένα επίπεδα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων που έχουν τεθεί.