ΓΔ: 898.6 0.38% Τζίρος: 26.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:37:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Γιατί χάνονται οι Κινέζοι επενδυτές από την αγορά ακινήτων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
«Παγώνουν» οι ροές επενδύσεων μετά τα συντριπτικά capital controls που επιβλήθηκαν ειδικά για τις συναλλαγές real estate. Παρενέργειες από την αγορά κατοικιών ως το project του Ελληνικού.

Μέχρι πρόσφατα, όποια... πέτρα και αν σήκωνε κανείς στο ελληνικό real estate, από το mega project του Ελληνικού, ως την αγορά κατοικίας, θα έβρισκε Κινέζους επενδυτές. Φαίνεται, όμως, ότι και η ελληνική αγορά ακινήτων πέφτει θύμα... καραμπόλας από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί σοβαρές αμφιβολίες για το μέλλον των κινεζικών επενδύσεων στα ελληνικά ακίνητα.

Από τα τέλη Αυγούστου, όταν το κινεζικό νόμισμα είχε εισέλθει σε πορεία επικίνδυνα γρήγορης διολίσθησης έναντι του δολαρίου, οι κινεζικές αρχές έσπευσαν να προσθέσουν ένα ακόμη στρώμα στα μέτρα περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων προς το εξωτερικό, στοχοποιώντας ειδικά τις επενδύσεις σε real estate.

Στόχος των μέτρων ήταν να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τις εκκροές συναλλάγματος, ώστε να διευκολυνθεί η προσπάθεια των αρχών για έλεγχο της συναλλαγματικής ισοτιμίας με το δολάριο, η οποία παραμένει πάνω από τα 7 γιουάν.

Η διολίσθηση του γιουάν

yuan

Αν οι Κινέζοι δεν ελάμβαναν αυστηρά μέτρα και δεν παρενέβαιναν στην αγορά για να στηρίξουν το νόμισμά τους, θα κινδύνευαν να κατηγορηθούν από τη διοίκηση Τραμπ ότι χειραγωγούν την ισοτιμία για να εξισορροπήσουν τις επιπτώσεις των δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ και να ενισχύσουν με αθέμιτο τρόπο τη διεθνή εμπορική θέση της χώρας, κάτι που θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της αντιιπαράθεσης και πιθανόν σε μετεξέλιξη του εμπορικού πολέμου σε νομισματικό πόλεμο.

Αυστηρά μέτρα

Σε αυτό το πλαίσιο, η Υπηρεσία Συναλλάγματος της Κίνας (State Administration of Foreign Exchange – SAFE) ανακοίνωσε, στα τέλη Αυγούστου, ένα συντριπτικό περιοριστικό μέτρο για τις επενδύσεις Κινέζων πολιτών ή εταιρειών σε real estate στο εξωτερικό. Κάθε φορά που η SAFE κρίνει ότι η κατάσταση στην αγορά συναλλάγματος δεν είναι «φυσιολογική» μπορεί να παρεμβαίνει και να ελέγχει όλες τις τραπεζικές συναλλαγές που συνδέονται με επενδύσεις real estate στο εξωτερικό, υποχρεώνοντας τις τράπεζες να «πατσίσουν» τέτοιες εκροές με «πάγωμα» άλλων, ώστε να είναι ουδέτερο το τελικό αποτέλεσμα και να εξουδετερώνεται η πίεση στην ισοτιμία του γιουάν.

Η SAFE, μάλιστα, δεν ανακοίνωσε κάποια προκαθορισμένα κριτήρια, βάσει των οποίων θα αξιολογεί την κατάσταση στην αγορά συναλλάγματος ως «μη φυσιολογική», με αποτέλεσμα να... τρέμουν οι κινεζικές τράπεζες ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να υποβληθούν σε ελέγχους που θα προκαλέσουν τεράστια προβλήματα στις δραστηριότητές τους και στην εξυπηρέτηση των πελατών. Έτσι, από τότε που τέθηκε σε ισχύ αυτό το μέτρο, ουσιαστικά οι εξαγωγικές κινεζικών κεφαλαίων για επενδύσεις σε real estate εκτός Κίνας γίνονται με... σταγονόμετρο.

Παρενέργειες στην Ελλάδα

Τι επίπτωση έχει, όμως, το νέο περιοριστικό μέτρο των κινεζικών αρχών στις κινήσεις των επενδυτών στην ελληνική αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική περιορισμού των κινεζικών επενδύσεων σε ξένα ακίνητα έπληξε πρώτα την επένδυση στο Ελληνικό. Ο όμιλος της Fosun, παρότι διαθέτει αρκετά κεφάλαια εντός και εκτός Κίνας για να χρηματοδοτήσει τη συμμετοχή του στο project, έκρινε σκόπιμο να αποσυρθεί λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ισχυροί κινεζικοί διεθνοποιημένοι όμιλοι με πολυσχιδείς δραστηριότητες, όπως η Fosun, παρότι θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να παρακάμψουν όποιες απαγορεύσεις στην εξαγωγή συναλλάγματος, προτιμούν να μη στείλουν στις αρχές της χώρας τους ένα «εσφαλμένο» πολιτικό μήνυμα: «Ενώ η χώρα κάνει αγώνα για το εθνικό νόμισμα, εμείς επενδύουμε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε ακίνητα στο εξωτερικό».

Αν ο όμιλος Λάτση μπορεί να βρει εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης του project στο Ελληνικό χωρίς Κινέζους εταίρους, το ερώτημα είναι τι θα συμβεί στο επίπεδο των μικρότερων επενδύσεων από φυσικά πρόσωπα, που κατά κανόνα ενδιαφέρονται για αγορά κατοικίας με το πρόγραμμα για τη «χρυσή βίζα», που τους δίνει πρόσβαση στον ευρωπαϊκό χώρο.

Είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, αναφέρουν στελέχη της αγοράς, όμως ήδη το κλίμα είχε βαρύνει όταν αποκαλύφθηκε η γνωστή υπόθεση χρηματοδότησης αγοράς ακινήτων με πιστωτικές κάρτες, ώστε να παρακάμπτονται τα capital controls, και πλέον τα δρακόντεια μέτρα ελέγχου που εφαρμόζονται είναι βέβαιο ότι αποθαρρύνουν όσους εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για κάποια συναλλαγή στην Ελλάδα.

Αν δεν εκτονωθεί η εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας, ώστε να επανέλθει και η λειτουργία της κινεζικής αγοράς συναλλάγματος στην κανονικότητα, εκφράζονται φόβοι ότι οι ροές κινεζικών κεφαλαίων στην ελληνική αγορά ακινήτων θα μειωθούν κατά πολύ.

Πρωταγωνιστές στη «χρυσή βίζα»

Ως τώρα, πάντως, οι Κινέζοι ήταν πρωταγωνιστές στις επενδύσεις μέσω του προγράμματος της «χρυσής βίζας», που ενεργοποιήθηκε στα μέσα του 2013. Σχεδόν δύο στις τρεις από τις περίπου 4.500 άδειες παραμονής που εκδόθηκαν για πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε Κινέζους. Επιπλέον, εταιρικά οχήματα από την Κίνα βρίσκονται πίσω από μεγάλο αριθμό συναλλαγών αγοράς διαμερισμάτων στην Αθήνα.

Αυτά τα... μεγαλεία επενδυτικής δραστηριότητας των Κινέζων η ελληνική αγορά ακινήτων μάλλον θα πρέπει να τα ξεχάσει για το επόμενο διάστημα, όσο θα ανάγουν οι κομμουνιστικές αρχές του Πεκίνου σε υπόθεση εθνικής σημασίας την υπεράσπιση του γιουάν και θα απειλούν με πολύ αυστηρές κυρώσεις όσες τράπεζες τολμούν να στέλνουν πολύτιμο συνάλλαγμα στο εξωτερικό για αγορές ακινήτων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ραβασάκια» για απλήρωτο ΕΝΦΙΑ σε χιλιάδες επιχειρήσεις

Να εκδοθούν πράξεις προσδιορισμού φόρου για όσες επιχειρήσεις δεν είχαν υποβάλει για το 2015 δηλώσεις στοιχείων ακινήτων αποφάσισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ. Δίνεται και δεύτερη ευκαιρία στους υπόχρεους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες καθυστερήσεις στο Ελληνικό λόγω καλοκαιρινών διακοπών του ΣτΕ

H αναβολή της εκδίκασης από το ΣτΕ της προσφυγής που έχει καταθέσει η Hard Rock International για τις 18 Σεπτεμβρίου οδηγεί σε καθυστέρηση της μεταβίβασης των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. στη Lamda Development.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμμαχία κατά της Airbnb από 11 πόλεις της Ευρώπης

Εντάσσεται και η Πράγα στην ομάδα πόλεων που ζητούν ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και προωθεί περιοριστικά μέτρα. Η δικαίωση της Airbnb από το Ευρωδικαστήριο. Οι αντιδράσεις στην Ελλάδα.