Φώτο: ΑΠΕ

Πρόκληση της Τουρκίας για την ΑΟΖ, αυστηρή απάντηση της Ελλάδας

«Επαναλαμβάνουμε ότι η εμμονή στην παραβατικότητα, με ή χωρίς χάρτες, δεν δημιουργεί ούτε δίκαιο, ούτε δικαιώματα. Και, βεβαίως, απαντάται καταλλήλως», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

«Η εμμονή της Τουρκία στην παραβατικότητα δε δημιουργεί ούτε δίκαιο, ούτε δικαιώματα», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του, αναφορικά με την επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τις θαλάσσιες ζώνες.

Χθες η Τουρκία, κατέθεσε μονομερώς στον ΟΗΕ συντεταγμένες που «αφαιρούν» ΑΟΖ από ελληνικά νησιά και «καλύπτουν» τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ. Ο Φεριντούν Χάντι Σινιρλιόγλου, μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών φέρεται να έχει στείλει επιστολή με θέμα «εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» στην Ανατολική Μεσόγειο, με τα οποία αφαιρείται το δικαίωμα των νησιών σε ΑΟΖ.

«Ψευδεπίγραφα, για πολλοστή φορά, στο όνομα της ειρήνης και σταθερότητας της Ανατολικής Μεσογείου, με ανυπόστατα επιχειρήματα, η Τουρκία επιμένει στην παραβατικότητα και αποσταθεροποίηση», σημειώνει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Χτίζει παράνομους, χάρτινους πύργους».

«Για πολλοστή φορά επιμένει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ, να μην αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα ελληνικών νησιών, να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας». Υπογραμμίζει δε πως «σε πείσμα της διεθνούς παραβατικότητας της Τουρκίας, η Ελλάδα, αλλά και σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, καταδικάζει την τουρκική στάση, συνεχίζει να αναγνωρίζει τα νόμιμα κράτη μέλη της τελευταίας και να αποκηρύσσει παράνομες οντότητες».

«Η Ελλάδα συνεχίζει να τηρεί το Διεθνές Δίκαιο ως ακρογωνιαίο λίθο ειρήνης και σταθερότητας στον κόσμο. Συνεχίζει να απαιτεί το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και να υπογραμμίζει ότι παράνομες και άκυρες συμφωνίες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Επαναλαμβάνουμε ότι η εμμονή στην παραβατικότητα, με ή χωρίς χάρτες, δεν δημιουργεί ούτε δίκαιο, ούτε δικαιώματα. Και, βεβαίως, απαντάται καταλλήλως», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τσίπρας: Απαράδεκτη κλιμάκωση

Τη μονομερή, εκ μέρους της Τουρκίας, κατάθεση συντεταγμένων εις βάρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καταγγέλλει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Όπως αναφέρει, «η μονομερής κατάθεση συντεταγμένων από την Τουρκία που καλύπτουν προκλητικά την ελληνική υφαλοκρηπίδα, η οποία έγινε γνωστή παραμονή της εθνικής μας επετείου, αποτελεί απαράδεκτη κλιμάκωση των τουρκικών επιθετικών ενεργειών απέναντι στην Ελλάδα».

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, «η Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να θέσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να ζητήσει την επέκταση των κυρώσεων στην Τουρκία για ενέργειες εταιρειών της επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Οποιαδήποτε ενέργεια κατάθεσης συντεταγμένων από την Ελλάδα, πρέπει να συνοδευτεί από σαφές ευρωπαϊκό μήνυμα στην Τουρκία ότι ως εδώ και μη παρέκει», καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Απαράδεκτη κλιμάκωση τουρκικών επιθετικών ενεργειών προς την Ελλάδα

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, «η Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να θέσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να ζητήσει την επέκταση των κυρώσεων στην Τουρκία για ενέργειες εταιρειών της επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Ο Ερντογάν προσπαθεί να εκβιάσει την Ευρώπη με αθώους

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε την Τουρκία για την διασπορά ψευδών ειδήσεων και τόνισε πως οι Ευρωπαίοι μπορούν να διαπιστώσουν οτι η Ελλάδα λέει την αλήθεια και καλεί για αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ.
Dendias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρό μήνυμα του υπ. Εξωτερικών κατά της Τουρκίας

Το υπ. Εξωτερικών δίνοντας σαφή απάντηση στον Ερντογάν σημειώνει πως μια χώρα που εργαλειοποιεί ανθρώπους ως πολιορκητικό κριό και παραβιάζει συστηματικά τα δικαιώματα γειτονικών χωρών δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο σε κανέναν.