ΓΔ: 2677.41 1.09% Τζίρος: 134.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:52:39
Τάκης Θεοδωρικάκος
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος μιλά σε συνέντευξη Τύπου με σοβαρή έκφραση.

Θεοδωρικάκος: «Κολοσσιαίο ψέμα» οι εξαγγελίες μέτρων των 13 δισ. ευρώ από Τσίπρα

Ο ΥΠΑΝ Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι οι υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα κοστίζουν 13 δισ. ευρώ τον χρόνο και ζήτησε να παρουσιαστούν στο δημοσιονομικό συμβούλιο, αναρωτώμενος πού θα βρει τα 13 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης βρέθηκε το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου

Ο κ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, επεσήμανε πως το συνολικό κόστος των υποσχέσεων του κ. Τσίπρα ανέρχεται σε 13 δισ. ευρώ ετησίως

«Το κόστος των υποσχέσεων του κ. Τσίπρα είναι 13 δισ. ευρώ. Υπάρχουν κάπου κρυμμένα αυτά τα χρήματα; Η πρόκληση του οποιουδήποτε να τάζει λαγούς με πετραχήλια, είναι να καταθέσει την πρότασή του στο ανεξάρτητο δημοσιονομικό συμβούλιο, για να δούμε τι από αυτά είναι βάσιμο και τι όχι ώστε να γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες τί είναι αλήθεια και τί είναι ψέμα. Με 13 δισ. ευρώ υποσχέσεις τον χρόνο, δεν υπάρχει καμία σοβαρή δυνατότητα να καθίσουμε να συζητήσουμε».

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως οι πολίτες δίνουν προτεραιότητα στη διαφάνεια, τη στήριξη της μεσαίας τάξης και τις προοπτικές των νέων. Αναφέρθηκε και στη διακυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι η χώρα είχε οδηγηθεί σε πτώχευση, με περικοπές μισθών και συντάξεων, καθώς και υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.

Επιπλέον, τόνισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω διεθνών εξελίξεων και των συνεπειών δύο πολέμων. Επισήμανε ότι οι υποσχέσεις για μεγάλες αυξήσεις και παροχές δεν ανταποκρίνονται στις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας ως μέλους της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον Τάκη Θεοδωρικάκο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ κοστολογημένα μέτρα που στοχεύουν στη βελτίωση της προοπτικής των πολιτών. Χαρακτήρισε τις εξαγγελίες μέτρων ύψους 13 δισ. ευρώ ως «κολοσσιαίο ψέμα» και επανέλαβε την ανάγκη οι προτάσεις να μετρηθούν με επίσημο τρόπο.

Έμφαση στις επενδύσεις και τη βιομηχανία

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέδειξε τη στρατηγική στήριξης της βιομηχανίας και των παραγωγικών επενδύσεων, η οποία, όπως είπε, έχει ήδη αποδώσει με τη δημιουργία 60.000 νέων θέσεων εργασίας σε 7 χρόνια. Τόνισε ότι οι μεικτές αποδοχές στον κλάδο ξεπερνούν κατά πολύ τον μέσο όρο της οικονομίας, ενώ αναφέρθηκε και στην ενίσχυση 600 παραγωγικών επενδύσεων με προϋπολογισμό 2,1 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε απώλεια εσόδων ύψους 2 δισ. ευρώ, γεγονός που θα επιβάρυνε τα δημόσια οικονομικά σε μια δύσκολη συγκυρία.

Πρωτοβουλίες για το κόστος ζωής και την ακρίβεια

Ο υπουργός επισήμανε ότι η αντιμετώπιση της ακρίβειας απαιτεί αύξηση μισθών και ενίσχυση των επενδύσεων. Υπογράμμισε ότι έχουν ληφθεί μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών, όπως η επιδότηση στο ντίζελ και το πλαφόν στα κέρδη, ενώ αναφέρθηκε και σε πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Έκανε ειδική μνεία στη συμφωνία για πάγωμα τιμών στα σούπερ μάρκετ κατά τους θερινούς μήνες, που συνέβαλε στη μείωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην Εθνική Πρωτοβουλία Μείωσης Τιμών σε βασικά προϊόντα, εκτιμώντας ότι προσφέρει μια μικρή αλλά ουσιαστική ανακούφιση για τα νοικοκυριά.

Πολιτικές προτεραιότητες και εθνικά θέματα

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε τη σημασία μιας πολιτικής που ενώνει παραγωγικές δυνάμεις, επιχειρηματικότητα, μεσαία τάξη και νέους, επισημαίνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία προωθεί ένα εθνικό σχέδιο ευθύνης. Απαντώντας στην κριτική για την εξωτερική πολιτική, σημείωσε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική εθνικής ευθύνης και υπεράσπισης των συμφερόντων της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάυλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Ο Τσίπρας φορολόγησε τους συνταξιούχους, καταρρίπτοντας μύθους

Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας διέλυσε τον μύθο πως η Αριστερά στηρίζει μόνο τους αδύναμους, καθώς, σύμφωνα με τον Γιούνκερ, προτίμησε να φορολογήσει συνταξιούχους και όχι εφοπλιστές στη διαπραγμάτευση του 2015.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «μαγική» εικόνα του Προϋπολογισμού: Αύξηση των εσόδων με μείωση φόρων

Ο προϋπολογισμός του 2026 προβλέπει φοροελαφρύνσεις 1,76 δισ., αλλά τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται χάρη στην άνοδο του ΑΕΠ, της απασχόλησης και των εισοδημάτων, διατηρώντας τα πρωτογενή πλεονάσματα.