ΓΔ: 898.96 0.86% Τζίρος: 50.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Βαρβιτσιώτης: Ζητάμε από την Ε.Ε. αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας

«Στη καρδιά των πρωτοβουλιών μας βρίσκεται η ευρωπαϊκή πολιτική, προσβλέποντας στην έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη της Ευρώπης», τόνισε ο αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών.

«Ζητάμε από την Ε.Ε. να οπλιστεί με ένα αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Ελπίζουμε ότι με τις πρωτοβουλίες που θα πάρει η Ε.Ε., θα υψωθεί απέναντι στη Τουρκία, όχι μόνο ένα τείχος δηλώσεων στήριξης Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και ένα ουσιαστικό τείχος προστασίας σε αυτή την προκλητική της συμπεριφορά, που έχει στοιχεία αναθεωρητισμού του 18ου αιώνα».

Αυτό επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «βρισκόμαστε σε μια πρωτοφανή σε διάρκεια και ένταση, κρίση με την Τουρκία».

«Απέναντι σε αυτή τη πρωτοφανή κρίση των τελευταίων 10ετιών, πρέπει να δείχνουμε ότι η Ελλάδα έχει, και αναλάβει, και καταλάβει το βάρος της ευθύνης που έχει, και να αποκρούσουμε συντεταγμένα και ενωμένα αυτές τις κρίσεις», υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα, μέσα από την συμμετοχή της στην Ε.Ε. και την ενεργή παρουσία της σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές αποφάσεις, έχει την μεγάλη ευκαιρία να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων και όχι να μάχεται το ευρωπαϊκό ιδεώδες». 

Έμφαση έδωσε επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, στις ελληνικές διπλωματικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται "σε πλήρη εξέλιξη", τονίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει ρίξει μεγάλο βάρος στην διπλωματία για να αποκρούσουμε αυτές τις κρίσεις και να δημιουργηθεί μια συναντίληψη απέναντι στον νεοτουρκικό, νέο-οθωμανικό επεκτατισμό».

«Στη καρδιά των πρωτοβουλιών μας βρίσκεται η ευρωπαϊκή πολιτική, προσβλέποντας στην έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη της Ευρώπης. Γι' αυτό προσπαθούμε να ενισχύσουμε, όχι μόνο τη παρουσία μας στην Ε.Ε., αλλά να είμαστε και στη πρώτη γραμμή των μεγάλων αποφάσεων», σημείωσε. Παράλληλα επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι παρερμηνεύει σκόπιμα δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. 

«Αυτό που ζητά η Ελλάδα από την Ε.Ε. και τους 27, είναι να ομοφωνήσουν σε θέματα που δείχνουν να έχουν αποκλίσεις και να οπλιστεί η Ε.Ε. με ένα πλαίσιο κυρώσεων κατά της Τουρκίας», σημείωσε.  

Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο κ. Βαρβιτσιώτης και για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε εναντίον του υπουργού Οικονομικών, χαρακτηρίζοντάς την "ακατανόητη πολιτικά" και τονίζοντας ότι "απευθύνεται μόνο στο εσωτερικό του ακροατήριο". 

«Είναι ακατανόητη πολιτικά, όχι μόνο γιατί κανείς δεν ξεχνά ότι η μεγάλη αλλαγή στους πλειστηριασμούς έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΖΑ, αλλά και λόγω της επικαιρότητας. Γιατί η χώρα, πέρα από την πρωτοφανή και διαρκή τουρκική προκλητικότητα που αντιμετωπίζει, ζει και μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις» ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στην ευρωπαϊκή στήριξη: «Η ΕΕ δεν είναι μόνο η πολιτική μας ασφάλεια, αλλά και η οικονομική μας ασφάλεια. Η Ευρώπη έκανε τεράστιο βήμα το καλοκαίρι. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε αμοιβαιοποίηση του χρέους της Ελλάδος, κάτι που χρόνια το ζητούσαμε και τα καταφέραμε. Κάναμε 100 ώρες διαπραγμάτευση και όχι 17 ώρες, και φέραμε στη χώρα πίσω 72 δισ. και δεν δώσαμε 100 δισ.», σημείωσε δεικτικά ο κ. Βαρβιτσιώτης. 

Τέλος, μίλησε για ένα πλέγμα ισχυρών σχέσεων που έχει δημιουργήσει η χώρα μας με τις μεσογειακές χώρες, επισημαίνοντας ότι «αποτελούν ασπίδα, όχι μόνο για τη προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για τη σταθερότητα της περιοχής απέναντι στην απειλή της Τουρκίας».

«Είναι απολύτως απαραίτητο να εμβαθύνουμε τη σχέση μας με Ιταλία και Ισπανία, χώρες που είναι πιο χαλαρές στη τουρκική επιθετική πολιτική του αναθεωρητισμού. Η Ελλάδα είναι χώρα που υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά σύνορά της. Το κάναμε στον Έβρο, όταν η Τουρκία εξαπέλυσε μια ιδιότυπη μορφή υβριδικού πολέμου, και τα υπερασπιστήκαμε και στο Αιγαίο», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mitsotakis, Michel, Tourkia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με Τουρκία εάν συνεχίσει τις προκλήσεις

Ο πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έστειλε σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου ΥΠΕΞ.